Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ψηφιακή οικονομία, καινοτομία και υπηρεσίες

Μπροστά στον κίνδυνο να χάσουμε το τρένο της ψηφιακής οικονομίας, κυρίως λόγω έλλειψης “ξένων επενδύσεων” διότι δεν τις αντέχει το σύστημα, ούτε οι τράπεζες είναι διατεθειμένες, παρά την ισχυρή ανακεφαλαιοποίηση που έλαβαν στο όνομα του λαού και σε χρέωσή του, να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας, πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις από την εκτελεστική εξουσία του τόπου.
Στο σημείωμά μας αυτό, θα αναφερθούμε στα σημεία που συνιστούν συνέχεια του πρώτου μέρους, στο οποίο η έμφαση είχε δοθεί, τόσο στην ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας, όσο και στην προστασία του καταναλωτή. Οι δεξιότητες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο όλο σύστημα, και ο αναπτυξιακός νόμος πρέπει να δράσει με βάση τον άξονα “μόχλευση πόρων” με ισχυρά κίνητρα για να ωθηθούν και οι τράπεζες να συμβάλουν με τα απαραίτητα κεφάλαια.
Παράλληλα, η απελευθέρωση των υπηρεσιών και το εμπόριο (με τους κινδύνους που σημειώνουμε στη σχετική παράγραφο) είναι μέρος της ατζέντας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
Η ανάγκη παρεμβολής της εκτελεστικής εξουσίας στην ψηφιακή οικονομία πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την πολιτική ηγεσία του τόπου, για να μη χαθεί άλλη μία ευκαιρία να ξαναβάλουμε το κράτος στις ράγες της ανάπτυξης. Ο αναπτυξιακός νόμος πρέπει να δώσει άμεση και ισχυρή προτεραιότητα στις επενδύσεις του κλάδου και προς τούτο θα πρέπει να συνδυαστούν και τα καινοτομικά αποτελέσματα της πρόσφατης Συνάντησης κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 24 και 25 Οκτωβρίου 2013.
Εκτός όμως από την ψηφιακή οικονομία η απελευθέρωση υπηρεσιών και εμπορίου θα δώσουν νέα ώθηση στην όλη ανάπτυξη, διότι αποτελούν ουσιώδες τμήμα της ενιαίας αγοράς. Για να αποκομίσουν τα κράτη μέλη όλα τα σχετικά οικονομικά οφέλη, πρέπει να βελτιώσουν κατεπειγόντως την εφαρμογή της οδηγίας για τις υπηρεσίες και να επιταχύνουν, με τον τρόπο αυτό, το άνοιγμα των αγορών υπηρεσιών.
Οσον αφορά το εμπόριο, στη συνάντηση κορυφής αναφέρθηκε ότι όσον αφορά την πολιτική συμφωνία για τη συνολική οικονομική και εμπορική συμφωνία με τον Καναδά η γρήγορη υιοθέτησή της θα δώσει ισχυρή ώθηση στη σύσφιξη των διατλαντικών εμπορικών σχέσεων. Οπως έχουμε αναφερθεί σε άλλο σημείωμά μας, εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσουμε τη φέτα και τις ελιές Καλαμάτας, προϊόντα ονομασίας προελεύσεως και γεωγραφικής ένδειξης της χώρας μας, που θέλουν να παράγουν και οι Καναδοί! Το θέμα δεν έχει διευθετηθεί ακόμη και πάντως κινδυνεύουμε  ακόμη μια φορά να βρεθούμε εκτός Νυμφώνος!
Στον τομέα της  οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, το βασικό πρόβλημα της καταπολέμησης της ανεργίας των νέων εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στόχο της στρατηγικής της Ε.Ε. για την προώθηση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι η Πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων πρέπει να τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως τον Ιανουάριο του 2014, ώστε να καταστεί δυνατό να διενεργηθούν οι πρώτες εκταμιεύσεις προς τους δικαιούχους. Εδώ επισημαίνουμε ότι έχουμε αναφέρει σε άλλο σημείωμά μας ότι η πανούκλα της ανεργίας και ο καρκίνος της ανεργίας των νέων που έχει διαρρήξει τον κοινωνικό ιστό της χώρας, δεν αντιμετωπίζεται με σφεντόνες. 6 δισ.€ για ολόκληρη την Ευρώπη είναι πολύ λιγότερα από τα ψιχία που θεωρούμε ότι διαθέτουν!
Ως προς τον τομέα της χρηματοδότηση της οικονομίας, στο τελικό ανακοινωθέν σημειώνεται, ότι θα πρέπει να συνεχιστούν όλες οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της κανονικής δανειακής ροής στην οικονομία και τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των επενδύσεων, ιδίως όσον αφορά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Ευχόμαστε να μη μείνουν στα λόγια οι κουβέντες αυτές, γιατί πραγματικά έχει στεγνώσει η ελληνική αγορά. Και βέβαια, αναμένεται να παίξουν ρόλο τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (Ε.Δ.Ε.Τ.), ώστε να αυξηθεί σημαντικά η παρεχόμενη από τα εν λόγω ταμεία συνολική στήριξη της Ε.Ε. προς τα μέσα χρηματοδότησης των ΜμΕ που βασίζονται στη μόχλευση κατά το διάστημα 2014 -2020 και να διπλασιαστεί τουλάχιστον η στήριξη σε χώρες όπου οι οικονομικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι δυσχερείς. Τα εν λόγω μέσα θα πρέπει να σχεδιαστούν κατά τρόπο ώστε να περιορίζουν τον κατακερματισμό της αγοράς και να διασφαλίζουν υψηλό αποτέλεσμα μόχλευσης και ταχεία απορρόφηση από τις ΜμΕ. Αυτό θα συμβάλει στην κατάλληλη συγκέντρωση των κεφαλαίων και την αύξηση του όγκου των νέων δανείων προς τις ΜμΕ. Σημειώνουμε ότι στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Σαμαράς δεν αναφέρθηκε στο διπλασιασμό αυτό που ενέκριναν οι ηγέτες της Ευρώπης, και αυτό μάλλον πρέπει να χρεωθεί στο επιτελείο του!
Στον τομέα της χρηματοδότησης θα πρέπει να καταβληθούν υπεράνθρωπες προσπάθειες από την πλευρά μας, ώστε να εκμεταλλευτούμε όλα όσα προβλέπονται στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και στη σχέση Κομισιόν και Ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων, με διασφάλιση του υψηλού αποτελέσματος μόχλευσης, που αναφέραμε παραπάνω.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα