Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ρημάζει η Βίλα Πωλογιώργη

Με τον φόβο να ζήσουν παρόμοιες εφιαλτικές στιγμές, όπως αυτές που εκτυλίχθηκαν με την πυρκαγιά στο εγκαταλελειμμένο κτήριο του Ιταλικού Στρατώνα, ζουν κάτοικοι της περιοχής που βρίσκεται η Βίλα Πωλογιώργη. Ένα κτήριο -κάποτε κόσμημα- που έχοντας αφεθεί στη μοίρα του εδώ και δεκαετίες και μετά από αλλεπάλληλους βανδαλισμούς, αποτελεί πλέον εστία μόλυνσης και κινδύνου για όλη την περιοχή.

Το κτήριο αποτελεί εστία μόλυνσης, ενώ υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να ξεσπάσει κάποια πυρκαγιά
Το κτήριο αποτελεί εστία μόλυνσης, ενώ υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να ξεσπάσει κάποια πυρκαγιά

O φωτογραφικός φακός των “Χ.ν.” βρέθηκε στην εγκαταλελειμμένη βίλα στην περιοχή της Αμπεριάς και αποτύπωσε αποκαρδιωτικές εικόνες. Η άλλοτε κατοικία του υπουργού και πολιτευτή Χαράλαμπου Πωλογιώργη, που το 1982 είχε χαρακτηριστεί ως «έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία», είναι εντελώς ρημαγμένη.
Το 1985 το ιστορικό κτήριο πέρασε στη δικαιοδοσία του Δήμου Χανίων προκειμένου να αξιοποιηθεί για πολιτιστικούς σκοπούς και αργότερα ο Δήμος μεταβίβασε την ευθύνη του κτηρίου (όπως και της Βίλας Σβαρτς) στην ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ. Ωστόσο, από τότε μέχρι σήμερα καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση της αναστήλωσης, συντήρησης και αξιοποίησης του μνημείου δεν έχει γίνει. Αντίθετα, όπως καταγγέλλουν περίοικοι, συχνά – πυκνά το κτήριο και ο αύλειος χώρος του λειτουργούν ως στέκι για παιδιά και για ανθρώπους που ζουν στο κοινωνικό περιθώριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έπειτα από καταγγελία κατοίκου της περιοχής, η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων στην Αθήνα αποφάσισε στις 1-11-2016 τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης Επιτροπής του αρ. 41 του ν.3028/02, η οποία έπειτα από αυτοψία θα εισηγούνταν είτε την κατεδάφιση του μνημείου, εν όλω ή εν μέρει, είτε τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν για τη σωτηρία του μνημείου. Η Επιτροπή αφού πραγματοποίησε αυτοψία απέστειλε στις 13-4-2017 το πόρισμά της στην ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων και τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χανίων. Το έγγραφο κοινοποιούνταν επίσης στη Δ/νση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων, το Γραφείου του Δημάρχου και τον πολίτη ο οποίος είχε προβεί στην καταγγελία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το πόρισμα απαιτείται εκτέλεση κατεπειγουσών εργασιών – μέτρων ασφαλείας και άμεσων σωστικών επεμβάσεων. Ειδικότερα, η Επιτροπή έκρινε ότι το μνημείο παρουσιάζει ετοιμόρροπα από στατικής και δομικής άποψης τμήματα, αλλά δεν κρίνεται επικινδύνως ετοιμόρροπο και κατεδαφιστέο, βάσει των δεδομένων της εποχής που έγινε η αυτοψία. Τονιζόταν, πάντως, πως «η ετοιμόρροπη κατάστασή του επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που καθιστά πλέον επείγουσα την άρση των ετοιμορροπιών και ακολούθως την αποκατάσταση του μνημείου».
Η Επιτροπή ανέφερε, δε, ότι έπειτα από την εκτέλεση των κατεπειγουσών εργασιών θα έπρεπε να γίνει εκπόνηση μελετών αποκατάστασης του μνημείου και συντήρησης των οροφογραφιών που σώζονται.
Στο πόρισμα αναφέρονται 8 παρεμβάσεις και συγκεκριμένα, οριοθέτηση της ιδιοκτησίας και κατασκευή ασφαλούς και ομοιόμορφης περίφραξης, καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου από την πυκνή βλάστηση, σφράγιση του πηγαδιού, αποκλεισμό της πρόσβασης και απαγόρευση της οποιασδήποτε χρήσης τόσο του περιβάλλοντος χώρου όσο και τμημάτων του ισογείου του μνημείου, λόγω ετοιμορροπίας τμημάτων του κτίσματος, σφράγιση με νάυλον των κουφωμάτων και με ξύλινες σανίδες των ελεύθερων ανοιγμάτων του ισογείου, υποστύλωση του δαπέδου και της οροφής, κάλυψη των κενών της στέγης (μετά από σύνταξη μελέτης) και άμεση απομάκρυνση των προϊόντων καταρρεύσεων.
Μάλιστα στο πόρισμα τονίζονταν ρητά ότι ο Δήμος Χανίων θα πρέπει να προβεί άμεσα στην εκτέλεση των παραπάνω μέτρων, ενώ το σύνολο των εργασιών θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός τριμήνου από τη λήψη του πορίσματος. Με άλλα λόγια ο Δήμος θα έπρεπε από τον Ιούλιο του 2017 να είχε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα. Ωστόσο, όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς, τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει.

Καθαρισμός περιβάλλοντος χώρου
Παρότι δεν έχει γίνει κάτι για την αξιοποίηση του κτηρίου, φαίνεται πάντως πως η καταστροφική πυρκαγιά στον Ιταλικό Στρατώνα, θορύβησε τους υπευθύνους της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Επιχείρησης Όθωνας Χαραλαμπάκης, σε επικοινωνία που είχαν μαζί του τα “Χ.ν.”, έχει γίνει ήδη αίτημα στη Διεύθυνση Πρασίνου για τον καθαρισμό του οικοπέδου. Σε περίπτωση, δε, που λόγω φόρτου δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση άμεσα, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μόνη της με ιδιώτη εργολάβο. Πάντως, σε ό,τι αφορά στη διάσωση του κτηρίου, ο κ. Χαραλαμπάκης τόνισε πως η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την αποστολή λόγω έλλειψης μέσων και ανθρωπίνου δυναμικού. Μια ομολογία που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον του μνημείου, αλλά συγχρόνως θέτει εκ νέου τον Δήμο Χανίων προς των ευθυνών του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Σωστά πρέπει η Δημοτική Αρχή να λάβει μέτρα ανάδειξης σημαντικών κτιρίων ιστορικων όπως το παραπανω κτίριο όπως το Παλάτι στη Χαλεπα το Γαλλικό προξενειο η βίλα Σβαιτς παλι στη Χαλεπα και το Πολεμικο Μουσειο που προσφατα καηκε που είχε εγκαταληφθει στη τύχη του και αυτο!!!!!!!!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα