Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σχέδιο διαφυγής για την περιοχή του Αγ. Ματθαίου

Η ανάγκη απομάκρυνσης περιφράξεων και εμποδίων σε μη ιδιωτικούς χώρους που εμποδίζουν τη διαφυγή αλλά παράλληλα και η πολύ μεγάλη σημασία της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης των κατοίκων, όπως και η εγκατάσταση συστήματος άμεσης προειδοποίησης ξεχώρισαν μεταξύ άλλων στο Σχέδιο Απομακρυνσης Πολιτών από την περιοχή του Αγ. Ματθαίου σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Το σχέδιο διαφυγής των κατοίκων του Αγ. Ματθαίου παρουσιάσθηκε στο χθεσινό συντονιστικό πολιτικής προστασίας του Δήμου Χανίων
Το σχέδιο διαφυγής των κατοίκων του Αγ. Ματθαίου παρουσιάσθηκε στο χθεσινό συντονιστικό πολιτικής προστασίας του Δήμου Χανίων

Το σχέδιο παρουσιάσθηκε χθες στα πλαίσια του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χανίων και έγινε αντικείμενο διεξοδικής συζήτησης, από εκπροσώπους της πυροσβεστικής, του Δασαρχείου, της αστυνομίας, του στρατού, των εθελοντικών οργανώσεων, της πολιτικής προστασίας της Π.Ε. Χανίων κα. Οι φορείς αρχικά τοποθετήθηκαν θετικά πάνω στο σχέδιο κάνοντας τις παρατηρήσεις τους για επιμέρους συμπληρώσεις.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Όπως τονίζουν οι μελετητές Μιχάλης Τσαλίκης (δασολόγος) και Χριστίνα Γεωργάτου (μηχανικός περιβάλλοντος) η πρόσφατη οικιστική ανάπτυξη σε μία μη ρυμοτομημένη περιοχή :

• Καθιστά σχεδόν αδύνατη την ομαλή ροή και κίνηση των πολιτών προς τις εξόδους του οικισμού.

• Δυσχεραίνει την πρόσβαση και ως εκ τούτου την άμεση επέμβαση των υπηρεσιών προστασίας και πυρόσβεσης. Ειδικότερα σημειώνουν για τους κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιάς:

• Βόρεια της εξεταζόμενης περιοχής υπάρχει πυκνό πευκοδάσος που αναπτύσσεται κατά μήκος ρεματιάς με αυξανόμενη κλίση. Δεδομένου των τοπογραφικών χαρακτηριστικών και της μορφολογίας του εδάφους (μεγάλες κλίσεις, πυκνή χαμηλή και ψηλή βλάστηση, μη ορατά σημεία, απόμακρο κι δυσπρόσιτο) εκτιμάτε ότι ο ρυθμός εξάπλωσης της φωτιάς από αυτό το πευκοδάσος προς το βόρειο τμήμα του Αγ. Ματθαίου μπορεί να εξελιχθεί με ταχύτατους ρυθμούς προς την εξεταζόμενη περιοχή.

• Νότια της εξεταζόμενης περιοχής, υπάρχει ρέμα με πυκνή δασική βλάστηση και δεδομένου επίσης των τοπογραφικών χαρακτηριστικών και της μορφολογίας του εδάφους η ταχύτητα μετάδοσης της πυρκαγιάς υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί προς την περιοχή του Αγ. Ματθαίου έχοντας αποκτήσεις ταχείς ρυθμούς εξάπλωσης με ευνοϊκές συνθήκες πνοής ανέμου.

• Οι παραπάνω περιοχές δεν είναι εύκολα προσβάσιμες απο τις δυνάμεις κατάσβεσης. Αναφορικά με τους τρόπους ενημέρωσης οι μελετητές πέρα από το 112 προτείνουν την τοποθέτηση και λειτουργία σειρήνες με ήχο που θα αναγγείλει την ύπαρξη πυρκαγιάς και διαφορετικό ήχο για την εκκένωση του οικισμού. Επίσης αναφέρθηκαν σε τρόπους απομάκρυνσης με ΙΧ και τα πόδια, τις εξόδους διαφυγής και τα τα σημεία συγκέντρωσης. Ξεχωριστή σημείωση έγινε για τη θερμική κάμερα που τοποθέτησε ο Δήμος Χανίων στον Αγ. Ματθαίο και μπορεί να εντοπίσει καπνό από μεγάλη απόσταση.

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Αναφορικά με τους δασικούς χάρτες το σχέδιο σημείωνει πως «μετά την οριστική κύρωση των δασικών χαρτών η οποία αναμένεται σύντομα (εντός του 2020) προτείνεται να διερευνηθεί από το Δασαρχείο η δυνατότητα βελτίωσης του οδικού δικτύου με την διαπλάτυνση αλλά και την διάνοιξη νέων δρόμων (εφόσον είναι πολεοδομικά δυνατόν στην εξεταζόμενη περιοχής, ιδίως στην νότια και τη δυτική πλευρά.) Επίσης να διερευνηθεί η δυνατότητα καθαίρεσης των περιφράξεων και των εμποδίων που είναι σε μη ιδιωτικούς χώρους και μονοπάτια και εμποδίζουν την απρόσκοπτη διέλευση των πολιτών.

Τέλος προτείνεται η σύνταξη μιας σειράς μελετών (χωροταξική, καθορισμού χρήσεων γης, ρυμοτομική, περιβαλλοντική, οριοθέτησης ρεμάτων και δασοτεχνικών χειρισμών βλάστησης) για την βέλτιστη λειτουργία του οικιστικού τμήματος και βέλτιστη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος της εξεταζόμενης περιοχής». Σε άλλες προτάσεις τους οι μελετητές τονίζουν την ανάγκη να είναι όλοι σε ετοιμότητα όταν ο δείκτης επικινδυνότητας φτάνει στο “3” υπογραμμίζουν την σημασία της 24ωρης λειτουργίας του δημοτικού σταθμού με επαρκή του στελέχωση με προσωπικού, μεικτές περιπολίες, εκπαίδευση κατοίκων, σήμανση δρόμων διαφυγής, συντήρηση του δικτύου ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ, δασοκομικοί χειρισμοί, κλαδέματα από τις υπηρεσίες αλλά και τους κατοίκους στις περιουσίες τους, βελτίωση του υπάρχοντος οδικού δικτύου και καθαίρεση των περιφράξεων. «Αυτή τη στιγμή με τους δασικούς χάρτες ένα μεγάλο της περιοχής θεωρείται δασικό από το ελληνικό δημόσιο και έχουν γίνει πολλές ενστάσεις. Πιστεύω ότι σε 2 χρόνια θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση θα έχουν τελεσιδικήσει οι ενστάσεις θα έχουν τελειώσει τα δικαστήρια και θα ξέρουμε που θα επέμβουμε, ποια είναι ιδιωτικά και ποια όχι» είπε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος για την πολιτική προστασία κ. Γιώργος Ξανθουδάκης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης αναφέρθηκε στην περασμένη θερινή περίοδο λέγοντας πως ήταν η καλύτερη τα τελευταία χρόνια «και αυτό οφείλεται στην καλή προετοιμασία όλων των φορέων της πολιτικής προστασίας» και ότι στη σύσκεψη του συντονιστικού καταγράφηκε «μια διάθεση επικοινωνίας μεταξύ όλων των φορέων κάτι πολύ σημαντικό σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα