Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ρίγανη: Γευστική διαχρονική αξία

H ρίγανη είναι αρωματικό ποώδες, πολυετές και θαμνώδες φυτό της Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας.

Τα άνθη της έχουν άσπρο-μωβ χρώμα και ανθίζουν από Ιούνιο κυρίως μέχρι Αύγουστο αναλόγως την περιοχή. Από την αρχαιότητα η ρίγανη πλούσιο σε αιθέρια έλαια, χαρακτηρίζεται βότανο της χαράς και ευτυχίας, άλλωστε και ο Πολύφημος όταν φιλοξένησε τον Οδυσσέα με την παρέα του, τους προσέφερε κάποιο είδος τυριού προσθέτοντας λίγη ρίγανη.
Το τοπικό μικροκλίμα, η υπέροχη ηλιοφάνεια ο ήπιος χειμώνας και η αλμύρα της θάλασσας μας δίνουν μια ρίγανη με έντονα αρώματα, με εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες και θρεπτική αξία καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες σιδήρου και βιταμίνης C.
Ας αναζητήσουμε να δώσουμε την αυθεντική νοστιμιά στο φαγητό μας, όπως έκαναν οι γονείς μας και οι παλαιότεροι εστιάτορες καθώς τότε δεν υπήρχε η εισαγόμενη ρίγανη με τα ανύπαρκτα έως φτωχά αρώματα. Να αρωματίσουμε τη σαλάτα μας ή να μαρινάρουμε κάποιο κρέας με ρίγανη και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Άλλωστε κάτι αντίστοιχο έκανε και ο Πολύφημος. Σήμερα δεν είναι καθόλου δύσκολο να συντηρούμε κάποια γλαστράκια με αρωματικά βότανα στο μπαλκόνι μας ή στο κήπο μας ώστε να τα χρησιμοποιούμε στη μαγειρική στο σπίτι μας. Γενικά τα καλλιεργήσιμα βότανα στερούνται των πλούσιων αρωμάτων και διατροφικών στοιχείων που έχουν τα άγρια βότανα. Στην παρασκευή της αυθεντικής χωριάτικης σαλάτας που κάνει παγκόσμια καριέρα, κάνοντας μας περήφανους ως σήμα κατατεθέν της Ελληνικότητας, απαραίτητο συστατικό, είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ρίγανη, ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, πιπεριές, ελιές και φέτα. Στη μαγειρική αν χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένη άγρια ρίγανη χρειαζόμαστε πολύ μικρή ποσότητα για να αρωματίσουμε το πιάτο μας, αν χρησιμοποιήσουμε καλλιεργήσιμη αποξηραμένη ρίγανη χρειαζόμαστε λίγο περισσότερη, αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια ρίγανη την προσθέτουμε στο φαγητό στο τέλος του μαγειρέματος.
Ας μην ξεχνάμε το πασπάλισμα μιας χωριάτικης σαλάτας ή σε ένα σουβλάκι με μια πρέζα άγριας αποξηραμένης ρίγανης και μερικές σταγόνες έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προσφέρει την υπέρτατη γαστρονομική ηδονή σε μας και στους καλεσμένους μας. Αυτή τη περίοδο μας δίνεται η ευκαιρία να υποστηρίξουμε οικονομικά αγοράζοντας ένα–δυο μάτσα, άγριας ρίγανης από ανθρώπους που τη συλλέγουν προσεκτικά και με πολύ κόπο. Aλλωστε η νοστιμιά και η διατροφική αξία της άγρια ρίγανης κρύβεται πίσω από τη δυσκολία συλλογής, και στο μοναδικό μικρόκλιμα της Κρήτης.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα