Μουσείο Τυπογραφείας

Ψάχνει κίνητρα το ελληνικό λεμόνι

tourismos

Αναξιοποίητη η αξία της φλούδας, την οποία δεν εκμεταλλεύεται ο Ελληνας καλλιεργητής.
H υπεραξία;
Οταν στην Ελλάδα πετάμε τις “στυμμένες λεμονόκουπες” στην Τυνησία παραλαμβάνουν τα αιθέρια έλαια από τη φλούδα με μία απλή απόσταξη και δίνουν υπεραξία στο προϊόν.
Οδηγός θρέψης εσπεριδοειδή: Μάθετε λοιπόν όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη σωστή θρέψη των εσπεριδοειδών.
Κατεβάστε τον πλήρη οδηγό θρέψης από εδώ:  “http:www.haifa-group.com/greek/files/guides/citrus”.

mandarineΤυχαίο υβρίδιο:
Η λεμονιά προέρχεται από την Κίνα και την Ινδία και είναι ένα τυχαίο υβρίδιο που προέρχεται από τη διασταύρωση άγριων ποικιλιών κίτρου και μανταρινιού. Η πρώτη χρήση του λεμονιού ήταν για ιατρικούς σκοπούς, εξαιτίας των αντισηπτικών ιδιοτήτων και της μεγάλης οξύτητάς του. Στην Ευρώπη εισήλθε τον 1ο αιώνα π.Χ. τη περίοδο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και καλλιεργήθηκε στις νότιες περιοχές της Ιταλίας και στην Σικελία, απ’ όπου μεταφέρθηκε και στην Ελλάδα.

Ψέκασε, με χυμό λεμονιού, εκεί που θέλεις να μην πάνε μυρμήγκια ή κατσαρίδες. Και τα δύο ζωύφια δεν μπορούν να ανεχθούν τη μυρωδιά του χυμού λεμονιού και θα εξαφανιστούν μια και καλή.

Κάτι ακόμη:
Κύριοι παραγωγοί φρούτων και λαχανικών στην Ε.Ε. σε εκατομμύρια τόνους, τιμές 2012:
Ντομάτα: Ιταλία 6, Ισπανία 4, Πορτογαλία 13, Ελλάδα 1.
Καρότα: Πολωνία 0,835, Βρετανία 0,664 , Δανία 0,593, Ιταλία 0,543.
Κρεμμύδια: Ολλανδία 1353, Ισπανία 1.170, Πολωνία 0,642
Μήλα Πολωνία 2.877, Ιταλία 2.411, Γαλλία 1.859.
Ροδάκινα: Ιταλία 1.026, Ισπανία 0.737, Ελλάδα 0,656.
Πορτοκάλια:Ισπανία 2.819, Ιταλία 2.521, Ελλάδα 0,792.

lemons-1Προϊόν της εβδομάδας
Το ελληνικό μανταρίνι διευρύνει συνεχώς την παρουσία του στα διεθνή σούπερ μάρκετ.
Τα μεγάλα: Με 50 λεπτά το κιλό πληρώνονται από την αγορά τα μεγάλα μεγέθη με το ομοιόμορφο χρώμα στα μανταρίνια της ποικιλίας κλημεντίνης.
Εξαγωγές: Η αύξηση των εξαγωγών στα μανταρίνια οδήγησε σε αύξηση της αξίας των εξαγωγών κατά 71,57%, η οποία φτάνει τα 17,61 εκατ. ευρώ.
+95%: H φετινή παραγωγή μανταρινιών στην Ελλάδα υπολογίζεται στους 148.000 τόνους, αυξημένη κατά 9,5% από πέρυσι.
100.000 τόνοι: Υψηλότερες αναμένονται οι εξαγωγές των ελληνικών μανταρινιών στους 100.000 τόνους έναντι 95.000 τόνων το 2012-2013.
42 – 45 λεπτά: Η μέση τιμή, διαμορφώνεται στα 42 – 45 λεπτά το κιλό, ελαφρά αυξημένη από την αντίστοιχη της περυσινής χρονιάς.

Η ιστορία του φρούτου
Ανάγεται πριν από 3.000 χρόνια στην Κίνα. Λέγεται ότι τα γευστικά φρούτα πήραν τ’ όνομά τους από τους Μανδαρίνους, τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, εξαιτίας του χρώματος που είχαν οι στολές τους.
Τα μανταρίνια Κλημεντίνες πήραν το όνομά τους από τον μοναχό Clement Rodier που εντόπισε την ποικιλία στην Αλγερία.Ο Ρώσος ναύαρχος Λογγίνος Χέιδεν φέρεται να έφερε το μανταρίνι στη χώρα μας.

και αυτά ενδιαφέρουν…
Αναζητά την ελληνική αγορά
• Η έκπληξη;
• Αναμένεται η έναρξη της συγκομιδής στη φράουλα με την πρώιμη ποικιλία “Fortuna”, αν και οι συντελεστές της παραγωγής εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, όχι τόσο για την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής, όσο για την αποδοχή που θα έχει διεθνώς μετά το περσινό μποϋκοτάζ.
Τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος είναι λιγότερα σε σχέση με πέρυσι κατά 15 με 20% και η συγκομιδή των πρώιμων αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

“Σημαία” οι ελιές
Ξεπέρασαν τα 22 εκατ. δολάρια Καναδά οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς στην αγορά του Καναδά σύμφωνα με σχετική εκθεση του γραφείου “DEY” της πρεσβείας μας στην Οττάβα.
Οι ελιές είναι το σημαντικότερο εξάγωγιμο προϊόν στον Καναδά και ακολουθεί το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με αξία περίπου 12 εκατ. δολ.

Φυτώρια Σερρών
– Αρόνια- Bluebeerry
– Κράνα – Κούμαρα
– Βατόμουρα – Σμέουρα
– Φραγκοστάφυλα – Γκότσι Μπέρι
– Σαμπούκος – Λαγοκέρασο
– Παυλόνα – Ιπποφαές
– Κουκουναριά – Κράταιγος
– Ginkgo biloba – Αράξος

Η ΖΕΥΣ Ακτινίδια
Είναι η πρώτη που ιδρύθηκε και η μεγαλύτερη στην Ελλάδα στον τομέα της με 300 μέλη.
Είναι η πρώτη που έδωσε όνομα (brand) στο προϊόν της.
Στο Μπάρι της Ιταλίας, πραγματοποιήθηκε το διήμερο 5 – 6 Δεκεμβρίου ο 7ος Διεθνής Διαγωνισμός των καλύτερων βιολογικών μελιών “biolmiel”.

AGRENDA “Made in Greece”
Με χορηγό επικοινωνίας την Agrenda επιβραβεύουν την αγροτική παραγωγή και τη μεταποίηση.
Μεταξύ των επικρατέστερων φιναλίστ είναι:
Μέλι Αττικής, Μπουτάρης Οινοποιητική, Ποτοποιΐα Πλωμαρίου, Apivita ΑΕΒΕ, Γιώτης Kleeman Ελλάς, Αθηναϊκή Ζυθοποιϊκή Ζυθοποιία, Κτήμα Βασιλάκη και Agrino.

Kαλλιεργούμενη Εκταση
118.000 στρέμματα 12/13.
Παραγωγή στρέμματα 12/13, 45.000 στρεμ. 50.000.
Εισαγωγές 34.500 – 35.000.
Εξαγωγές 12/13 4.000-4.100.

Νέα δεδομένα για τα πάντα
Δελτία αποστολής για τα πάντα. Νέα δεδομένα στις συναλλαγές των καλλιεργητών ελιάς με τα ελαιοτριβεία από το 2014.
• 1.1.2013: Καταργήθηκε η δυνατότητα που είχαν οι ελαιουργοί να εκδίδουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών για όλες τις υπηρεσίες που προσέφεραν στους συναλλασσόμενους.
• 1.1.2014: Από την 1η Ιανουαρίου του 2014 όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ίντερνετ και να ενημερώνουν καθημερινά για όλες τις αποστολές που πραγματοποιούν.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.