Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προβληματισμός για την αδεσποτία

Eντονος είναι ο προβληματισμός για το φαινόμενο της αδεσποτίας στην ενδοχώρα των Χανίων, γεγονός που αποτυπώθηκε σε ευρεία σύσκεψη χθες στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, με θέμα τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα.
Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι πρέπει να τεθεί υπό εξέταση το νομοθετικό πλαίσιο για τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα (πρόβατα, κατσίκια) με στόχο η Αστυνομία να αποκτήσει περισσότερες αρμοδιότητες και να έχει τη δυνατότητα επιβολής μεγάλων διοικητικών προστίμων σε παραβάτες κτηνοτρόφους.  Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη σαφή καθορισμού και διαχωρισμού των γεωργικών από τις κτηνοτροφικές εκτάσεις.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη και Μανούσος Βολουδάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Οπως διαπιστώθηκε το πρόβλημα είναι πιο έντονο σε περιοχές της Κισσάμου, του Πλατανιά και των Κεραμειών.

3Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε την ανάγκη «να αντιμετωπιστούν ορισμένα λίγα αλλά ακραίως προβληματικά θέματα παραβατικότητας στο θέμα των ζώων. Διότι η σημερινή κατάσταση αδικεί τους κτηνοτρόφους, αδικεί την εικόνα του νομού Χανίων και δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε ανθρώπους των οποίων καταστρέφονται οι γεωργικές καλλιέργειες».
Η ίδια απαντώντας σε ερώτηση των “Χ.ν.”, ανέφερε ότι «πιθανώς να χρειαστούν κάποιες μικρές νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες να διευκολύνουν στην αποτελεσματικότητα των διοικητικών πράξεων».

4Ο βουλευτής Μανούσος Βολουδάκης δήλωσε ότι το πρόβλημα προκύπτει και από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρα οι ζώνες χρήσης γης και από την αδυναμία εφαρμογής των νόμων σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της τακτικής αστυνόμευσης «με περιπολίες στις προβληματικές περιοχές, με επιβολή άμεσα μεγάλων διοικητικών προστίμων στους υπότροπους» και συμπλήρωσε: «Πρέπει να ερευνήσουμε τον νόμο, να δούμε σε ποιο σημείο ενδεχομένως χρειάζεται τροποποίηση ώστε να είναι δυνατή η άσκηση αυτής της αρμοδιότητας από την Αστυνομία, χωρίς να παρεμβαίνουν Δήμοι, Περιφέρειες».

Ο Αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής, δήλωσε ότι «διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα είναι εστιασμένο σε συγκεκριμένες περιοχές από κάποιους συγκεκριμένους ανθρώπους. Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «συμφωνήσαμε όλοι ότι χρειάζεται να ξαναδούμε το θεσμικό πλαίσιο».

Ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, σημείωσε ότι από τη σύσκεψη προέκυψε ότι υπάρχει κενό σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η συλλογή των ανεπιτήρητων ζώων (αρνιά, κατσίκια) από τους Δήμους και πρόσθεσε ότι ο Δήμος Πλατανιά έχει συστήσει Επιτροπή, έχει επιβάλλει πρόστιμα και συνεργάζεται με τις Αγροτικές Φυλακές Αγιάς για τη μεταφορά εκεί των ανεπιτήρητων ζώων, αλλά «δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα μια μεμονωμένη τέτοια παρέμβαση». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αν σταλεί το μήνυμα ότι «αυτά που λέμε εφαρμόζονται, θα μπορεί να παταχθεί αυτό το φαινόμενο».

Ο δήμαρχος Κισσάμου, Γιώργος Μυλωνάκης, δήλωσε ότι «το πρόβλημα και στην Κίσσαμο είναι πολύ μεγάλο. Θεωρώ πως όλοι οι Δήμοι του Νομού Χανίων αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα της παράνομης βόσκησης ή αδεσποτίας. Για εμένα το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με διοικητικά και νομοθετικά μέτρα. Δεν έχει τη δυνατότητα ο Δήμος να πατάξει αυτό το φαινόμενο».

Ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ανέφερε ότι στον Αποκόρωνα δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα καθώς δεν είναι μπερδεμένες οι γεωργικές με τις κτηνοτροφικές ζώνες.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ελάχιστες «είναι οι περιπτώσεις οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα στον Νομό. Αυτές, όμως, οι περιπτώσεις θα πρέπει να παταχθούν με κατασταλτικά μέτρα τα οποία θα πρέπει να νομοθετήσει η Βουλή προκειμένου και αυτές οι περιπτώσεις να εκλείψουν».

Από τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου συμμετείχε ο αντιδήμαρχος Μ. Μπικάκης.

Ο αντιδήμαρχος Χανίων, Ιωάννης Νικηφοράκης, πρότεινε να αυξηθούν τα πρόστιμα και «να μπορεί η Αστυνομία, να επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο απευθείας στον κτηνοτρόφο και να μην χρειάζεται η υπόθεση να πηγαίνει στις δικαστικές αίθουσες».

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων, Μαν. Σταυριανουδάκης, ανέφερε ότι «η νομοθεσία αλλού εφαρμόζεται, αλλού δεν εφαρμόζεται. Εάν η νομοθεσία εφαρμόζοταν όπως είναι τώρα, από την αρχή, όπως πρέπει, νομίζω ότι δεν θα υπήρχε αυτό το φαινόμενο. Πρέπει να δημιουργηθούν κτηνοτροφικές ζώνες και γεωργικές ζώνες».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Δασαρχείου και της Αστυνομίας με τον Αστυνομικό Διευθυντή Χανίων, Γ. Λιμπινάκη να αναφέρεται σε ενέργειες της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα