Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ψυχροπολεμικά παιχνίδια

Συγκεχυμένη παρουσιάζεται η εικόνα εξομάλυνσης των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας στο θέμα της κατάπαυσης του εμφυλίου στη Λιβύη και της διευθέτησης του Συριακού. Οι Αμερικανοί πιέζουν για τη συμφιλίωση των Κουρδικών οργανώσεων της Βόρειας Συρίας, πράγμα που δυσκολεύει την προσπάθεια της Μόσχας και της Τεχεράνης να διασωθεί ο Ασαντ.
Ο Πούτιν, ενώ μέχρι πρότινος ήθελε να καλύψει το κενό που θ’ άφηνε η αποχώρηση των ΗΠΑ απ’ τη Συρία, σήμερα αναγκάζεται απ’ τον κορωνοϊό, να αναθεωρήσει πολλά απ’ όσα είχε προγραμματίσει. Ο επί 20 χρόνια ηγέτης της Ρωσίας αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση στην πολιτική του καριέρα. Ανέβαλε το δημοψήφισμα αναθεώρησης του Συντάγματος, που θα του επέτρεπε να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036. Κήρυξε τη λήξη της καραντίνας και εξουσιοδότησε την κυβέρνησή του για τη χαλάρωση των μέτρων, ώστε να μην χρεωθεί σ’ αυτόν η ευθύνη των θανάτων απ’ την πανδημία και τα επακόλουθα της οικονομικής κρίσης. Σημειωτέον ότι η Ρωσία έρχεται δεύτερη σε κρούσματα και θανάτους μετά τις ΗΠΑ, ο δε πρωθυπουργός και στενοί συνεργάτες του έχουν προσβληθεί απ’ τον ιό.
Στη Λιβύη οι πληροφορίες πληθαίνουν από την κυβέρνηση του Αλ Σαράτζ, που υποστηρίζεται εμπράκτως απ’ την Τουρκία παρά το εμπάργκο, ότι Ρώσοι μισθοφόροι οι οποίοι μάχονταν στο πλευρό του Χαφτάρ και έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες, απεχώρησαν απ’ τις εχθροπραξίες στα πεδία των μαχών, τον εγκατέλειψαν και έχουν φύγει 150 χλμ. νοτιοανατολικά της Λιβύης με τον βαρύ οπλισμό τους.
Στρατιωτικοί αναλυτές διαπιστώνουν ότι οι σχέσεις των Ρώσων με τον Χαφτάρ βρίσκονται σε σημαντική διάσταση. Τα γεωπολιτικά παιχνίδια του Πούτιν στη Λιβύη δεν ικανοποιούνται ένεκα των αποτυχιών του Χαφτάρ και τούτο είναι σοβαρό πρόβλημα για τη Μόσχα.
Οι δυνάμεις του Χαφτάρ έχουν υποστεί απώλειες, γι’ αυτό υποχώρησαν νότια της Τρίπολης την οποία εδώ και ένα χρόνο προσπαθούσαν να καταλάβουν.
Η Αγκυρα στηρίζοντας τον Σάρατζ, θέλει να ελέγχει τη Λιβύη αλλά βρίσκεται αντιμέτωπη με τη Ρωσία, που ενίσχυε τις δυνάμεις του Χαφτάρ. Εν τω μεταξύ ο Τραμπ συνεννοείται με τον Ερντογάν να συνεχιστεί η συνεργασία τους για τη διατήρηση του ελέγχου των στη Συρία και στη Λιβύη. Το όλο σκηνικό φανερώνει πόλεμο εξοπλισμών, να υπερισχύσει όποιος θα ‘χει την υπεροπλία. Ο πετρελαϊκός πλούτος της Λιβύης έχει προσελκύσει τους διεκδικητές του, Ρωσία, ΗΠΑ, Τουρκία, Σουδάν κ.ά., που με με μισθοφόρους στηρίζουν τους αντιμαχόμενους Λίβυους Σάρατζ και Χαφτάρ, προκειμένου να είναι παρόντες όταν ξεκαθαρίσουν τα πράγματα να διεκδικήσει ο καθένας κάποιο μερίδιο.
Στις εξελίξεις συμμετέχει και η Ιταλία για την επιτήρηση του εμπάργκο στην Ευρωπαϊκή αποστολή του συνθήματος “Ειρήνη” με 500 άνδρες των Ενόπλων της δυνάμεων, ενώ από ναυτικής πλευράς θα λάβει μέρος και το ελληνικό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα