Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προβλέψεις για την ελληνική οικονομία και το δημόσιο χρέος

Σύμφωνα με την ενδιάμεση (χειμερινή) έκθεση της Κομισιόν με τις προσωρινές μακροοικονομικές προβλέψεις της, που δημοσίευσε στις 25/2/14 η Κομισιόν, η Ελλάδα δείχνει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης και θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2015. Ομως, η ανάκαμψη που φαίνεται από τους σχετικούς πίνακες είναι δειλή και η ανάπτυξη άτολμη, ενώ η ανεργία βρίσκεται πάντοτε στα ύψη και ένα δημόσιο χρέος που εμφανίζει χειρότερη εικόνα από αυτή του περασμένου Νοεμβρίου. Αυτές είναι οι κεντρικές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα το 2014 και το 2015.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι οι «αισιόδοξες» προβλέψεις της Επιτροπής για τη χώρα μας στηρίζονται κυριολεκτικά σε αναπόδεικτες υποθέσεις με μοναδικές σαφείς αναφορές στη βελτίωση των επιδόσεων της ναυτιλίας και του τουρισμού.
Εκεί που αποδεικνύεται ανίσχυρη η έκθεση είναι η αναφορά της στην “πανούκλα” της ανεργίας, που προσπαθεί να εμφανίσει οριακή μείωση του ποσοστού της στο άμεσο μέλλον, ήτοι από 27,3% το 2013 σε 26,0% το 2014 και σε 24,6% το 2015. Μείωση κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες από σήμερα μέχρι το 2015, είναι το προβλεπόμενο σχέδιο, όμως αυτό δε μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν μεγάλο επίτευγμα ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι μικρότερος κατά 15 μονάδες και στην ανεργία των νέων μεγαλύτερος από 35 μονάδες.
Η Επιτροπή αναφέρεται στην επιστροφή της Ελλάδας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014 επικαλούμενη τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις επενδύσεις που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δημιουργώντας ελπίδες για την αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων. Η Κομισιόν, βέβαια, φροντίζει να μην εκτεθεί, θέτοντας ως προϋπόθεση των προβλέψεών της, την επίτευξη όλων ανεξαιρέτως των στόχων που έχει θέσει η τρόικα, μεταξύ των οποίων είναι και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Ως προς την ύφεση, η έκθεση αναφέρει επιβράδυνση από το δεύτερο εξάμηνο του 2013, αφού το δεύτερο τρίμηνο του 2013 περιορίσθηκε στο -2,6% από -5,5% το πρώτο τρίμηνο του 2013.
Συνολικά η ύφεση (σ.σ. αρνητικό Α.Ε.Π.) προβλέπεται για το 2013 να συρρικνωθεί στο -3,7%, δηλαδή, κατά 0,3% περισσότερο από την πρόβλεψη της το περασμένο φθινόπωρο (-4,0%).
Οσον αφορά την πρόβλεψη της Κομισιόν για την αναμενόμενη ανάκαμψη δεν υπάρχουν στην έκθεση ουσιαστικά επιχειρήματα και τη στηρίζει στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και στην ταχύτερη, απ’ ότι στο παρελθόν, απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων (Ε.Σ.Π.Α.) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που, σε συνδυασμό με την επανέναρξη των, παγωμένων, μεγάλων έργων υποδομής (αυτοκινητόδρομοι), αναμένεται πως θα περιορίσουν τα τεράστια προβλήματα ρευστότητας και θα ενισχύσουν τις επενδύσεις το 2014.
Πρέπει να προστεθεί στο σημείο αυτό και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η δημοσιονομική σταθεροποίηση, που θα οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων. Ετσι, η Επιτροπή δικαιολογεί μια θετική, αλλά, ανεμική ανάπτυξη (αύξηση του Α.Ε.Π.) της τάξης του +0,6% το 2014. Στο σημείο αυτό αξίζει να γίνει αναφορά στην προοπτική της περαιτέρω ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που θα μπορούσε να προέλθει είτε απλώς από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής (Stres Tests) της BlackRock (5 δισ. ευρώ) είτε από μια πιθανή παρέμβαση του Δ.Ν.Τ. που διέψευσε ότι ανεβάζει το ποσό των αναγκών των συστημικών τραπεζών στα 20 δισ. ευρώ.
