Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

“Ραβασάκια” σε δανειολήπτες από τις τράπεζες

Ενημερωτικές ταχυδρομικές επιστολές με τις οποίες ενημερώνονται από τις τράπεζες για την πώληση των δανείων τους σε funds λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα δανειολήπτες στην Κρήτη, παρ’ όλο που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη.

Aυτό καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών, σύμφωνα με την οποία το κείμενο που υπάρχει στις σχετικές επιστολές αναφέρει τα εξής: «Με την παρούσα επιστολή ,σας  γνωρίζουμε ότι τα προσωπικά σας δεδομένα που τηρούνται από την τράπεζα και συνδέονται με τις απαιτήσεις  της τράπεζας, θα διαβιβασθούν στην Αποκτήσασα Εταιρεία και στην Εταιρεία Διαχειρίσεως. Στο ίδιο πλαίσιο, η Εταιρεία Διαχειρίσεως ,ενδέχεται να διαβιβάσει περαιτέρω τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, σε εταιρείες ενημερώσεως οφειλετών του Ν.3758/2009, σε δικηγόρους και σε δικηγορικές εταιρείες, καθώς και  δικαστικούς επιμελητές και σε συμβολαιογράφους».

Η΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, υποστηρίζει πως «οι Τράπεζες παρανομούν , μεταβιβάζουν τα προσωπικά μας δεδομένα στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (funds ), χωρίς την έγκριση των οφειλετών».

Στην ανακοίνωσή της, η Ένωση συμβουλεύει για το τι οφείλει να πράξει ο δανειολήπτης, αναφέροντας αναλυτικά:

•«Ασκούμε άμεσα το δικαίωμα της  αντίρρησης,  απαντώντας με εξώδικη δήλωση ,στην τράπεζα δηλώνοντας ότι ,δεν δεχόμαστε την διαβίβαση και την τήρηση των προσωπικών  μας δεδομένων, ούτε από την Εταιρεία Απόκτησης του χρέους μας , ούτε από την Εταιρεία διαχείρισης αυτού

•Ενημερώνουμε την  Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, της οποίας είμαστε μέλος,για καθοδήγηση και Προστασία». Σύμφωνα επίσης με την Ένωση, «όπως προβλέπει ο νόμος 4354/2015, τα “κόκκινα” δάνεια θα μπορούν να πωλούνται υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης και ο εγγυητής έχουν προσκληθεί με εξώδικη πρόσκληση από την τράπεζα, 12 μήνες πριν από την έναρξη της διαδικασίας πώλησης, για να διακανονίσουν τις οφειλές με βάση γραπτή πρόταση με συγκεκριμένους όρους αποπληρωμής, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας».

Υπενθυμίζει δε, ότι «το Πρωτοδικείο Αθηνών στην υπ΄ αριθμ. 3428/2016 απόφασή του επισημαίνει ότι ο όρος που αναφέρεται στην έντυπη τυποποιημένη αίτηση χορήγησης δανείου ή πιστωτικής κάρτας για μεταβίβαση των οικονομικών και άλλων δεδομένων του, δεν σημαίνει ότι παρέχει στην Τράπεζα “τη ρητή συγκατάθεσή του για τη μεταβίβαση” των δυσμενών, κ.λπ. προσωπικών σε εισπρακτική εταιρεία. Για να γίνει η μεταβίβαση των δεδομένων, πρέπει πρώτα η Τράπεζα να ενημερώσει για την πρόθεσή της αυτή το δανειολήπτη ή τον κάτοχο κάρτας και αυτός να συναινέσει για τη μεταβίβασή τους. Στη συνέχεια η εισπρακτική εταιρεία οφείλει να ενημερώσει εγγράφως το δανειολήπτη ότι προτίθεται να κάνει χρήση των δεδομένων του και για το σκοπό που θα τα χρησιμοποιήσει»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα