Μουσείο Τυπογραφείας

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

«Σε φάση υλοποίησης η επένδυση στο λόφο Καστέλι»

roza«Σε φάση υλοποίησης», σύμφωνα με την Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης, περνά η επένδυση στο λόφο Καστέλι.
Σε χθεσινό δελτίο Τύπου με αφορμή δημοσιεύματα του Αθηναικού Τύπου, η Πρυτανεία χαρακτηρίζει «αντισυνταγματική» τη «συνεχιζόμενη κατάληψη της περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης και του ελληνικού λαού», υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει απολύτως κανένας νομικός περιορισμός στον τίτλο κτήσης κυριότητας του Πολυτεχνείου Κρήτης ενώ  οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί δήθεν “αντισυνταγματικής αξιοποίησης” των εν λόγω κτιρίων είναι νομικά παντελώς αβάσιμος».
Προσθέτει ότι  «η σημαντική επένδυση των €25 εκατ. ευρώ περνά στη φάση της υλοποίησης σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας και με προτεραιότητα τις άμεσες διασωστικές εργασίες στο ιστορικό κτίριο της πρώην Μεραρχίας από τις πολλαπλές φθορές των παράνομων καταληψιών, όπως επιτάσσει το πρόσφατο πόρισμα (03/07/2017) της επιτροπής των εμπειρογνομώνων του Υπουργείου Πολιτισμού».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι «η Πρυτανεία του Ιδρύματος παρακολουθεί με έκπληξη το πλήθος αυθαίρετων πληροφοριών που διακινείται μεθοδευμένα στην κοινή γνώμη με κάθε πρόσφορο Μέσο και με σκοπό να δημιουργείται σύγχυση και αποπροσανατολισμός».
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά  στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτηρίων και σύμφωνα με την ανακοίνωση «το Υπουργείο Οικονομικών πώλησε τα παραπάνω κτίρια στο Πολυτεχνείο Κρήτης, έναντι ανταλλάγματος, το οποίο εισέπραξε, χωρίς να δεσμεύσει με κανένα τρόπο το Πολυτεχνείο ως προς τον τρόπο αξιοποίησής τους.
Η προηγούμενη δε της αγοραπωλησίας, σύμβαση μίσθωσης των κτιρίων της συνοικίας Καστέλι, μεταξύ του ταμείου Εθνικής Άμυνας ως εκμισθωτή και του Πολυτεχνείου, ως μισθωτή, έπαυσε να ισχύει όταν την κυριότητα των κτιρίων απέκτησε το Πολυτεχνείο, δηλαδή στις 27-10-1986.  Ως εκ τούτου, σήμερα δεν υφίσταται κανένας περιορισμός ως προς το τρόπο αξιοποίησης των εν λόγω κτιρίων και την χρήση αυτών».
Σχετικά με τις αποφάσεις της Συγκλήτου, η Πρυτανεία τονίζει ότι «το γεγονός ότι στη σε νόμιμη απαρτία συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης και μετά από έγκυρη και έγκαιρη πρόσκληση των μελών της απουσιάζαν για προσωπικούς λόγους τα 4 μέλη εκ των 17 του «σώματος» προφανώς δεν αποτελεί ασύνηθες φαινόμενο για κανένα πολυμελές όργανο παρά απέλπιδα προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων».

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: «ΕΩΛΗ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ»
Στο μεταξύ, χθες  εξέδωσαν ανακοίνωση για το ίδιο θέμα οι “Οικολόγοι Πράσινοι” οι οποίοι χαρακτηρίζουν «έωλη» την «αξιοποίηση» της κτιριακής περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης και υποστηρίζουν όιτι «σκοπός της διάθεσης των δημόσιων πόρων για την αγορά των εν λόγω κτιρίων ήταν αποκλειστικά η εκπαιδευτική–ακαδημαϊκή τους αξιοποίηση, γεγονός που καθιστά νομικά αδύνατη και αντισυνταγματική τη μεταβολή του και τη διάθεση τους σε εμπορική επιχείρηση». «Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης να εκποιήσει σε ιδιωτική εταιρεία τα τρία ιστορικά κτίρια στην καρδιά της Παλιάς Πόλης των Χανίων», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο συν-εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Κώστας Διάκος.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.