Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Ραφαήλ”, “Σοφία” και “Τηλέμαχος”

Οπως ο Γενάρης φέρνει μεγάλα συμπυκνωμένα περιστατικά, που θα μας αιφνιδιάσουν, αλλάζοντας το πολιτικό σκηνικό έτσι και η κλιματική αλλαγή μας έφερε έκτακτες καιρικές συνθήκες. Και για να μην πέφτουμε απότομα “στα βαθιά νερά” και ν’ απομακρύνουμε κάπως τα δυσάρεστα συναισθήματα, διασκεδάζοντας τους φόβους μας, βαφτίζουμε τις κακοκαιρίες, που μας πλήττουν, με ονόματα, όπως κάνουν οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες, δίδοντας σε όλους τους τυφώνες μόνο γυναικεία ονόματα. Βλέπουν τη μία όψη του λόφου το “εκ γυναικός έρρύει τα φαύλα” και όχι την άλλη, ότι “εκ γυναικός πηγάζει τα κρείττω”.
Στην Ελλάδα υιοθετήθηκε να γίνεται η ονομασία των έντονων καιρικών φαινομένων από επιστήμονες του Αστεροσκοπείου Αθηνών με ονόματα της μυθολογίας και άλλων ανθρώπων. “Βαφτίζουν” τα βαρομετρικά χαμηλά από το 2017, όταν προβλέπεται, ότι θα επιφέρουν ιδιαίτερης σημασίας και ειδικής βαρύτητας επιπτώσεις στη χώρα με βάση το ελληνικό αλφάβητο. Με ποια κριτήρια γίνονται τα βαφτίσια δεν διευκρινίζεται.
Εγινε αρχή με την “Αριάδνη” κόρη του Μίνωα και της Πασιφάης, που έσωσε τον Θησέα απ’ το Μινώταυρο με το γνωστό «μίτο της Αριάδνης». Δεκαέξι τέτοια φαινόμενα είχαμε ως τώρα με δέκατο έβδομο τον “Ραφαήλ”, που έκανε ποδαρικό με την έλευση του 2019. Μετά τη “Σοφία”, που μας μούσκεψε, ήρθε η σειρά του “ταυ”. Ο «Τηλέμαχος» του Οδυσσέα και της Πηνελόπης έφερε τα χιόνια και μας ξεπάγιασε. Μετά την “Αριάδνη” αναφέρονται ενδεικτικά ονόματα που πήραν καιρικά φαινόμενα, ο “Δαίδαλος”, η “Ευρυδίκη”, ο “Ζήνων”, η “Ιοκάστη”, κ.λπ.
Υστερα απ’ τον “Τηλέμαχο”, δεν ξέρουμε ποιος θα ‘ρθει, αλλά είναι κανονισμένο, άμα εξαντληθεί το αλφάβητο, μετά το ωμέγα θα ξαναρχίσουμε από το άλφα.
Το νόημα της ονοματολογίας των καιρικών φαινομένων έχει να κάνει με το γεγονός ότι, έτσι επεκτείνεται η πληροφόρηση σε όλη την επικράτεια και την αύξηση της προσοχής και του τελευταίου πολίτη, ώστε να δραστηριοποιείται και να συμμετέχει στα μέτρα που λαμβάνει η συντεταγμένη πολιτεία.
Η οικολογική ισορροπία έχει ανατραπεί και οι κακοκαιρίες κατάντησαν μέρος της ζωής των κατοίκων της γης. Οι πολικές θερμοκρασίες κατέβηκαν στις εύκρατες ζώνες. Σε μεγάλο βαθμό ένοχοι για όσα παράξενα φυσικά φαινόμενα συμβαίνουν και για όσα θα ‘ρθουν, είναι οι άνθρωποι. Υφιστάμεθα τα επίχειρα των δικών μας πράξεων. Διότι καίμε τα δάση με αποτέλεσμα τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες. Επειδή αντιμετωπίζουμε τις ακραίες καιρικές συνθήκες υποκριτικά και ανεύθυνα. Γιατί δεν λαμβάνουμε τ’ αναγκαία μέτρα, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις εθνικές τραγωδίες.
Το παρήγορο για τη χώρα μας είναι ότι η “Αριάδνη”, ο “Δαίδαλος”, η “Ιοκάστη”, ο “Τηλέμαχος” και όποιες άλλες θεομηνίες ακολουθήσουν, είναι μικρής διάρκειας. Το απέδειξε ο “Τηλέμαχος”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα