Μουσείο Τυπογραφείας

“Σαρώνουν” το βυθό της Κρήτης … για τα καταδυτικά πάρκα

Μια ομάδα δυτών από το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα την Εφορία Ενάλιων Αρχαιοτήτων “οργώνει” την Κρήτη … από θαλάσσης, τις τελευταίες ημέρες.

Αιτία η απαραίτητη έρευνα για τη διαπίστωση ύπαρξης ή μη αρχαίων ευρημάτων στο βυθό, στις περιοχές που είναι “υποψήφιες” για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων.

Η ομάδα των δυτών βρίσκεται στην Κρήτη τις τελευταίες ημέρες και βουτάει μεταξύ άλλων στον Αποκόρωνα, το Μονοναύτη, τη Σταλίδα προκειμένου να διαπιστώσει αφενός αν πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθεται από το Υπουργείο, προκειμένου οι συγκεκριμένες επενδύσεις να πάρουν το “πράσινο φως” και αφετέρου να υπάρξει μια εικόνα του βυθού και του ενδιαφέροντος που μπορεί να προκαλέσει στους εν δυνάμει επισκέπτες των καταδυτικών πάρκων.

Φαίνεται πως οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι ο βυθός στις συγκεκριμένες περιοχές είναι “καθαρός”, αν και μένει να αποσαφηνιστεί αν τηρείται η απαραίτητη απόσταση από αρχαία των 3 ναυτικών μιλίων. Πάντως το Επιμελητήριο Ηρακλείου που “τρέχει” το καταδυτικό πάρκο στο Ηράκλειο, έχει ήδη υποβάλλει αίτημα, η απόσταση αυτή να περιοριστεί στα 500 μέτρα κι αναμένει επίσημη απάντηση.

Πάντως η προεργασία στον Αποκόρωνα, για το πάρκο που στόχος είναι να δημιουργηθεί στο βυθό του Ομπρόσγυαλου στην περιοχή Κεφαλάς είναι προχωρημένη, σε σχέση με τις διαδικασίες στο Ηράκλειο, αφού ήδη έχουν παραχωρηθεί στο δήμο Αποκορώνου, δύο σκάφη από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, για να βυθιστούν και να αποτελέσουν μέρος του πάρκου. Τελευταία παραχώρηση αποτελεί το ξύλινο σκάφος μήκους 42,5m, πλάτους 7m, βύθισμα 2,5m και με εκτιμώμενο ύψος από την ίσαλο 7m που είναι παροπλισμένο και ελλιμενίζεται στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας το οποίο θα ποντιστεί σε κατάλληλη τοποθεσία επί του πυθμένα της χωροθετημένης ζώνης του πάρκου.

Οι “βουτιές” ολοκληρώνονται, σήμερα, και αναμένεται η απόκριση της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων για το αν θα προχωρήσει το εγχείρημα των καταδυτικών πάρκων που έχουν ξεκινήσει φορείς με στόχο να προσελκύσουν τουρισμό, παρέχοντας μία ακόμη εναλλακτική, αξιοποιώντας τη θάλασσα της Κρήτης.

ΠΗΓΗ: cretalive.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.