Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πρόβλημα η εύρεση κατοικίας για τους φοιτητές στα Χανιά

Ελλειψη διαθέσιμων σπιτιών προς ενοικίαση για τους φοιτητές που πέρασαν σε σχολές του Πολυτεχνείου ή του Τ.Ε.Ι. Κρήτης χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά σύμφωνα με μεσίτες των Χανίων. Η μειωμένη προσφορά, που έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές στις διαθέσιμες οικίες να συγκρατούνται σε σχετικά υψηλά επίπεδα, αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στο ότι αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων στο κέντρο της πόλης, έχουν αλλάξει χρήση στους χώρους επενδύοντας στο αυξημένο τουριστικό ρεύμα των τελευταίων χρόνων. Την ίδια στιγμή, σε χαμηλά επίπεδα παραμένει στην Ελλάδα η διαδεδομένη στο εξωτερικό πρακτική της συγκατοίκησης που θα μπορούσε να δώσει μια διέξοδο αυξάνοντας τη ζήτηση σε μεγαλύτερα σπίτια.

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ»

Οπως κάθε χρόνο, η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σηματοδοτεί για πολλούς φοιτητές και τις οικογένειές τους την αναζήτηση φοιτητικής στέγης στα Χανιά. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ο Γιάννης Κριαράς της “Κτηματεμπορικής Κρήτης”, η φετινή χρονιά είναι από τις λίγες χρονιές που δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα σπίτια. «Η ζήτηση στον Νομό μας είναι πάρα πολύ αυξημένη, αλλά δυστυχώς αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν σπίτια. Δεχόμαστε έναν βομβαρδισμό τηλεφωνημάτων από γονείς φοιτητών από όλη την Ελλάδα που ψάχνουν να βρουν σπίτι στα Χανιά όμως δυστυχώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια για να εξυπηρετηθούν. Φανταστείτε ότι κρατάμε λίστα προτεραιότητας για να εξυπηρετήσουμε», τόνισε ο κ. Κριαράς, ενώ στην ερώτησή μας αν η έλλειψη προσφοράς έχει αυξήσει τα ενοίκια σχολίασε πως οι τιμές δεν έχουν ανέβει με τους ιδιοκτήτες να αγωνιούν περισσότερο αν θα λαμβάνουν τα χρήματά τους τακτικά.

ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ

Ο κτηματομεσίτης Κώστας Κατούφας απέδωσε την έλλειψη φοιτητικής στέγης στην αλλαγή χρήσης των χώρων από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι προσβλέπουν σε μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη από τον τουρισμό. «Δεν υπάρχουν γενικά σπίτια προς φοιτητές. Κι αυτό γιατί πολλοί, γύρω από την παλιά πόλη, τη Νέα Χώρα, το Κουμ Καπί, αλλά και τα Δικαστήρια, έχουν αλλάξει τη χρήση σε επαγγελματική και έχουν προσανατολιστεί στον τουρισμό», ανέφερε ο κ. Κατούφας, ενώ ο Ανδρέας Μπατάκης από το “Τalos Properties” εξήγησε ότι το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση και μικρή προσφορά για αξιοπρεπή διαμερίσματα συγκρατεί τις τιμές των ενοικίων στα ίδια επίπεδα, σε μια περίοδο που υπάρχει η τάση για μειώσεις. «Η αλήθεια είναι ότι είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά φέτος για το φοιτητικό σπίτι. Οσο κι αν ακούγεται παράξενο στα Χανιά έχουμε μεγαλύτερη ζήτηση από ό,τι προσφορά κατοικιών και δυστυχώς η φοιτητική κατοικία δεν αποτελεί εξαίρεση», επεσήμανε ο κ. Μπατάκης, ενώ στην ερώτησή μας, αν οι φοιτητές προσανατολίζονται στη λύση της συγκατοίκησης όπως γίνεται συχνά στο εξωτερικό, απάντησε: «Στην Ελλάδα δεν είναι συνηθισμένη πρακτική να συγκατοικούν οι φοιτητές. Θα λέγαμε ότι μόλις ένα ποσοστό 10-20% ζητούν να συγκατοικήσουν, παρότι κάτι τέτοιο οικονομικά θα τους συνέφερε, αφού θα μπορούσαν να νοικιάσουν ένα μεγάλο διαμέρισμα με 400 ευρώ».

