Μουσείο Τυπογραφείας

Ρυπογόνες μηχανές της ΔΕΗ στον Αποκόρωνα

Εντονη αντίδραση Κουκιανάκη και έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αποκορώνου

Δεκαεπτά ρυπογόνες μηχανές καύσης diesel εγκαταστάθηκαν στον υποσταθμό της ΔΕΗ στις Βρύσες Αποκορώνου, στον δρόμο που οδηγεί στο Καρύδι. Ο σχεδιασμός μάλιστα μιλά για εγκατάσταση συνολικά 31 τέτοιων μονάδων, γεγονός για το οποίο δεν είχε ενημερωθεί ο δήμος που αντιδρά έντονα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.ν.” πρόκειται για μέρος από τις 71 συνολικές μονάδες που έμειναν “ορφανές” μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Ρόδο. Οι μονάδες αυτές ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες άσκησαν πίεση στο υπουργείο Ενέργειας ώστε να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές της χώρας και να μην μείνουν σε αχρησία. Έτσι, η διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε την εγκατάστασή τους στην Κρήτη, με τις 31 να τοποθετούνται στον Αποκόρωνα και τις υπόλοιπες 40 στον Αθερινόλλακο Λασιθίου.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές των “Χ.ν.” από τη ΔΕΗ, δεν υπήρχε ανάγκη για τη μεταφορά τόσο μεγάλου αριθμού μονάδων στην Κρήτη. Μάλιστα, ειδικοί τονίζουν πως η μορφολογία της συγκεκριμένης περιοχής όχι μόνο θα ευνοεί την “στασιμότητα” ρυπογόνου νέφους αλλά θα δημιουργεί μεγάλη όχληση λόγω του θορύβου που προκαλεί η λειτουργία τόσο μεγάλου αριθμού μονάδων.

“ΟΡΓΗ” ΚΟΥΚΙΑΝΑΚΗ
Η όλη εγκατάσταση πάντως γίνεται εν αγνοία του δήμου Αποκορώνου αλλά και της τοπικής κοινωνίας του Αποκόρωνα. Θέτοντας στον κ. Κουκιανάκη τις πληροφορίες μας, απάντησε έκπληκτος δεδομένους ότι ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης εμφανιζόταν καθησυχαστικός τις τελευταίες ημέρες.
«Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπήρχαν και σε εμάς έντονες φήμες ότι η ΔΕΗ πρόκειται να εγκαταστήσει στον υποσταθμό της στις Βρύσες γεννήτριες προκειμένου να παράγει ρεύμα. Παρά τις οχλήσεις μας προς τους αρμοδίους, μας καθησύχαζαν ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο», εξηγεί ο δήμαρχος στα “Χ.ν.”, τονίζοντας μάλιστα ότι απευθύνθηκε στον ίδιο τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη «ο οποίος μας καθησύχασε ότι οι μηχανές αυτές θα είναι διάσπαρτες σε πολλές περιοχές της Κρήτης».
Εμφανώς οργισμένος από την εν κρυπτώ αυτή εξέλιξη, ο κ. Κουκιανάκης συγκαλεί σήμερα στις 11 το πρωί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα αποδεχτεί «πρακτικές άλλων εποχών. Δεν μπορεί κανείς να ενεργεί ερήμην της τοπικής κοινωνίας του Αποκόρωνα και της δημοτικής αρχής. Άμεσα αντιδρούμε με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των ανθρώπων μας».
Ο κ. Κουκιανάκης ζητά οι υπεύθυνοι και ο ίδιος ο υπουργός, να δώσουν άμεσα απαντήσεις, να αιτιολογήσουν την ενέργειά τους αυτή και να εξεταστεί αν υπάρχουν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.
Ο δήμαρχος ξεκαθαρίζει πως «δεν θα διστάσουμε να κάνουμε παρέμβαση και στον εισαγγελέα και απαιτούμε από τον συμπολίτης μας υπουργό κ. Σταθάκη να επιληφθεί του θέματος και να ενημερώσει ο ίδιος πλέον την τοπική κοινωνία δια μέσω του δημοτικού συμβουλίου που εκτάκτως συγκαλούμε τη Δευτέρα».
Ερωτηματικό επίσης παραμένει το κατά πόσον είναι εν γνώσει της Περιφέρειας Κρήτης η απόφαση αυτή της ΔΕΗ και κατά πόσον η Επιτροπή Περιβάλλοντος έχει δώσει την έγκριση για μια τέτοια ενέργεια που θα επιβαρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στην περιοχή αυτή.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.