Μουσείο Τυπογραφείας

“Παρών” από τα Σφακιά στις εκδηλώσεις για το 1821

Tην ένταξη των Σφακίων στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 θα διεκδικήσει ο Δήμος Σφακίων. Την επισήμανση αυτήν την έκανε ενώπιον του περιφερειάρχη, του αντιπεριφερειάρχη και άλλων αυτοδιοικητικών ο δήμαρχος Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης χθες στα Χανιά.
Για το αίτημα αυτό των Σφακίων έχουν ενημερωθεί εγγράφως οι δήμαρχοι, οι βουλευτές και οι υπηρεσιακοί ανέφερε ο κ. Χιωτάκης που επισήμανε χαρακτηριστικά πως «η επανάσταση του 1821 ξεκίνησε στην Κρήτη από τη Θυμιανή Παναγιά κοντά στη Χώρα Σφακίων. Κάνουμε αγώνα ώστε οι εκδηλώσεις να γίνουν και στα Σφακιά και να κορυφωθούν εκεί. Eχουμε τη στήριξη της προϊσταμένης της Αρχαιολογίας της κ. Παπαδοπούλου για κάποια αναγκαία έργα στην περιοχή και συζητάμε με το Πολυτεχνείο Κρήτης ώστε να εκπονηθεί μια μελέτη για την ανάπλαση του μνημείου που πιστεύουμε ότι θα την έχουμε στα χέρια μας τον Μάρτιο. Όπως καταλαβαίνεται για να υλοποιηθεί αυτή η μελέτη πρέπει να χρηματοδοτηθεί η υλοποίηση της».
Σημειώνεται ότι την τελευταία Κυριακή του Μαίου του 1821 στην Θυμιανή Παναγιά έγινε η τελευταία αλλά αποφασιστική συνέλευση όλων των Κρητικών Αρχηγών και πολεμιστών.
Όπως είχε επισημάνει ο Γ. Πολυράκης σε κείμενο του στα “Χ.Ν.” «ο λαός επικύρωσε παμψηφεί και με ενθουσιασμό την απόφαση των Αρχηγών, για την έναρξη της Επανάστασης.  Αφού προηγήθηκε κατανυκτική Θεία Λειτουργία, έγιναν ομιλίες από πολλούς Καπετάνιους, ευλογήθηκαν τα όπλα του Αγώνα και εκλέχτηκαν οι Αρχηγοί.  Αυτοί οδήγησαν τον αγώνα για 10 χρόνια συνεπικουρούμενοι από πολλούς άξιους Καπετάνιους. Τελείωσε κάποτε ο αγώνας, αλλά από το νεοσύστατο και μικρό ελληνικό κράτος, απουσίαζε η Κρήτη. Αυτό αποτελούσε απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων της Ευρώπης, που υλοποιήθηκε με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου της 21ης – 1- 1830.  Και έμελλε να χυθεί ακόμη πολύ αίμα, μέχρι να γίνει η πολυπόθητη ένωση της Κρήτης με τη μητέρα Ελλάδα. Η απόφαση λοιπόν για την έναρξη της Επανάστασης στα 1821 στην Κρήτη ξεκίνησε από τα Σφακιά, μια κουκκίδα τότε στην απεραντοσύνη της κραταιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.  Η δε συγκέντρωση εκείνη στη Θυμιανή Παναγία την τελευταία Κυριακή του Μάη του 1821, ήταν η επίσημη έναρξη του αγώνα στην Κρήτη για την αποτίναξη του Τούρκικου ζυγού.»

«Θα γίνει επανάσταση!»

«Φιλόδοξο το σχέδιο σας να συμπεριληφθούν τα Σφακιά στις εκδηλώσεις του 1821» αναφέραμε στο δήμαρχο Σφακίων Μ. Χιωτάκη . «Το θέμα είναι ότι είναι δίκαιο γιατί ξεκίνησε η επανάσταση στην Κρήτη από τη Θυμιανή Παναγιά. Αν δεν τη συμπεριλάβουν στις εκδηλώσεις θα γίνει νέα επανάσταση γιατί κάτι τέτοιο θα δυσαρεστήσει όλους τους Σφακιανούς» ήταν η απάντηση του κ. Χιωτάκη.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.