ΠΙΟ ΜΙΚΡΟ – ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ

Σχετικά με τις τιμές των ενοικίων όπως εξήγησε ο κ. Κατούφας στα Χανιά παρατηρείται το φαινόμενο όσο πιο μικρό είναι ένα διαμέρισμα τόσο πιο αυξημένο αναλογικά να είναι το ενοίκιο: «Όσο πιο μικρή είναι μια κατοικία τόσο πιο ακριβή. Ένα 4άρι μπορεί να το βρεις με 350-400 ευρώ και να μπουν μέσα 3 φοιτητές. Από την άλλη μια μονόχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα σε καλή κατάσταση κάτω από 270 ευρώ δεν θα βρεις στην περιοχή των Δικαστηρίων ή τη Νέα Χώρα, ενώ στη Σπλάντζια τα μικρά σπιτάκια θα τα βρεις 250-300 ευρώ και λίγο πιο φτηνά στα Κουνουπιδιανά. Γι’ αυτό και κάποιοι καταφεύγουν στη συγκατοίκηση». Πάντως, όπως διευκρινίζουν οι μεσίτες, οι τιμές κυμαίνονται σε διαφορετικά επίπεδα ανάλογα με την παλαιότητα της κατοικίας, τη γειτονιά που βρίσκεται, αν έχει κοντά συγκοινωνίες, αν είναι επιπλωμένη κ.ά. Η μεγαλύτερη ζήτηση φοιτητικής στέγης παρατηρείται στο κέντρο των Χανίων, την περιοχή των Δικαστηρίων, τη Χαλέπα που βρίσκεται το Τ.Ε.Ι. Κρήτης, τα Λενταριανά, αλλά και τα Κουνουπιδιανά που είναι κοντά στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Ετσι μια επιπλωμένη γκαρσονιέρα σε καλή κατάσταση στο κέντρο της πόλης μπορεί να ξεπεράσει και τα 300 ευρώ σύμφωνα με τον κ. Κριαρά, ενώ ο κ. Μπατάκης ανέφερε ότι «δύσκολα θα βρει κάποιος ένα αξιοπρεπές διαμέρισμα με λιγότερα από 200 – 250 ευρώ».

ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Οι μεσίτες που μίλησαν στα “Χ.Ν.” αναφέρθηκαν ακόμα στα κριτήρια επιλογής φοιτητικής στέγης που θα πρέπει να προσέξουν οι οικογένειες των φοιτητών. Ο Νίκος Μαντωνανάκης από την “Contract Κατασκευαστική” τόνισε σχετικά ότι «οι φοιτητές πρέπει να υπολογίζουν την παλαιότητα της κατοικίας, αν είναι βολική η θέση που βρίσκεται ώστε να μην αλλάζουν σπίτι κάθε χρόνο, αλλά και αν ο ιδιοκτήτης είναι συνεννοήσιμος και μπορούν να έχουν μια καλή σχέση μαζί του». Επεσήμανε ακόμα ότι είναι βασικό να κλείνουν σπίτια, αφού τα δουν από κοντά. Προσοχή πρέπει επίσης να δίνουν στους όρους της συμφωνίας. «Καλό είναι να γίνεται μια καταγραφή στις ζημιές που υπάρχουν και πάντοτε να υπογράφεται συμφωνητικό που να αναφέρονται ξεκάθαρα οι υποχρεώσεις του ενοικιαστή και του ιδιοκτήτη, ώστε να αποφεύγονται τυχόν παρεξηγήσεις», υπογράμμισε ο κ. Μπατάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα