Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ρεκόρ στον σκακιστικό κόσμο

Η απουσία επίκαιρης αγωνιστικής ύλης μας δίνει την ευκαιρία για μία ευχάριστη περιήγηση στον κόσμο του σκακιού. Θα δούμε σήμερα τα ρεκόρ που υπάρχουν στο σκάκι που είναι αρκετά και ενδιαφέροντα, όπως τα έχει καταγράψει ο Μπιλ Γουόλ.
Έχουμε και λέμε λοιπόν!
-Ο καλύτερος σκακιστής σε αγώνες αναμετρήσεων ήταν ο Ουίλιαμ Στάϊνιτς, ο οποίος από το 1862 έως το 1896 αναμετρήθηκε με 27 αντιπάλους. Κέρδισε τους 25 από αυτούς. Συνολικά στις αναμετρήσεις αυτές σημείωσε 160 νίκες, 57 ισοπαλίες και 10 μόλις ήττες.
– Ο μεγαλύτερος αριθμός κατάκτησης παγκόσμιων τίτλων ανήκει στην Βέρα Μέντσικ – Στίβενσον (1906-1944), η οποία ήταν παγκόσμια πρωταθλήτρια από το 1927 έως το 1944. Υπερασπίσθηκε τον τίτλο της 6 φορές με επιτυχία. Κατά τη διάρκεια αυτών των αναμετρήσεων σημείωσε 78 νίκες, 4 ισοπαλίες και έχασε μόλις μία φορά!
-Ο συντομότερος παγκόσμιος πρωταθλητής ήταν ο καταπληκτικός Μίκαελ Ταλ. Διατήρησε τον τίτλο του για ένα χρόνο και 5 ημέρες.
-Οι λιγότερες ισοπαλίες σε αγώνα για το παγκόσμιο πρωτάθλημα σημειώθηκαν στην αναμέτρηση μεταξύ Στάϊνιτζ και Τσιγκόριν το 1889. Μία μόλις παρτίδα έληξε ισόπαλη, η τελευταία του αγώνα.

-Η μεγαλύτερη ανατροπή σε αγώνα παγκοσμίου πρωταθλήματος έγινε το 1886. Σε αυτή ο Στάινιτς ανέτρεψε το εις βάρος του 4-1 που είχε προηγηθεί ο Ζούκετροτ και πήρε τον τίτλο.
– Ο μεγαλύτερος αριθμός σαχ (απειλών κατά του βασιλιά) που σημειώθηκε ποτέ σε παιχνίδι ήταν μία παρτίδα μεταξύ των Βέρνερ και Τζόνσον που έγινε το 1991. Καταγράφηκαν 141 σαχ κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Ο λευκός απείλησε 100 φορές και ο μαύρος 41. Συνολικά παίχτηκαν 200 κινήσεις. Τους αθεόφοβους! Δεν τους είχε πει κανείς ότι το σημαντικό σαχ είναι μόνο το τελευταίο!
-Το μεγαλύτερο ΕΛΟ σε σκάκι δι αλληλογραφίας σημειώθηκε από τον Τζον Πενκουάϊτ ο οποίος έφτασε σε ΕΛΟ το 2933, μετά από 58 συνεχείς νίκες, χωρίς να χάσει ή να φέρει ισοπαλία ούτε μία φορά. Ο Πενκουάϊτ γεννήθηκε το 1935 και απεβίωσε το 2007.
-Το υψηλότερο ΕΛΟ σε σκακιστή σημειώθηκε Μάιο του 2014 και τον Αύγουστο του 2019 από τον παγκόσμιο πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν που έφτασε το ΕΛΟ του στα 2882.
-Οι περισσότεροι σκακιστές στον κόσμο, αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας βρίσκονται στην Ισλανδία! Αυτό μου φαίνεται λογικό αν αναλογιστούμε ότι το νησί τους είναι το πλησιέστερο στον Βόρειο Πόλο. Ο μεγαλύτερος όμως αριθμός γκρανμετρ αναλογικά με τον πληθυσμό, βρίσκεται στην πόλη Μπιρσέβα του Ισραήλ. Και αυτό δεν ακούγεται παράξενο αν σκεφτούμε ότι οι περισσότεροι είναι ρωσοεβραίοι που εγκαταστάθηκαν μετά την ενηλικίωση τους στο Ισραήλ.
-Η μεγαλύτερη απόδοση σε ΕΛΟ σημειώθηκε από τον Μπόμπι Φίσερ στο ματς που έπαιξε εναντίον του Μπεντ Λάρσεν, το οποίο έληξε 6-0. Στον αγώνα αυτόν η απόδοση σε ΕΛΟ του Φίσερ ήταν 3080. Αντίστοιχα στις γυναίκες η Τζούντιθ Πόλγαρ έφτασε σε απόδοση το 2900 σε διεθνές τουρνουά της Ρώμης το 1989, στο οποίο συγκέντρωσε 8,5β. σε 9 αγώνες!
-Η μεγαλύτερη διαφορά ηλικίας σε αγώνα παγκοσμίου πρωταθλήματος ήταν τα 32 χρόνια. Συνέβη στον αγώνα μεταξύ Λάσκερ (26 ετών) εναντίον Στάνιτς (58 ετών). Μιλώντας για διαφορές σε αγώνες υψηλού επιπέδου, εντύπωση κάνει η διαφορά των 62 ετών που σημειώθηκε μεταξύ του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή Σμύσλοβ (όταν ήταν 75 ετών) ο οποίος αναμετρήθηκε με τον γκραν μετρ Μπακρό (σε ηλικία 13 ετών).
-Η μεγαλύτερη σκακιστική βιβλιοθήκη υπάρχει στο Κλίβελαντ των Ηνωμένων Πολιτειών. Στη Δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης υπάρχουν 32.000 σκακιστικά βιβλία και πάνω από 6000 τόμοι σκακιστικών περιοδικών. Η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή είναι αυτή του γερμανού Λόθαρ Σμιντ η οποία περιέχει περισσότερα από 20.000 βιβλία
-Η μεγαλύτερη συλλογή σκακιερών είναι αυτή του Φλόιντ Σόρισον ο οποίος τα τελευταία 42 χρόνια έχει συγκεντρώσει πάνω από 670 σκακιστικά σετ από όλο τον κόσμο.
-Το μεγαλύτερο σκακιστικό τουρνουά σημειώθηκε το 1935-36 στη τότε Σοβιετική Ένωση. Το επισκέφτηκαν περισσότεροι από 700.000 θεατές! Εντύπωση όμως κάνει και η επιτυχία των Βρετανών οι οποίοι κάθε χρόνο διοργανώνουν το σχολικό πρωτάθλημα της Μεγάλης Βρετανίας στην οποία λαμβάνουν μέρος 71.000 μαθητές από 2.000 σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου.
– Η μεγαλύτερη σκακιστική Ολυμπιάδα έγινε στο Μπλεντ της Σλοβενίας το 2002. Σε αυτήν συμμετείχαν 136 ομάδες ανδρών και 92 ομάδες γυναικών από όλο τον κόσμο.
-Το ροκέ που έγινε με την μεγαλύτερη καθυστέρηση, σημειώθηκε σε παρτίδα που παίχτηκε το 1994 στο Ντιτρόιτ, μεταξύ των Νιούσχατ και Γκάρισον. Καθώς και στον αγώνα μεταξύ των Σόμοτζι-Μπλακ που έγινε το 2002 στη Νέα Υόρκη. Και στις δύο παρτίδες ο μαύρος έκανε ροκέ στην 48η κίνηση. Είπαμε παιδιά, να ασφαλίζουμε τον βασιλιά γρήγορα!
-Την μεγαλύτερη χρονικά σκακιστική καριέρα σημείωσε ο Ουόλτερ Ίβανς (1870-1968) ο οποίος έπαιζε σκάκι για 85 χρόνια, από ηλικία 10 ετών έως τα 95 του. Πέθανε σε ηλικία 98 ετών πλήρης ημερών. Στο σκάκι δι αλληλογραφία ο κ. Μούιρ Ουόλτερ (1905-1999) έπαιρνε μέρος σε παρτίδες για 75 χρόνια συνεχώς!
-Το μεγαλύτερο σκακιστικό πρόβλημα σύνθεσης που δημοσιεύθηκε έκανε ματ μετά από 292 κινήσεις!
-Ο μεγαλύτερος σε αριθμό παρτίδων αγώνας για τον παγκόσμιο τίτλο σημειώθηκε το 1984-85 μεταξύ των Κάρποβ-Κασπάροβ οι οποίοι έπαιξαν 48 παιχνίδια σε 159 μέρες!
-Η πλέον μακροχρόνια σκακιστική στήλη ήταν αυτή του κ. Χέρμαν Χελμς (1870-1963) ο οποίος έγραφε την σκακιστική στήλη για 62 ολόκληρα χρόνια, από το 1893 έως το 1955 στην Brooklyn Daily Eagle. Ο κ. Τζορτζ Κορναλόφσκι έγραψε περισσότερα από 19.000 άρθρα σε διάστημα 52 ετών!

Ας πούμε μερικά …μυστικά
Πολλές φορές οι ερασιτέχνες σκακιστές έχουν ερωτήματα σχετικά με διάφορα θέματα. Ας δούμε μερικά από αυτά.
1. Τι κάνουμε όταν παίζουμε μια παρτίδα στην οποία υπάρχουν αρκετές ανοιχτές γραμμές;
Σύμφωνα με τον γκρανμέτρ Αλόν Γρίνφελντ σε μία τέτοια παρτίδα υπερισχύουν τα τακτικά κτυπήματα με παγίδες. Εδώ κάθε μικρό λάθος μπορεί να αποβεί κρίσιμο. Στις ανοιχτές θέσεις πρέπει να γνωρίζουμε περισσότερη σκακιστική θεωρία και γι’ αυτό συστήνει να επιλέγουμε τη μελέτη δύο ή τριών ανοιγμάτων σε βάθος ώστε να μας είναι γνωστές οι ιδέες της θέσης πράγμα που θα μας βοηθήσει να μετράμε με μεγαλύτερη ακρίβεια
2.Το να παρακολουθούμε τις καινοτομίες που παίζουν οι κορυφαίοι σκακιστές είναι πολύ δύσκολο. Υπάρχει μέθοδος που μας διευκολύνει να αποστηθίζουμε τα σκακιστικά ανοίγματα και τις εξελίξεις τους;
Δυστυχώς δεν υπάρχουν τρόποι να μελετήσουμε ανοίγματα παπαγαλίζοντας τις κινήσεις και τις καινοτομίες τους.
Η γκρανμέτρ Σούζαν Πόλγκαρ συμβουλεύει να μην αποστηθίζουμε κινήσεις!
Αν καταλάβουμε την ιδέα του συγκεκριμένου ανοίγματος που μας ενδιαφέρει, θα δούμε ότι πολύ ευκολότερο να θυμόμαστε τις βαριάντες. Θα πρέπει να μελετούμε μία θέση μόνοι μας και να βρίσκουμε τις ιδέες που βελτιώνουν τη θέση. Μόνο αφού εξαντλήσουμε τις ιδέες μας μπορούμε να συμβουλευτούμε ένα υπολογιστή για να δούμε αν οι σκέψεις μας ήταν σωστές. Αν δούμε ότι κάναμε λάθος τότε πρέπει να δούμε γιατί κάναμε το λάθος αυτό. Αν ακολουθήσουμε αυτόν τον τρόπο προπόνησης, τότε οι βαριάντες «καρφώνονται» στο μυαλό μας και δεν τις ξεχνούμε ποτέ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα