Μουσείο Τυπογραφείας

Σε κλίμα… εορταστικό

[ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ… ΚΗΠΟΣ] Η πλέον σταθερή… αξία στα Χανιά είναι η εγκατάλειψη των μνημείων. Συνήθως τα παράπονα εστιάζονται στο ενετικό λιμάνι και σε ξεχασμένες αρχαιότητες. Λογικό, αφού αυτή είναι η βιτρίνα μας. Μέσα στο κέντρο όμως υπάρχει κι ένας δημοτικός κήπος. Αγαπημένος για τους Χανιώτες, ξεχασμένος από τη Δημοτική Αρχή. Αυτές τις ημέρες θα γίνει -λέγεται- το επίκεντρο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων. Μια πολύ καλή ευκαιρία για να εξεταστεί το ενδεχόμενο παρεμβάσεων που θα αναβαθμίσουν τον χώρο.

[ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ] Πλακώστροτο, απομάκρυνση των (αχρείαστων πλέον) κτηρίων της Υπηρεσίας Πρασίνου, ποδηλατόδρομος, διαδρομές για να περνούν οι άμαξες. Ιδέες πολλές που κατά καιρούς έχουν πέσει στο “τραπέζι”. Θα πει κανείς, εδώ τις σκαλωσιές από το ρολόι δεν μπορούμε να βγάλουμε, την αναβάθμιση θα σκεφτούμε;

[ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ] Ο Ρεούφ Πασάς παρέδωσε στα Χανιά αυτόν τον Κήπο πριν από 147 χρόνια. Εμείς τι ακριβώς παραδίδουμε σήμερα στις επόμενες γενιές; Γιατί αν έλειπε και το ιστορικό Καφέ από εκεί με τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει ο Βασίλης Σταθάκης, ο Κήπος θα ήταν ίδιος κι απαράλλαχτος και κακοσυντηρημένος. Σε τρία χρόνια ο Κήπος μας θα κλείσει τα 150 του χρόνια. Πώς θα τα γιορτάσει; Το έχει σκεφτεί κανείς στον Δήμο;

[ΓΝΩΡΙΣΜΑ] Ιδιον των Χανίων κι αυτό. Να “λιβανίζουμε” τα έργα που κληρονομήσαμε και να αδιαφορούμε για την ανάδειξη και τη συντήρησή τους. Αλλωστε κάτι σύγχρονο αυτή η πόλη δεν έχει να δείξει. Ενα σημείο αναφοράς των σύγχρονων Χανίων. Ενα δημόσιο χώρο, ένα μεγάλο έργο, μια ριζική αλλαγή που άλλαξε προς το καλύτερο την εικόνα της πόλης και την καθημερινότητα των πολιτών. Είδαμε τίποτα; «Εγινε το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας» θα πείτε. Ευτυχώς. Αλλά δείτε πώς το καταντήσαμε και περιμένουμε τώρα τ’ αποτελέσματα της επιχειρούμενης ανάπλασης.

[ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ;] Γιατί όμως τα Χανιά να «σπινιάρουν διαρκώς στο ίδιο σημείο», όπως εύστοχα παρατήρησε πρόσφατα συμπολίτης μας που καταθέτει σωρηδόν προτάσεις σε δημάρχους και πολιτικούς αλλά δεν βλέπει τίποτε ν’ αλλάζει; Βούληση, όραμα, μεράκι κι αποφασιστικότητα. Οταν βρεθεί η Δημοτική Αρχή που θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, τότε ίσως σταματήσουμε να μιλάμε για τα παλιά και να κοιτάξουμε λίγο το μέλλον. Αυτά τα χαρακτηριστικά βέβαια, τα έχει κάθε δημοτική παράταξη όταν είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Οταν καθίσουν στην καρέκλα, συνήθως εξαφανίζονται. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Επειδή -στην πλειοψηφία τους- όλες οι Δημοτικές Αρχές τείνουν να έχουν… αλλεργία στον διάλογο και στις προτάσεις που δεν προέρχονται από αυτές.

[ΚΟΥΣΟΥΡΙ] Αλλο… ίδιον της πόλης μας αυτό. Αν μια ιδέα δεν είναι “δική” μας, τη θάβουμε. Οσο καλή κι αν είναι. Το γνωστό ρητό με την κατσίκα του γείτονα… Μ’ αυτό λοιπόν θα πορευτούμε και τούτα τα Χριστούγεννα. Περιμένοντας από τον… Αϊ Βασίλη, να φωτίσει τους τοπικούς άρχοντες και τη χανιώτικη μίζερη καθημερινότητα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.