Μουσείο Τυπογραφείας

Σε συνάντηση για τα Blue islands στη Μασσαλία, η Περιφέρεια Κρήτης

Σε Διεθνές συνέδριο στη Μασσαλία, για την δημιουργία «Μεσογειακών Περιφερειών Μηδενικών Απορριμμάτων», συμμετείχε η Περιφέρεια.
Το ευρωπαϊκό έργο «BlueIslands» – “Εποχιακή διακύµανση των αποβλήτων ως συνέπεια του τουρισµού” στο πλαίσιο του Προγράμματος INTERREG – MED”, στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης ως εταίρος, διοργάνωσε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νότιας Περιοχής της Γαλλίας(Προβηγκίας-Άλπεις-Κυανής Ακτής), Διεθνές Συνέδριο στη Μασσαλία στις 17 Δεκεμβρίου, με θέμα τις δράσεις και λύσεις για την δημιουργία Μεσογειακών Περιφερειών «Μηδενικών Απορριμμάτων».
Υπενθυμίζουμε ότι στόχος του έργου είναι να αντιμετωπιστεί συστηματικά η εποχιακή διακύμανση των αποβλήτων που παράγονται ως άμεσο αποτέλεσμα του τουρισμού στα νησιά Blueislands (Κρήτη, Μύκονος, Ρόδος, Μαγιόρκα, Σαρδηνία, Σικελία, Μάλτα, Κροατία, Κύπρος), τα οποία είναι δημοφιλείς μεσογειακοί τουριστικοί προορισμοί και όλα βιώνουν την απότομη αύξηση της δημιουργίας αποβλήτων κατά τη διάρκεια της “τουριστικής περιόδου” που επεκτείνεται από την Άνοιξη μέχρι το Φθινόπωρο, με κορύφωση τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η Περιφέρεια Κρήτης που τρέχει το έργο 3,5 χρόνια, έχει πραγματοποιήσει πιλοτικές δράσεις και καμπάνια ευαισθητοποίησης σε όλο το νησί για να περάσει το μήνυμα σε πολίτες και τουρίστες, για την προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και ειδικά του θαλάσσιου, από την αστική ρύπανση που αυξάνεται το καλοκαίρι και ρυπαίνονται οι ακτές.
Στο συνέδριο συμμετείχαν εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Νίκος Ξυλούρης και τα στελέχη Δήμητρα Δαφνομήλη από τη Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Μαρία Στεφανάκη από τη Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού και μέλη της Ομάδας του Έργου. Στο Συνέδριο συμμετείχαν εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κρήτης ως stakeholders του έργου, η Πόπη Μπορμπουδάκη από τον ΕΣΔΑΚ η οποία παρουσίασε στη θεματική ενότητα “καινοτόμων λύσεων” το πρόγραμμα «Food for Feed» που πολύ επιτυχημένα διαχειρίζεται ο ΕΣΔΑΚ και ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης εκπροσωπώντας τον ξενοδοχειακό κλάδο.
Στη συνέχεια της υλοποίησης του έργου, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη μία ευρεία συνάντηση με εμπλεκόμενους εκπροσώπους από όλους τους Δήμους και τον ξενοδοχειακό κλάδο του νησιού, προκειμένου να αποφασιστούν οριζόντιες πρακτικές που πρέπει να εφαρμοστούν στην τουριστική βιομηχανία του νησιού για να αποφευχθεί το έντονο φαινόμενο της πλαστικής ρύπανσης το καλοκαίρι.
Στις 18 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η 7η τεχνική συνάντηση του έργου «ΒlueIslands στη Μασσαλία.
Το έργο υλοποιείται από τη Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ. 2813410124 και email: lena.kargakis@gmail.com, με την κα Καργάκη Ελένη, στέλεχος της Δ/νσης και συντονίστρια του έργου στην Περιφέρεια.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.