Μουσείο Τυπογραφείας

Σεραφείμ Κανδύλας: «Διαχείριση φυσικών πόρων υπέρ των τοπικών κοινοτήτων»

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους μιλά για
μια εναλλακτική περιβαλλοντική πρόταση

Η προώθηση πρωτοβουλιών πράσινης ανάπτυξης, στροφής σε εναλλακτικές πηγές ενεργείας και διαχείρισης φυσικών πόρων με τρόπο αποδοτικό για τις τοπικές κοινότητες και τους πολίτες, είναι στις προτεραιότητες του υποψήφιου ευρωβουλευτή με τους Οικολόγους Πράσινους, Σεραφείμ Κανδύλα, όπως ο ίδιος επισημαίνει σε συνέντευξή του στα “Χανιώτικα νέα”.

O ίδιος, ο οποίος είναι από τους πρώτους καλλιεργητές βιομηχανικής κάνναβης χαρακτηρίζει προσωπικό του στόχο να μπει το θέμα της κάνναβης στην ευρωπαϊκή ατζέντα «στην βάση του ότι πρέπει να θεωρήσουμε την απαγόρευση της ως σαν να μην υπήρξε».
Οσο για το θέμα των υδρογονανθράκων εκφράζει την αντίθεση των Οικολόγων Πράσινων και του ίδιου στις εξορύξεις.

Πείτε μας τους στόχους και τις προτεραιότητές σας στο πλαίσιο της συμμετοχής σας στις ευρωεκλογές με τους Οικολόγους Πράσινους;
Στόχος μου είναι να δώσω φωνή και να εκπροσωπήσω τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες που ανησυχούν για τις επιπτώσεις του κυριάρχου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης στο περιβάλλον, στην κοινωνία και τελικά στις ίδιες της άξιες και αρχές της δημοκρατίας στην Ε.Ε.
Στο πλαίσιο αυτό, θα προωθήσω πρωτοβουλίες πράσινης ανάπτυξης, στροφής σε εναλλακτικές πηγές ενεργείας και διαχείρισης φυσικών πόρων με τρόπο αποδοτικό για τις τοπικές κοινότητες και τους πολίτες με τρόπο συμμετοχικό και με σαφή προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις και στους συνεταιρισμούς. Επιπλέον πιστεύω ότι είναι η ώρα και προσωπικός μου στόχος να μπει επιτέλους το θέμα της κάνναβης στην ευρωπαϊκή ατζέντα στην βάση του ότι πρέπει να θεωρήσουμε την απαγόρευση της ως σαν να μην υπήρξε και να νομοθετήσουμε από μηδενική βάση βασιζόμενοι στα επιστημονικά δεδομένα της ιατρικής έρευνας, της επιστήμης της κοινωνιολογίας, και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

•Στην εποχή μας γίνεται συχνά λόγος για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στον πλανήτη ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα συχνά μας… επισκέπτονται. Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα ποια η στάση του οικολογικού κινήματος και η επιρροή του στην κοινωνία;
Στο αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η χρήση ορυκτών καύσιμων η αποψίλωση των δασών η εντατική κτηνοτροφία έχουν οδηγήσει στην αύξηση της μέσης επιφανειακής θερμοκρασίας τα γης κατά ένα βαθμό τα τελευταία 100 χρόνια. Η αμφισβήτηση των δεδομένων και η άρνηση της πραγματικότητας από ηγέτες χωρών εμποδίζουν την λήψη δεσμευτικών αποφάσεων Η Ευρώπη παίζει σημαντικό ρολό στο παγκόσμιο περιβαλλοντικό προσκήνιο και πρέπει να πάρει τα ηνία στις κλιματικές δράσεις. Η παρουσία μας στην ευρωβουλή θα δυναμώσει το αίτημα της κοινωνίας για δράσεις προστασίας του κλίματος του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Πιστεύω ότι οι κινηματικές μας δράσεις ,οι θέσεις μας και οι στόχοι μας θα κριθούν θετικά από την κοινωνία των πολιτών στέλνοντας στο Ευρωκοινοβούλιο έναν τουλάχιστον Έλληνα Οικολόγο Πράσινο Βουλευτή.

• Για το θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων σε Ιόνιο αλλά και νοτίως της Κρήτης ποια η θέση σας και η πρότασή σας; Τι κινδύνους ενδεχομένως εγκυμονεί για την Κρήτη;
Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε κάθετα αντίθετοι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Οι 2 εκπρόσωποι μας στο κοινοβούλιο καταψήφισαν τις συμβάσεις για την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Γνωρίζουμε ότι το ρίσκο που παίρνουμε ως κοινωνία είναι τεράστιο σε σχέση με το όφελος που θα έχουμε. Το βασικό προϊόν της Κρήτης και της χώρας ολόκληρης είναι ο φυσικός της πλούτος. Οι ομορφιές του περιβάλλοντος, οι θάλασσες,, τα βουνά, τα αγροτικά της προϊόντα. Με τις εξορύξεις όλο αυτό μπαίνει σε μεγάλο κίνδυνο ιδιαίτερα το τουριστικό προϊόν που εξάγουμε ως χώρα απειλείτε. . Η Κρήτη μπορεί να έχει ενεργειακή αυτάρκεια βασισμένη σε μικρής κλίμακας ΑΠΕ σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες εξοικονόμησης ενέργειας. Ένα ατύχημα μικρό η μεγάλο είναι πολύ πιθανό μιας και όλη αυτή η εξορυκτική δραστηριότητα θα γίνει σε μια περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα και σε μεγάλα βάθη. Αν δεχτούμε ότι θα εφαρμοστούν οι σκέψεις της Ε.Ε για απανθρακοποίηση που θα επιφέρει μείωση της ζήτησης άρα και πτώση των τιμών θα έχουμε και οικονομική ζημιά.

