Μουσείο Τυπογραφείας

Σε αλλαγή της νομισματικής πολιτικής προσανατολίζεται η ΕΚΤ

w08-145633ekt3Ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου.
Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,2037 δολάρια από το επίπεδο των 1,1948 δολαρίων που έκλεισε χθες το βράδυ, στην Νέα Υόρκη.

Η άνοδος του ευρωπαϊκού νομίσματος συνδέεται με δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως προκύπτει από αυτά, οι κεντρικοί τραπεζίτες εμφανίζονται πρόθυμοι να αναθεωρήσουν την στάση τους αναφορικά με την νομισματική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η ΕΚΤ, πολύ νωρίτερα απ΄ ότι ανέμεναν οι αναλυτές. Και τούτο, προκειμένου η νομισματική πολιτική να εναρμονιστεί με την πραγματική οικονομία, η οποία δείχνει να ισχυροποιείται.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια έχει κρατήσει αμετάβλητη, όχι μόνο την νομισματική πολιτική αλλά και την φρασεολογία που χρησιμοποιεί προκειμένου να αποτυπώσει τις προθέσεις της στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι η ΕΚΤ είναι πιθανόν ακόμη, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Μάρτιο, να προχωρήσει στην «επαναδιατύπωση» των βασικών αρχών της νομισματικής πολιτικής, που θα ακολουθήσει εντεύθεν.

Πάντως, η υφιστάμενη πολιτική για την οποία έχει δεσμευτεί η ΕΚΤ στο μέτωπο των επιτοκίων, προβλέπει ότι «θα παραμείνουν στο τρέχον επίπεδο, για ένα παρατεταμένο χρονικό ορίζοντα, ο οποίος θα υπερβαίνει τον χρόνο ολοκλήρωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης» (QE).

Για το τελευταίο, η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι το «πρόγραμμα αγοράς τίτλων από την δευτερογενή αγορά (QE), θα συνεχιστεί έως τον Σεπτέμβριο του 2018, με δυνατότητα παράτασης αν κριθεί αναγκαίο. Το μηνιαίο όριο αγοράς τίτλων καθορίστηκε στα 30 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, το δολάριο επηρεάστηκε αρνητικά από την μείωση που εμφάνισε τον περασμένο μήνα ο δείκτης τιμών παραγωγού.
Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων στην ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 2 εκατ. ευρώ, οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης.

Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου, λήξεως 30-01-2028, διαμορφώθηκε στο 3,78% , από 3,67% που έκλεισε χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με απόδοση 0,58%, να διαμορφωθεί στο 3,19%, από 3,14%.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,188%, από -0,187%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,225%, από -0,223%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,271%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο – 0,327% και τέλος, στον μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,369%.
Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2017 δολάρια.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.