Μουσείο Τυπογραφείας

Σε αδιέξοδο ξανά το θέμα του Βαλσαμιώτη

balsamiotisΔεν έχουν τέλος οι περιπέτειες του φράγματος Βαλσαμιώτη καθώς μια νέα μελέτη εμπειρογνωμοσύνης διαπιστώνει σοβαρά προβλήματα στο έδαφος και προειδοποιεί ότι η συγκέντρωση πάνω από 1,5 εκατ. κυβικά μέτρα νερού μπορεί να δημιουργήσει θέματα ασφάλειας στο έργο. Σύμφωνα, δε με πρόχειρες εκτιμήσεις το κόστος επιδιόρθωσης των ζημιών που σχετίζονται με τις διαρροές νερού -οι οποίες διαπιστώθηκαν σχεδόν από την αρχή λειτουργίας του φράγματος- υπολογίζεται σε 2 εκατ. ευρώ, με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ξεκαθαρίζει ότι τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν.

Έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις ο νομός Χανίων θα στερηθεί φέτος περίπου 5 εκατ. κ.μ. νερού καθώς συγκριτικά με πέρυσι που το φράγμα είχε γεμίσει, ο Βαλσαμιώτης θα μπορέσει να δώσει το καλοκαίρι μόλις 1 εκατ. κ.μ. νερού επί συνόλου 6 εκατ. που είναι η χωρητικότητα του φράγματος σύμφωνα με τις προδιαγραφές του. Πρακτικά αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, αυξημένο κόστος για τους αγρότες και τους άλλους χρήστες του νερού καθώς από τη στιγμή που δεν μπορεί να δώσει το φράγμα τότε θα πρέπει να ακολουθηθούν εναλλακτικές πηγές άρδευσης που στοιχίζουν περισσότερο.
Κι όλα αυτά σε ένα έργο που στοίχισε περί τα 40 εκατ. ευρώ κι εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα το 2014, χωρίς τυπικά να έχει παραδοθεί μέχρι και σήμερα το έργο από τον ανάδοχο εργολάβο.

Στα παραπάνω θέματα αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος Φώτης Καζάσης και ο διευθυντής Υδραυλικών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.) Μάρκος Πατρελάκης σε συνέντευξη Τύπου προκειμένου που παραχώρησαν την Παρασκευή για να ενημερώσουν για τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει σχετικά με το Βαλσαμιώτη.

(Αναλυτικό ρεπορτάζ στο αυριανό φύλλο των “Χ.ν.”)

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.