Μουσείο Τυπογραφείας

ΑΠΟ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Προβληματισμός για τις φωτιές σε παραλίες

07Προβληματισμό σε Αρχές και πολίτες προκαλούν τα συνεχή περιστατικά φωτιάς σε παραλίες των Χανίων το τελευταίο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτοψία που πραγματοποίησε χθες το Ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων σε παραλίες από το Κολυμπάρι μέχρι τα Χανιά εντοπίστηκαν δεκάδες σβησμένες εστίες φωτιάς. Μάλιστα για πολλά από αυτά τα περιστατικά δεν είχε καν ειδοποιηθεί η Yπηρεσία.
Σύμφωνα με το Ανακριτικό τμήμα, σε όλο το μήκος των παραλιών βρέθηκαν καμμένα φερτά υλικά (Κολυμπάρι, Ταυρωνίτης, Μάλεμε, Γεράνι, Κλαδισός κ.ά). Επρόκειτο κυρίως για κομμάτια από καλάμια τα οποία είχαν καεί όπως διαπίστωσε η υπηρεσία που ερευνά μέσα από αυτοψίες ποιοι είναι αυτοί που προκαλούν τις φωτιές στις παραλιακές περιοχές και για ποιο λόγο.

KATAΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
Ωστόσο, όπως φαίνεται, πιθανόν ιδιώτες και επιχειρηματίες, λίγο πριν τη τουριστική σεζόν, παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους προκειμένου να καθαρίσουν φερτά υλικά από την κακοκαιρία αφού οι δήμοι αποδεικνύονται δυσκίνητοι στο να ανταποκριθούν εγκαίρως καθαρίζοντας έναν τόσο μεγάλο όγκο φερτών υλικών. Ωστόσο μαζί με τα ξύλα, οι ιδιώτες πιθανόν καίνε σκουπίδια και πλαστικά – κάτι το οποίο είναι επικίνδυνο & απαγορεύεται- με αποτέλεσμα να δημιουργείται περιβαλλοντική ρύπανση, όπως κατήγγειλαν πολίτες που επικοινώνησαν με τα “Χ.Ν.” αποστέλλοντας φωτογραφικό υλικό από παραλίες των Χανίων.

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ
Από το Ανακριτικό της Πυροσβεστική Υπηρεσίας Χανίων, διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με την Νομοθεσία επιτρέπονται στην ύπαιθρο οι ελεγχόμενες καύσεις υπολειμμάτων καλλιεργειών, υπό ορισμένες προϋποθέσεις (χωρίς να διαχωρίζονται οι παραθαλάσσιες περιοχές), από 1 Νοεμβρίου έως 1 Μαΐου. Ωστόσο απαγορεύεται η καύση απορριμάτων και πλαστικών- ελαστικών. Σύμφωνα με το Ανακριτικό, το τελευταίο εικοσαήμερο η Πυροσβεστική υπηρεσία έχει επέμβει σε 10 περίπου περιστατικά φωτιάς σε παραλίες των Χανίων. Παράλληλα έχει δεχτεί πολλές αναφορές πολιτών τηλεφωνικά στο 199 ενώ για περιστατικά υποβάθμισης περιβάλλοντος ενημερώνεται και η Αστυνομία. Αρμόδιο για την προστασία των παραλιών είναι και το Λιμενικό, όπου καταγγελίες γίνονται στο 2821 098888 οι οποίες μεταβιβάζονται στην Πυροσβεστική.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΗΜΟΙ
Εν τω μεταξύ στο δήμο Χανίων παρατηρείται καθυστέρηση στο καθαρισμό των παραλιών λόγω του εργολάβου που επιχειρεί σε άλλα σημεία με καταστροφές από την κακοκαιρία. Εργασίες μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί σε Αγ. Αποστόλους, Χρυσή Ακτή, σε μια πλευρά της Ν. Χώρας αλλά όχι και στον Κλαδισό όπου και υπήρξε πρόσφατο περιστατικό φωτιάς.
Σύμφωνα με το τμήμα Τεχνικών Έργων του δήμου, από αύριο πρόκειται να πιάσει δουλειά ο εργολάβος πάλι στις παραλίες του δήμου Χανίων και την επόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι οι θα έχουν ολοκληρωθεί οι καθαρισμοί. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Χανίων Τ. Βάμβουκας « χρειάζεται λίγος χρόνος γιατί και είναι πολλές οι ζημιές και οι εργολάβοι επιχειρούν σε άλλα σημεία του Νομού». Ο ίδιος σημείωσε ότι από τον δήμο γίνεται διαχωρισμός των υλικών τα οποία μεταφέρονται είτε σε χώρο υγειονομικής ταφής είτε στη ΔΕΔΙΣΑ και καταδίκασε το γεγονός της καύσης υλικών από πολίτες στις παραλίες.
Ο Δήμος Χανίων μάλιστα εξέδωσε και ανακοίνωση χθες το απόγευμα, επισημαίνοντας ξανά ότι η καύση απαγορεύεται και είναι επιβλαβής για την υγεία και το περιβάλλον.
Στον δήμο Πλατανιά συνεχίζονται από συνεργεία η αποκομιδή και ο διαχωρισμός των φερτών υλικών (καλάμια, πλαστικά και άλλα σκουπίδια) που συγκεντρώθηκαν σε παραλίες μετά την σφοδρή κακοκαιρία. Από τον δήμο διευκρινίζεται ότι συνεργεία του δεν προχωρούν πλέον σε καύσεις σε παραλίες αλλά τα υλικά αφού διαχωρίζονται μεταφέρονται σε χώρο υγειονομικής ταφής.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Γιάννης Μαλανδράκης στις παραλίες του δήμου Πλατανιά η κατάσταση είναι… χαοτική από τα φερτά υλικά που παρέσυραν οι χείμαρροι στις παραλίες επισημαίνοντας πως συνεργεία του δήμου, με εργολάβο μαζί με εθελοντές επιχειρούν εδώ και 1,5 μήνα ενώ πρόσφατα βρέθηκαν στην παραλία του Ταυρωνίτη. Η διαδικασία καθαρισμού προβλέπεται να κρατήσει για αρκετό διάστημα καθώς πρόκειται για όγκους φερτών υλικών. «Εμείς κάνουμε την διαλογή των υλικών π.χ πλαστικά ή ανακυκλώσιμα και ξεχωριστά γίνεται η διαλογή καλαμιών. Αλλά οι ποσότητες είναι άπειρες… π.χ στις παραλίες Μάλεμε, Γεράνι, Ταυρωνίτη κ.α. Εργασίες γίνονται αλλά δεν τελειώνουν ποτέ».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.