• Εδώ και χρόνια ασχολείστε με το θέμα της βιομηχανικής κάνναβης και είστε από τους πρώτους καλλιεργητές βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα. Πως κρίνετε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών για τη βιομηχανική κάνναβη και ποια είναι η θέση σας και των “Ο.Π.” για την νέα αυτή αγροτική καλλιέργεια και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει;
Το κόμμα των Ο.Π από την ίδρυση τους αλλά και ως μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου κόμματος είχαν καθαρή θέση για αλλαγή πολίτικης για την κάνναβη. Θεωρούμε την κάνναβη έναν φυσικό ανανεώσιμο πόρο που το υπέργειο μέρος του είναι πλήρως αξιοποιήσιμο για πληθώρα προϊόντων Για τον λόγο αυτό έγιναν τέσσερεις ερωτήσεις (2011-2013) προς τις αρμόδιες επιτροπές από τον ευρωβουλευτή μας για την καλλιέργεια στην χώρα μας της βιομηχανικής κάνναβης σε εφαρμογή του κανονισμού για κοινή οργάνωση για το λινό και την κάνναβη.. Η πίεση από την επιτροπή είχε σαν αποτέλεσμα την εξαίρεση της βιομηχανικής από τις εξαρτησιογόνες ουσίες με το άρθρο1 παράγραφος 3 του νόμου 4139/2013. Το 2016 με καθυστέρηση τριών ετών υπογράφηκε η ΚΥΑ που ρυθμίζει όρους και προϋποθέσεις και ξεκίνησε η καλλιέργεια της στην χώρα μας, που για φέτος προβλέπετε να ξεπεράσει τα 3000 στρέμματα. Το 2017 με υπουργική απόφαση η κάνναβη μεταφέρθηκε στον πινάκα Β που σημαίνει οτι μπορεί να συνταγογραφειται. Ασθενής όμως δεν έχει πάρει ακόμη φάρμακο. Το 2018 ψηφίστηκε ο νόμος 4523 για παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και έχουν δοθεί μέχρι τώρα 6 άδειες. Στα τρία αυτά χρόνια ναι μεν έχουν γίνει βήματα αλλά μια σειρά από αγκυλώσεις της διοίκησης που επικαλείται ασάφεια στο νόμο δημιουργεί προβλήματα. Εμείς θεωρούμε ότι ως φυτό πολλαπλών χρήσεων η κάνναβη θα συμβάλει στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη γεωργία την βιομηχανία την ερευνά την τεχνολογία και το εμπόριο δίνοντας ώθηση στην τοπική και εθνική οικονομία.

• Ποια είναι τα βασικά προβλήματα για την περιφέρεια αλλά και όλη τη χώρα για τα οποία πιστεύεται πως είναι αναγκαία η φωνή των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο;
Οι ευρωπαϊκές εκλογές σπάνια είχαν τόσο σημαντικό αντίκτυπο όσο οι επόμενες. Η πρόοδος ή η διάλυση της Ευρώπης εξαρτάται από την επιλογή των πολιτών της. Το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ θα πρέπει να εξελιχθεί περαιτέρω σε μια πλήρη δημοκρατία, στην οποία όλες οι δημόσιες αποφάσεις λαμβάνονται με διαφάνεια, από εκλεγμένους και πολιτικά υπόλογους εκπροσώπους. Για μια Ευρώπη που θα αναπτυχθεί μέσα από την έρευνα και την καινοτομία σε τομείς νέων οικολογικών τεχνολογιών, κυκλικής οικονομίας και πληροφορικής. Για μια Ευρώπη που επιδιώκει την αυτάρκεια και τον σεβασμό στον άνθρωπο και τη φύση Για μια Ευρώπη που επιδιώκει τη δικαιοσύνη στην κοινωνία και μεταξύ των γενεών, αλλά και τη δημοκρατία χωρίς διακρίσεις. Που προάγει την παγκόσμια ειρήνη και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Η Ευρώπη, η κοινή μας πατρίδα, απαιτεί αφοσίωση και ευθύνη και οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουμε παρόντες σε αυτή τη μάχη για τις ευρωεκλογές του 2019  Καλούμε όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα ψήφου τους αυτό τον Μάιο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.