Μουσείο Τυπογραφείας

“Ενιαίο και αυτόνομο” κόμμα Πρασίνων δημιουργούν στελέχη από τον χώρο της οικολογίας

Τη δημιουργία ενός ενιαίου και αυτόνομου κόμματος Πρασίνων ανήγγειλαν στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της οικολογίας, μεταξύ των οποίων οι πρώην ευρωβουλευτές, Μιχάλης Τρεμόπουλος και Νίκος Χρυσόγελος. Οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας καλούν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ/ΜΠΕ,  γι’ αυτόν τον σκοπό «όλους τους ευαίσθητους και ενεργούς πολίτες» στη συνδιοργάνωση του ιδρυτικού συνεδρίου των Πρασίνων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 22-23 Φεβρουαρίου.

«Θέλουμε ένα συνέδριο μαζικό και ενωτικό, από το οποίο θα προκύψει το πράσινο ενωτικό εγχείρημα που έχει ανάγκη η χώρα» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Δεν ήμασταν ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγοι Πράσινοι και η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει προηγούμενες πολιτικές» ανέφερε ακόμη.

«Πολύ κρίσιμο» χαρακτήρισε, από την πλευρά του, το συνέδριο, ο Νίκος Χρυσόγελος. Όπως είπε, «χρειάζεται ένα πράσινο κόμμα επειδή από τη χώρα μας απουσιάζουν οι πράσινες πολιτικές», ενώ τόνισε πως η δημιουργία ενός αυτόνομου πράσινου κόμματος είναι στρατηγική επιλογή.

«Πόσο οικολογική είναι η Αριστερά όταν η Δεξιά είναι οικολογικότερη;» αναρωτήθηκε από την πλευρά του ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, μέλος των Οικολόγων Πράσινων, που συμμετέχει στη νέα πρωτοβουλία για την ενοποίηση του χώρου της οικολογίας. Ο ίδιος χαρακτήρισε θετική την απεξάρτηση από τον λιγνίτη για να προσθέσει όμως η ενεργειακή μετάβαση δεν πρέπει να γίνει στο φυσικό αέριο αλλά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Το 1/3 της χώρας παραδίδεται σε έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων όταν η τάση στη Μεσόγειο είναι η ακριβώς αντίθετη» υπογράμμισε ακόμη ο ίδιος, ενώ ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ανέφερε σχετικά πως είναι λάθος να επενδύουμε στους υδρογονάνθρακες, δηλαδή σε έναν τομέα της οικονομίας που θα κλείσει μέσα στις επόμενες δυο δεκαετίες, όταν η διεθνής τάση είναι οι τοπικές κοινωνίες να γίνονται παραγωγοί ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών.

«Δεν μιλάμε πια για κλιματική αλλαγή αλλά για κλιματική κρίση» σημείωσε εξάλλου ο Νίκος Χρυσόγελος για να προσθέσει πως αυτή ακριβώς η κρίση θέτει ζητήματα κλιματικής δικαιοσύνης και κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά και σε μια εντελώς διαφορετική βάση την έννοια του «κατοίκου του πλανήτη».

«Θα συμβάλλουμε στην κεντρική πολιτική σκηνή με ιδέες και προτάσεις» είπε ακόμη. «Μην έχετε καμία αμφιβολία πως ένα κόμμα του 3% ή του 5% μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Μην ξεχνάμε πως ρόλο μπορεί να παίξει ακόμη και ένα 16χρονο παιδί, όπως η Γκρέτα Τούνμπεργκ».

Τον κίνδυνο ενός «κλιματικού απαρτχάιντ» επισήμανε η υποψήφια ευρωβουλευτής με το κόμμα της Πράσινης Αλληλεγγύης, Μαρία Καβούρη.

Η τελική μορφή του προγράμματος των Πρασίνων θα διαμορφωθεί στο ιδρυτικό συνέδριο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας τόνισαν ότι από το συνέδριο θα προκύψουν κεντρικά όργανα και κάποιο ολιγοπρόσωπο όργανο για την καθημερινή διαχείριση, όχι όμως και ηγεσία με την αρχηγική παράδοση που διέπει άλλα κόμματα. «Αυτές οι ιδέες δεν μπορεί να συνδέονται με αρχηγικά κόμματα. Ο στόχος είναι η κατανομή της εξουσίας, ώστε να αποφευχθεί ο συγκεντρωτικός χαρακτήρας» ειπώθηκε χαρακτηριστικά. «Ο στόχος είναι να δώσουμε τη σκυτάλη στη νεότερη γενιά» εξήγησε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Στο ενωτικό εγχείρημα συμμετέχει και το κόμμα των Πειρατών. «Συμμετέχουμε στη μεγάλη ευκαιρία να πρασινίσει επιτέλους η χώρα μας» τόνισε εκ μέρους του κόμματος, ο Θανάσης Γούναρης. Ο ίδιος σημείωσε πως στο Ευρωκοινοβούλιο οι Πειρατές συμμετέχουν στην ευρωομάδα των Πρασίνων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.