Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ροζάκης και Καστελόριζο

Ηρθε και η σειρά του κ. Χ. Ροζάκη ν’ αποκτήσει δεσπόζουσα ακροαματικότητα στην πολιτική επικαιρότητα κατόπιν των δηλώσεών του περί του απομακρυσμένου Καστελόριζου και των μαξιμαλιστικών του θέσεων, όσον αφορά τα εξωτερικά θέματα της χώρας.
Ο κ. Ροζάκης της Νομικής του ΕΚΠΑ και του Κολεγίου του Λονδίνου, ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Παν. Αθηνών διετέλεσε υφυπ. Εξωτερικών επί Σημίτη (Σεπ. ‘96- Φεβ. ‘97). Παραιτήθηκε “για λόγους υγείας”. Λέγεται ότι υπήρξαν και συγκρουσιακοί λόγοι με τους πολιτικούς για τις θέσεις του απέναντι στα ανοιχτά προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, η οποία παρέδερνε σε διπλωματική αμηχανία απραξία και απουσία κυβερνητικής πρωτοβουλίας, ερήμην των άλλων. Εμφανείς ήσαν οι εσωκομματικές επιθέσεις απ’ τους Τσοχατζόπουλο, Αρσένη και Γ. Καψή. Είχε δεχθεί και σκληρές επιθέσεις ως πανεπιστημιακός και αρθρογράφος περί του χειρισμού των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ηταν διορισμένος. Τριετή θητεία τον Ιούνιο 2018 ως πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπ. Εξ/κών η οποία έληξε και δεν ανανεώθηκε, λόγω κατάργησης αυτού του Συμβουλίου. Εν τω μεταξύ προέβη σε δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό “Κρήτη TV” όπου μεταξύ άλλων είπε ότι «…Το Διεθνές Δίκαιο σαφώς μας προστατεύει και είναι η μόνη μας ελπίδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αλλά δεν μας προστατεύει πάντα. Το Καστελόριζο είναι απομακρυσμένο από τη Ρόδο, αλλά είναι κοντά στις ακτές τις τουρκικές». Διετύπωσε δε την άποψη ότι «έχουμε αναπτύξει μαξιμαλιστική θέση» δηλαδή πολιτική που εκφράζεται με την προβολή στόχου στον υπέρτατο βαθμό με ριζοσπαστικά μέτρα.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου ότι επειδή η γεωγραφία έβαλε το Καστελόριζο κοντά στις τουρκικές ακτές, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ανήκει στη συστάδα των Δωδεκανήσων επειδή δεν περιγράφεται στη συνθήκη! Ετσι δεν είναι; Η απάντηση του κ. Ροζάκη ήταν: «Οχι δεν είναι έτσι, δεν είναι έτσι!!». Αν ισχύει αυτό κατά τον κ. Ροζάκη, το ίδιο ισχύει και για όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που απέχουν ελάχιστα απ’ τα τουρκικά παράλια. Κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών ο κ. Ροζάκης αμφισβητεί βασικές νομικές πραγματικότητες, ότι το Διεθνές Δίκαιο δεν είναι μόνο η Σύμβαση του Δικαίου της θαλάσσης, είναι και οι αποφάσεις των Δικαστηρίων και οι πρακτικές μεταξύ των κρατών. Οι απόψεις του παρεκκλίνουν απ’ τις εθνικές γραμμές και δίνουν ένα όπλο στη φαρέτρα του αντιπάλου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι πρόκειται περί προσωπικών απόψεων. Οταν, όμως, κάποιος κατέχει θεσμική θέση, δεν μπορεί να εκφράζει προσωπικές απόψεις. Να έχεις προσωπική άποψη είναι θεμιτό, αλλά να την εκφράζεις ενώ διατηρείς θεσμική θέση είναι απαράδεκτο.
Μήπως δημιουργείται ένα είδος προσέγγισης βήμα – βήμα, να μην πάμε στη Χάγη, γιατί η Τουρκία δεν υπογράφει συνυποσχετικό, διότι δεν αναγνωρίζει το Δ. της Θαλάσσης και επιδιώκει διμερή συμφωνία;
Να προσδιορίσουμε σύνορα και στα υπόλοιπα “να τα βρούμε”; Υπάρχουν ρωγμές στο θέμα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων;
Το Καστελόριζο ανήκει στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας και κάθε συζήτηση επ’ αυτού είναι ανεπίτρεπτη. Υπάρχουν διάφορες τοποθετήσεις και σύγχυση απόψεων. Το κακό είναι ότι σε περιορισμένο χρόνο έχουν προβληθεί πολλές τουρκικές αξιώσεις.
Παράδοξο ή συγκυριακό;
Το Κυπριακό έγινε εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης και τα Ιμια τον πρώτο καιρό κυβερνητικής αλλαγής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα