Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Βροχή” οι ακυρώσεις κρατήσεων στα τουριστικά καταλύματα

Απαισιόδοξα είναι τα μηνύματα από την αγορά των τουριστικών καταλυμάτων καθώς οι προσδοκίες για αναστροφή του “κύματος” ακυρώσεων στις κρατήσεις δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται.

Για μια “χαμένη χρονιά” κάνει λόγο ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας (ΣΕΤΚΕ) Παναγιώτης Τοκούζης, ο οποίος βρέθηκε στα Χανιά τις προηγούμενες ημέρες και πραγματοποίησε συναντήσεις με μέλη της Συνομοσπονδίας, επιχειρηματικούς και τουριστικούς φορείς. Παράλληλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα “Χ.ν.”, χαρακτήρισε ανεπαρκή για τις επιχειρήσεις του κλάδου τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση και μίλησε για την ανάγκη μιας συντονισμένης πολιτικής προώθησης και προβολής του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας ώστε να σωθεί ό,τι σώζεται από τη φετινή σεζόν.

•Τι εισπράττετε ως κλίμα από τους συναδέλφους σας για τη φετινή τουριστική σεζόν;
Η φετινή σεζόν είχε ξεκινήσει με πολύ καλούς οιωνούς και αν δεν είχε προκύψει το θέμα της πανδημίας θα ήταν μάλλον η καλύτερη σεζόν των τελευταίων 15 χρόνων. Δυστυχώς όμως από τον Φεβρουάριο και μετά έχουν σταματήσει οι κρατήσεις και βλέπουμε μόνο ακυρώσεις. Ακυρώσεις που ήταν λογικό να έρθουν για το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου. Ωστόσο, ακόμα και η όποια αισιοδοξία υπήρχε πριν από 20-25 ημέρες, ότι ενδεχομένως θα μπορούσαμε να πάρουμε κάτι περισσότερο από τη φετινή πίτα λόγω της προτίμησης που θα έδειχναν οι επισκέπτες σε μικρά καταλύματα αντί για μεγάλες μονάδες, δεν επιβεβαιώθηκε. Οι ακυρώσεις συνεχίζονται και για τους Ιούλιο, Αύγουστο ακόμα και Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών μας δεν θα ταξιδέψει φέτος και δυστυχώς βλέπουμε ότι η φετινή σεζόν είναι χαμένη.

• Τα καταλύματα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τα ξενοδοχεία;
Ειδικά οι μεγάλες επιχειρήσεις των καταλυμάτων, της τάξης δηλαδή πάνω από 15 δωμάτια, θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο πρόβλημα κι από τα ξενοδοχεία γιατί δεν έχουν το περιθώριο να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα καθώς λειτουργούν πάντα με τα βασικά.

• Σε τι φάση βρήκε τους επιχειρηματίες του κλάδου σας αυτή η κρίση;
Η κρίση εκδηλώθηκε τη χειρότερη περίοδο που θα μπορούσε. Πρώτον γιατί τα έσοδα των μικροεπιχειρηματιών του κλάδου, που δουλεύουν εποχικά, δεν είναι τόσα πολλά για να μπορέσουν να αντέξουν περισσότερο από έναν χειμώνα να καλύπτουν τα πάγια κόστη και τα λειτουργικά έξοδα που τρέχουν όλο τον χρόνο. Η κρίση, δε, μας βρήκε ακριβώς στο τέλος του χειμώνα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες βρίσκονταν σε μια διαδικασία ανακαίνισης και επένδυσης που τώρα δεν θα αποδώσει άμεσα.

• Φοβάστε για “λουκέτα”;
Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου μας έχουν γίνει με ιδία κεφάλαια και δεν έχουν γίνει με μεγάλα ανοίγματα. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο τα μεγάλα ξενοδοχεία που έχουν μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κι ένα 5-10% του κλάδου που έχει δανειακές υποχρεώσεις και θα έχουν πρόβλημα.

• Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί σας καλύπτουν;
Τα μέτρα που έχουν παρθεί έως τώρα δεν είναι αυτά που περιμέναμε. Μέχρι αυτή τη στιγμή αυτό που έχουν πάρει οι επιχειρηματίες του κλάδου είναι τα 800 ευρώ. Τίποτα περισσότερο. Η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν περιλάμβανε τις μικρές επιχειρήσεις γιατί είχε ως βασική προϋπόθεση να έχεις προσωπικό. Ακόμα όμως και μεγαλύτερες επιχειρήσεις που είχαν προσωπικό δεν μπήκαν γιατί ήταν μεγάλη η γραφειοκρατία και οι απαιτήσεις υπερβολικές.

• Τι θα θέλατε;
Λόγω του ό,τι οι επιχειρήσεις οι δικές μας δεν μπορούσαν και δεν μπορούν όλα αυτά τα χρόνια να χρηματοδοτηθούν με επιχειρηματικά δάνεια λόγω χαμηλού τζίρου, έπαιρναν δάνεια άλλων μορφών (καταναλωτικά, στεγαστικά κ.λπ.). Θέλουμε λοιπόν πέρα από τα επιχειρηματικά δάνεια, να υπάρξει μια ουσιαστική μέριμνα και γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Οι 3 μήνες παράταση που έδωσε η κυβέρνηση ουσιαστικά μεταφράζεται σε προσαυξημένες δόσεις μετά την περίοδο αυτή. Κι αυτό είναι απαράδεκτο. Από εκεί και πέρα, σε προγράμματα όπως τα ΤΕΠΙΧ Ι και ΙΙ και χρηματοδοτήσεις μέσα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, δεν μπορεί να ενταχθεί μέσα ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων του κλάδου μας γιατί είναι μικρές και έχουν χαμηλούς τζίρους. Ζητάμε λοιπόν ειδικά πακέτα άτοκης δανειοδότησης, ακόμα και με ένα μικρό ποσό 20.000 – 25.000 ευρώ, για τουλάχιστον για 2 χρόνια, που να αφορά μικρές επιχειρήσεις.

• Υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας της Συνομοσπονδίας με τα αρμόδια Υπουργεία;
Θα θέλαμε μια καλύτερη συνεργασία, ειδικά με το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο μπορεί, αν και δεν είναι αρμοδιότητά του, να πιέσει για λυθούν τα προβλήματά μας.

• Θα μπορούσε να αποτελέσει μια σανίδα σωτηρίας για τη φετινή χρονιά ο εσωτερικός τουρισμός;
Θεωρώ ότι είναι μια καλή κίνηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι θα στηρίξει. Εμείς ζητάμε να αλλάξει η διαδικασία του κοινωνικού τουρισμού: να αυξηθεί το ποσό της επιδότησης για να μπορούν να πληρώσουν λιγότερα ή σχεδόν και καθόλου οι δικαιούχοι. Επίσης, η πληρωμή θα πρέπει να γίνεται πολύ πιο άμεσα γιατί παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις και τέλος να υπάρξει μια επιδότηση και η ακτοπλοϊκή μετακίνηση ώστε να επωφεληθούν και τα νησιά.

Σε σχέση με την τουριστική προβολή είστε ικανοποιημένος;
Θα περίμενε κανείς φέτος η χώρα μας να πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα τουρισμού λόγω του ό,τι είχαμε τα λιγότερα κρούσματα Δυστυχώς όμως δεν ισχύει αυτό. Ακόμα και η Ισπανία και η Ιταλία θα ανοίξουν πολύ πιο δυναμικά το κομμάτι των κρατήσεων όπως έγινε και με την Τουρκία, ενώ θα περίμενε κανείς το αντίθετο με τόσες χιλιάδες κρούσματα. Χρειάζεται λοιπόν μια συντονισμένα πολιτική προώθησης και προβολής ώστε να σωθεί ό,τι σώζεται.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα