Μουσείο Τυπογραφείας

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Σε αδιέξοδο οι αγρότες

Διεκδικούν αξιοπρέπεια και σεβασμό

1«Η διεκδίκηση του δίκιου μας μάς βγάζει για άλλη μια χρονιά στους δρόμους» λένε οι αγρότες της “Ενωτικής Ομοσπονδίας” και των Πρωτοβάθμιων Αγροτικών Συλλόγων που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις.

Στον χώρο του μπλόκου στα Μεγάλα Χωράφια, οι αγρότες παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, ενώ τις βραδυνές ώρες η παρουσία κόσμου προς υποστήριξη τους αυξάνεται σημαντικά. Πάντως αποκλεισμοί του ΒΟΑΚ γίνονται περιστασιακά μόνο και δεν προκαλείται σοβαρό πρόβλημα στην κυκλοφορία.

PAPADAKHSGIRGOS«Παραμένουμε στα Μεγάλα Χωράφια και αναμένουμε την Κυριακή τις αποφάσεις της Πανελλαδική Επιτροπής των Μπλόκων.  Στο δρόμο μας βγάζουν τα δίκαια αιτήματα μας. Δεν είμαστε ούτε ταραξίες, ούτε φασαρίες κάνουμε» τόνισε ο Γιώργος Πατεράκης.
Αναφορικά με το ότι στρέφονται εναντίων της Ε.Ε. ο κ. Πατεράκης επισήμανε πως «οι βασικές αντιαγροτικές πολιτικές έρχονται από εκεί. Μας λένε ότι παίρνουμε επιδοτήσεις αλλά οι επιδοτήσεις αυτές δίνονται για να αναπληρώσουν ένα μέρος από τις απώλειες που έχουμε από το εισόδημα μας. Δεν μας τις χαρίζουν! Λένε για τις επιδοτήσεις των αγροτών αλλά την ίδια ώρα βλέπουμε ότι για τα έργα που γίνονται σε όλη τη χώρα, για τους οδικούς άξονες δίνονται παχυλά δάνεια και επιδοτήσεις στους κατασκευαστές, με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου και παραχώρηση της εκμετάλλευσης! Αυτοί που βάζουν φωτοβολταικά και ανεμογεννήτριες έχουν επίσης τεράστιες επιδοτήσεις! Και εμείς που παράγουμε διατροφικά προϊόντα, καλής ποιότητας και ζητάμε να τα δίνουμε σε λογικές τιμές είμαστε οι παράλογοι; ».

ALEXANDRAKHS«Αυτή τη στιγμή οι τιμές των προϊόντων για μας τους κτηνοτρόφους είναι εξευτελιστικές. Το αρνίσιο κρέας δίνεται από 4-4,30 ευρώ το κιλό, 60-70 λεπτά το γάλα και την ίδια ώρα οι τιμές των ζωοτροφών είναι στα ύψη. Πως θα επιβιώσουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες;» αναρωτιέται ο κτηνοτρόφος Γ. Αλεξανδράκης.

GEWRGOYSAKHSΣτο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Μανώλης Γεωργουσάκης από τον Αγροτικό Σύλλογο Βουκολιών επισήμανε πως «τα πορτοκάλια και τα λεμόνια τα δικά μας μένουν απούλητα την ίδια ώρα που γίνονται αθρόες εισαγωγές από το εξωτερικό και όταν τα πουλάμε δεν παίρνουμε περισσότερα από 8-10 λεπτά το κιλό. Ακόμα και το λάδι   ειδικά φέτος λόγω της δακοπροσβολής ανέβηκαν οι γραμμές του και σε κάθε γραμμή παραπάνω μας κόβουν 10 λεπτά και σε πολλές περιπτώσεις η τιμή του ελαιόλαδου για τον παραγωγό πέφτει και κάτω από τα 2 ευρώ»

tsepeths«Σήμερα οι νέοι προτιμούν να δουλεύουν σε μια καφετέρια για 25-30 ευρώ μεροκάματο, παρά να κάνουν 5 τόνους λάδι να το δίνουν όσο-όσο και την επόμενη χρονιά να μην ξέρουν αν θα κάνουν 2 τόνους. Πήγαν και έκαναν ένα φράγμα στο Βαλσαμιώτη με 40 εκατομμύρια ευρώ και χάνει νερό από παντού» είπε ο κ. Γιάννης Τσεπέτης.

Οι αγρότες καταδίκασαν τις ποινικές διώξεις εναντίων 10 μελών και διοικήσεων Ομοσπονδιών της Θεσσαλιας. «Με μια ταχύτητα πρωτοφανή για την ελληνική δικαιοσύνη παραπέμπονται  οι συνάδελφοι σε δίκη στη 1 Μαρτίου. Είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση για αυτό που έγινε και καλούμε να πάρουν πίσω όλες τις διώξεις και τα αγροτοδικεία» είπε ο κ. Πατεράκης.

Συμπαράσταση από τον Εμπορικό Σύλλογο
Την συμπαράστασή του «στον αγώνα των μικρών και μεσαίων αγροτών στα δίκαια αιτήματά τους που έχουν διατυπωθεί τα τελευταία χρόνια χωρίς δυστυχώς να έχουν εισακουστεί», εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, διαπιστώνοντας ταύτιση αιτημάτων σε πολλά σημεία.
«Δεν ξεχνάμε  ότι οι πελάτες των καταστημάτων μας είναι σε μεγάλο ποσοστό αγρότες και αποφάσεις που πλήττουν το επίπεδο ζωής τους επηρεάζουν άμεσα και την αγορά που δραστηριοποιούμαστε όλοι», σημειώνει ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος Γεώργιος Τοπολιανάκης και ο Γραμματέας Παναγιώτης Μπαρμπόπουλος.
Η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου πάντως, ασκεί κριτική στην παράταξη “Αγωνιστική Συνεργασία”, σχολιάζοντας πως «δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε και να αγνοήσουμε το γεγονός ότι για ακόμα μια φορά η μειοψηφία του συμβουλίου της παράταξης που ανήκει στην ΠΑΣΕΒΕ (ΚΚΕ) Αγωνιστική συνεργασία βιάστηκαν να βγάλουν δελτίο τύπου στήριξης των αγροτών και ενώ στο συμβούλιο είχαν συμφωνήσει να βγει κοινή δήλωση. Μάλιστα είχαν συμφωνήσει και ομόφωνα».
«Φαίνεται  είχαν  “άγχος” να βγει η ανακοίνωση νωρίς για να φανούν αρεστοί  σε αυτούς που θέλουν» σημειώνουν Τοπολιανάκης και Μπαρμπόπουλος και προσθέτουν: «Επίσης  η παράτυπη έκφραση που θέλουν να χρησιμοποιούν σαν επιτροπή αγώνα Εμπορικού συλλόγου σίγουρα δεν εκπροσωπεί την πλειοψηφία του Εμπορικού κόσμου παρά μόνο την συγκεκριμένη παράταξη που μετά από συνάντηση   7-10 ανθρώπων ξαφνικά αποφάσισαν να δείξουν τις αγωνιστικές διαθέσεις τους  χωρίς μάλιστα να το έχουν καν προτείνει στο συμβούλιο. Εμείς σαν διοίκηση συνεχίζουμε τον αγώνα μας και την υλοποίηση του προγράμματος για το οποίο μας στήριξε η πλειοψηφία των συναδέλφων» .

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.