Μουσείο Τυπογραφείας

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και aids

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS, αξίζει ν’ αφυπνιστούμε σε θέματα που αφορούν την σεξουαλική μας υγεία. Πολλοί άνθρωποι απευθύνονται σ’ έναν ειδικό σεξουαλικής υγείας για να ενημερωθούν πάνω σε αυτό. Το 1975 η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) έθεσε την σεξουαλική υγεία ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη σεξουαλική μας ζωή, η οποία σχετίζεται με τη σωματική, συναισθηματική και ψυχική ικανοποίηση. Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) είναι από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες που δυστυχώς αυξάνονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα και μάλιστα τα 2/3 εμφανίζονται σε ηλικίες κάτω των 25 ετών. Τι είναι αυτά; Είναι νοσήματα από παθογόνους ιούς, μύκητες, μικρόβια και άλλα, και μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή. Υπάρχει μία διαβάθμιση της σοβαρότητας των συνεπειών από την ενδεχόμενη μόλυνση του καθενός απ’ αυτά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσουν πόνο στα γεννητικά όργανα, ερεθισμούς, υπογονιμότητα, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις κάποια από αυτά να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή. Αξιο αναφοράς είναι πως αρκετοί άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από ένα ΣΜΝ δεν παρουσιάζουν συμπτώματα απαραιτήτως και συνεχίζουν να έχουν επαφές μεταδίδοντας τον ιό χωρίς να το ξέρουν.
Πόσες φορές, στο πλαίσιο της χαλάρωσης και της ευφορίας, της στιγμής και της διασκέδασης, δεν έχει περάσει απ’ το μυαλό του καθενός η σκέψη: «..την επόμενη φορά θα χρησιμοποιήσω προφυλακτικό… ας το αφήσω τώρα». Κι όμως, αυτή η σκέψη που τελικά διαμορφώνει τη συμπεριφορα του να μη γίνει χρήση προφυλακτικού, βάζει σε κίνδυνο την υγεία και του ίδιου αλλά και του παρτενέρ του κι αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο μόλυνσης από ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.
Τα πιο χαραχτηριστικά ΣΜΝ είναι το AIDS, οι ηπατίτιδες B και C, τα κονδυλώματα, τα χλαμύδια, ο έρπης γεννητικών οργάνων, οι τριχομονάδες κι οι μύκητες.
Οσον αφορά το AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome), είναι το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας και προκαλείται από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, τον HIV (Human Immunodeficiency Virus). Ο HIV προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα που είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού σε λοιμώξεις και άλλες ασθένειες. Ο ιός αυτός μπορεί να προσβάλλει μόνο ανθρώπινους οργανισμούς και είναι ένας μικροοργανισμός που δεν μπορεί να αναπαραχθεί από μόνος του αλλά μόνο μέσω των ανθρώπινων κυττάρων. Η επίπτωσή του στον ανθρώπινο οργανισμό είναι η δημιουργία μιας ανεπάρκειας του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί σωστά. Αποτελεί σύνδρομο, γιατί ο προβαλλόμενος μπορεί να αναπτύξει ένα εύρος διαφορετικών συμπτωμάτων, νόσων και περιστασιακών μολύνσεων. Είναι μία χρόνια νόσος και δεν είναι πλέον θανατηφόρα ασθένεια. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη φαρμακευτική αντιμετώπιση προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής σε επίπεδο διαβίωσης και σωματικής υγείας. Μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή χωρίς τη χρήση προφυλακτικού είτε κολπική – στοματική-πρωκτική, με την κοινή χρήση βελονών από οροθετικό άτομο (άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό), από την οροθετική μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή του θηλασμού και εν γένει με όποιο αντικείμενο μπορεί να έχει υπολείμματα από αίμα οροθετικού. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κεντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) ο αριθμός των ατόμων στην Ελλάδα που δηλώθηκαν το 2008 ανήλθε σε 9.229 εκ των οποίων το 83,7% ήταν άνδρες και το 19,2 γυναίκες και ηλικιακά υψηλότερο ποσοστό μεταξύ 25 – 44 ετών. Το AIDS αποτελεί την πιο κοινωνικά στιγματισμένη ασθένεια και αυτό γιατί είναι συνδεδεμένη με έναν υψηλό φόβο μετάδοσης αλλά και με τον ίδιο το θάνατο. Πράγματι, όταν διαγνώστηκε για πρώτη φορά άρχισε να εξαπλώνεται ραγδαία και κόστισε τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους δημιουργώντας φόβο και πανικό, αλλά άρχισε να παίρνει και κοινωνικές διαστάσεις αφού  ακολούθησε και ο στιγματισμός των κοινωνικών ομάδων λόγω της άγνοιας, μια ρατσιστική αντιμετώπιση και ένας κοινωνικός αποκλεισμός.
Υπάρχουν μύθοι και κοινωνικά στερεότυπα που διαμορφώνουν μία αρνητική εικόνα γύρω από το οροθετικό άτομο. Το AIDS δεν μεταδίδεται με τις κοινωνικές και διαπροσωπικές επαφές αλλά μόνο σεξουαλικώς. Αυτό ακριβώς το κοινωνικό στίγμα που προκαλεί ενοχή και ντροπή στο άτομο είναι και η αιτία που το άτομο αυτό δεν ζητά εγκαίρως βοήθεια και αυτό έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία του. Βρίσκεται σε ψυχική και συναισθηματική αστάθεια, προσπαθεί να κρύψει την ασθένειά του μέσω της απομόνωσης, αντιμετωπίζουν συχνά την καταπάτηση των ατομικών τους εργασιακών τους δικαιωμάτων, βιώνουν τον κοινωνικό ρατσισμό και μειώνουν κατά πολύ σχεδόν εντελώς τη δραστηριότητα που είχαν πριν νοσήσουν.
Ο φόβος για τον ιό του AIDS δεν χρειάζεται να μας αποτρέπει από το να βιώνουμε το ασφαλές σεξ και τον υγιή έρωτα. Είναι απαραίτητο να υιοθετεί ο καθένας μας μία ώριμη στάση απέναντι σε αυτό το θέμα, μία σεξουαλική συμπεριφορα που θα του επιτρέπει ν’ αγαπά τον εαυτό του και να τον προστατεύει λαμβάνοντας ηδονή και απολαμβάνοντας την σεξουαλική του ζωή με ασφάλεια. Πρεπει να έχουμε στο μυαλό μας πως δεν υπάρχει υψηλός κίνδυνος ομάδων ανθρώπων αλλά υψηλός κίνδυνος λάθος σεξουαλικών συμπεριφορών. Θα πρέπει επομένως ο καθένας να λαμβάνει τα μέτρα προστασίας, την χρήση προφυλακτικού, να  κάνει τον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο σε καθορισμένο χρόνο που έχει συμφωνήσει με το γιατρό του, αλλά και το πιο βασικό πριν απ’ όλα αυτά: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.
* ψυχολόγος, γνωσιακή συμπεριφορική
ψυχοθεραπεύτρια (CBT) διαταραχές άγχους

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.