Μουσείο Τυπογραφείας

Προβλήματα από τα πλημμυρικά φαινόμενα στα τέλη Φεβρουαρίου

Κύριοι,
σας ενημερώνουμε ότι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην είσοδο του οικισμού και μπροστά από το σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου Καντάνου, στη θέση που παλαιότερα λεγότανε “Τρία Καμαράκια”, από τις βροχές της 25ης και 26ης Φεβρουαρίου, έχουν ξανασυμβεί με ανάλογη ένταση το 1985.
Εκτιμούμε ότι τα φετινά προβλήματα ήταν πιο καταστροφικά λόγω της ακόμη μεγαλύτερης, έκτοτε, λαθεμένης παρέμβασης του ανθρώπου στην κοίτη του χειμάρρου της περιοχής και της ολοκληρωτικής κατάργησης της γέφυρας που τον εξυπηρετούσε.
Η γέφυρα αυτή είναι ένα τεχνικό έργο του 1932 με 1936 την περίοδο που κατασκευάστηκε ο δρόμος Παλαιόχωρα – Χανιά. Οι μηχανικοί της εποχής εκείνης, κρίνοντας σήμερα από τα αποτελέσματα των βροχοπτώσεων, είτε εκτίμησαν ορθά τη λεκάνη απορροής που εξυπηρετεί ο χείμαρρος αυτός, είτε εκτίμησαν ορθά τις πληροφορίες που συγκέντρωσαν από τους κατοίκους της περιοχής. Ετσι κατασκεύασαν μια γέφυρα με τρεις καμάρες με συνολικό άνοιγμα 8 μέτρα και διατομή απορροής γύρω στα 12 τετραγωνικά μέτρα, που είχε δώσει και το όνομα της στην περιοχή μέχρι που κτίστηκε το σχολικό συγκρότημα. Η γέφυρα λειτούργησε άψογα μέχρι που νεότεροι δημοτικοί άρχοντες άρχισαν να διαμορφώνουν τον περίβολο του σχολείου. Η γέφυρα σταδιακά αντικαταστάθηκε από ένα οχετό, τον ΑΒ με διατομή μισό περίπου τετραγωνικό και μία σκάρα στο Γ, παροχέτευση ΓΔ, για τα επιφανειακά νερά.
Με δεδομένο ακόμη την ανυπαρξία οποιουδήποτε καθαρισμού και προετοιμασίας για την περίοδο των βροχών, είναι φανερό ότι σε μια ριπή του χειμάρρου (οι ντόπιοι ονομάζουν το φαινόμενο “ρέφουλα”) το νερό θα κατακλείσει και θα παρασύρει τα πάντα. Ολη η ποσότητα του νερού θα περάσει πάνω από τον δρόμο:
Κατά τη νεροποντή της 25ης και 26ης Φεβρουαρίου η γραμμή ΒΔ της πρώτης φωτογραφίας έκλεισε από φερτά υλικά και τα νερά ακολούθησαν τον δρόμο έφτασαν στα πρώτα σπίτια και καταστήματα από τα οποία άλλα πλημμύρισαν και άλλα διασώθηκαν με μεγάλη προσπάθεια.
Για καλή τύχη ο χείμαρρος κατέβηκε το βράδυ και το σχολείο ήταν κλειστό και ταυτόχρονα δεν πέρασε στον περίβολο του σχολείου, αλλά και αυτό ήταν θέμα τύχης αφού δεν κατέβηκε κάποιος κορμός και να κλείσει πιο ψηλά τον χείμαρρο. Το νερό και τα φερτά υλικά που πέρασαν στον περίβολο του σχολείου ήταν ελάχιστα.
Πρέπει πριν από τον επόμενο χειμώνα, και πριν θρηνήσουμε θύματα ή καταστραφούν περιουσίες, να διευθετηθεί ο χείμαρρος με:
1) Αποκατάσταση της κοίτης του χειμάρρου σε διαστάσεις ικανές, όπως αυτές υπαγορεύονται από την παλιά γέφυρα.
2) Η διαμόρφωση αυτή να συνδυαστεί με την κατασκευή μιας νέας γέφυρας στις διαστάσεις της παλιάς. Εξάλλου η γέφυρα αυτή έχει ηλικία 87 χρόνια, δεν έχει συντηρηθεί ποτέ, σύμφωνα με τη μνήμη των κατοίκων της περιοχής, ενώ έχει ξεπεράσει κατά 11 χρόνια την βέλτιστη διάρκεια σταθερής θλιπτικής αντοχής σκυροδέματος που στη βιβλιογραφία αναφέρονται τα 50 έτη.
Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας.

Εκ μέρους κατοίκων της Καντάνου,
Σταυρουλάκης Ευτύχιος
(στη διάθεση της εφημερίδας υπογραφές κατοίκων της Καντάνου)

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.