Μουσείο Τυπογραφείας

“Ψίχουλα” για την αναβάθμιση της εθνικής οδού

Χρηματοδότηση 162 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην κατασκευή μόλις 19 χλμ σύγχρονου αυτοκινητόδρομου στον ΒΟΑΚ και τον ΝΟΑΚ προβλέπει η πρόταση του Υπουργείου Υποδομών για το νέο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) που βρίσκεται σε διαβούλευση. Από τη μεριά του ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) ζητά να χρηματοδοτηθεί επιπλέον η κατασκευή 65 χλμ με προϋπολογισμό 643,5 εκατ. ευρώ καθώς αφενός υπάρχουν μελέτες που έχουν υψηλό βαθμό ωριμότητας και αφετέρου η Κρήτη έχει αδικηθεί διαχρονικά συγκριτικά με άλλες περιφέρειες της χώρας σε ό,τι αφορά τα οδικά έργα.

Η πρόταση του ΟΑΚ που θα υποβληθεί στο Υπουργείο Υποδομών απασχόλησε τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού.
Στο πλαίσιο της πρότασης την οποία παρουσίασε ο διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του ΟΑΚ Γιώργος Αγαπάκης επισημάνθηκε χαρακτηριστικά ότι τα ποσά που διατέθηκαν μέχρι σήμερα για την κατασκευή και αναβάθμιση του ΒΟΑΚ τα τελευταία 20 χρόνια, είναι μόλις 373 εκατ. ευρώ από 3 Κοινοτικά Προγράμματα, όταν το σύνολο της κατασκευής απαιτεί μία δαπάνη πάνω από 1,5 δισ. ευρώ κι ενώ για την «Εγνατία οδό», που έχει διπλάσιο μήκος από τον ΒΟΑΚ, διατέθηκαν συνολικά περί τα 7 δισ. ευρώ.
Επίσης, τόσο ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και πρόεδρος του ΟΑΚ Γρηγόρης Ροκαδάκης όσο και ο διευθύνων σύμβουλος Λευτέρης Κοπάσης, υπογράμμισαν ότι θα ζητηθεί η συνδρομή όλων των βουλευτών της Κρήτης ώστε να προωθεί το αίτημα του Οργανισμού για επιπλέον χρηματοδότηση.
Παράλληλα αναφέρθηκε η αναγκαιότητα που υπάρχει για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η μελέτη για τον στρατηγικό σχεδιασμό για τον ΒΟΑΚ αλλά και να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα οδικής ασφάλειας στον ΒΟΑΚ και ΝΟΑΚ με σκοπό τη βραχυπρόθεσμη δημοπράτηση και εκτέλεση έργων βελτίωσης του οδικού περιβάλλοντος, με προϋπολογισμό τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ, έως ότου προχωρήσει η οριστική αναβάθμιση και βελτίωση του οδικού δικτύου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.