Η Επιτροπή δε μπορεί να κρύψει ούτε να ωραιοποιήσει την τραγική φτωχοποίηση στην οποία έχει περιέλθει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Ετσι, προβλέπει, όσο πιο ήπια φραστικά γίνεται, ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα συνεχίσει την πτωτική της πορεία, παράλληλα με το διαθέσιμο εισόδημα. Με τον τρόπο αυτό εξηγείται και η προβλεπόμενη αύξηση των εξαγωγών που θα είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε αύξηση των εισαγωγών και βελτίωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Υπενθυμίζουμε στους αναγνώστες μας ότι έχουμε ήδη αναφερθεί στην υποβόσκουσα υφαρπαγή ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, με θεωρίες όπως αυτή του συμβούλου του Βρετανού πρωθυπουργού, μεγαλοσχήμονος καθηγητή της οικονομίας περί θεωρίας της ευημερίας χωρίς ανάπτυξη.
Πάντως η αισιοδοξία για προσεχή οικονομική ανάκαμψη για το 2014 (+0,6% του Α.Ε.Π.), ιδίως δε από το 2015 (+2,9% του Α.Ε.Π.) χάρη στις αναμενόμενες επενδύσεις, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την ανάκαμψη στις χώρες της Ευρωζώνης, φιγουράρει μέσα στην έκθεση ως βασική επιτυχία της άθλιας πολιτικής των μνημονίων και της λιτότητας.
Το μόνο που δεν εξηγεί, είναι που θα βρεθούν οι επενδυτές, όταν όλο το κείμενο είναι διαποτισμένο με την άρνηση να γίνονται επενδύσεις. Κανείς λογικός επενδυτής δε θα ρισκάρει χρήματα, παρά την άθλια πολιτική μείωσης του εργατικού κόστους. Οι χώρες που βρίσκονται στον αντίποδα δεν ελέγχονται αν έχουν κερδίσει 40 δισ. ευρώ από την πολιτική που επέβαλαν σε χώρες, όπως η Ελλάδα! Και εμείς τους χειροκροτούμε κιόλας, ενώ η φυσική εξέλιξη ήταν η πλήρης απαξίωση των σχέσεών μας. Ας μη φοβούνται οι μικρόψυχοι! Δεν πρόκειται να μας αφήσουν ήσυχους, έτσι κι αλλιώς, κυρίως αν κερδίζουν χρήματα σε βάρος μας.
Από την πλευρά μας ελέγχουμε ως μεγάλο ψέμα την αναφερόμενη ανάκαμψη, αφού για την Ευρωζώνη η πρόβλεψη είναι της τάξης του +1.2% του Α.Ε.Π. για το 2014 και +1,8% του Α.Ε.Π. για το 2015, χωρίς να διευκρινίζεται ότι αυτό θα οφείλεται στη Γερμανία που θα εμφανίσει τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης του Α.Ε.Π. της.
Για την εξέλιξη του πληθωρισμού, η Επιτροπή αναφέρει ότι οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν οριακά (-0,9% του Α.Ε.Π.) το 2013, αλλά προβλέπει και νέα μείωσή τους το 2014. Τα ποσοστά που δείχνουν την αδύναμη εγχώρια ζήτηση, τη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας και τη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων. Η Κομισιόν αποφεύγει συστηματικά να αναφερθεί στον αποπληθωρισμό που συνεχίζει να μαστίζει τόσο την ελληνική οικονομία όσο και τις οικονομίες πολλών χωρών της Ενωσης. Πρόκειται για ένα φαινόμενο λιγότερο εντυπωσιακό από τον πληθωρισμό που καλπάζει, αλλά το ίδιο επικίνδυνο με αυτόν, διότι οδηγεί μια οικονομία στον γνωστό φαύλο κύκλο: μείωση των τιμών, μείωση της κατανάλωσης, μείωση των επενδύσεων και τελικά, όπως συμβαίνει σε μια νεοφιλελεύθερη οικονομία, προσαρμογή προς τα κάτω, δηλαδή, μείωση των μισθών και ταυτόχρονη αύξηση της ανεργίας.
Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να κωφεύουν και αρκούνται να σύρονται κάτω από το γερμανικό άρμα. Ας δούμε πόσο καιρό θα βλέπουμε την καταστροφή να μας κυριεύει και εμείς «περί άλλα να τυρβάζουμε»…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα