Μουσείο Τυπογραφείας

Πρωτοπορεί η Κρήτη στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχει η Κρήτη στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αλλά και της παρένθετης μητρότητας, όπως επισημάνθηκε σε διεθνές συνέδριο για τη γονιμότητα που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο.

Oπως ανακοινώθηκε, στο συνέδριο συμμετείχε ο δρ Ιωάννης Γιακουμάκης, γυναικολόγος – κλινικός διευθυντής του Μεσογειακού Κέντρου Γονιμότητας με έδρα τα Χανιά, μαζί κορυφαίους Έλληνες και ξένους επιστήμονες του κλάδου.
Ο δρ Ιωάννης Γιακουμάκης «guru στο είδος του», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, έχει συνεισφέρει στο να αναδειχθεί η Κρήτη σε «πόλο έλξης σε υπηρεσίες υγείας, που αφορούν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και την παρένθετη μητρότητα», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.
Σε δηλώσεις του ο δρ. Ιωάννης Γιακουμάκης, όσον αφορά το θέμα της ομιλίας του στο συνέδριο ανέφερε:
«Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες αναπτύχθηκε ένας αυξανόμενος αριθμός τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ARTs), μερικές από τις οποίες χρησιμοποιούνται ήδη σε κλινικές πρακτικές.
Η παρένθετη μητρότητα είναι μια από αυτές και αφορά μια σύμβαση στην οποία μια γυναίκα φέρει εγκυμοσύνη “για” ένα άλλο ζευγάρι ή μία κυρία.
Στην Ελλάδα η παρένθετη μητρότητα έχει εγκριθεί βάση νόμου και από τον Ιούλιο του 2014 έχει ανοίξει την πύλες του για τους κατοίκους εξωτερικού.
Το πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας απευθύνεται μόνο σε παντρεμένα ζευγάρια, σε ζευγάρια υπό ελεύθερη συμβίωση και σε ελεύθερες γυναίκες. Συνήθως οι λόγοι που η γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος ή να πραγματοποιήσει μία εγκυμοσύνη, σχετίζονται με το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα.
Τον τελευταίο καιρό, υπάρχουν αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης που μπορούν να θεωρηθούν ως ένας σημαντικός λόγος για να επιλέξουν την παρένθετη μητρότητα.
Τα πιο συνηθισμένα νομικά ζητήματα βρίσκονται στους διασυνοριακούς επιδιωκόμενους γονείς.
Αυτό οφείλεται στα νομικά εμπόδια που υπάρχουν στη χώρα τους, τα οποία ενδέχεται να μην τους επιτρέψουν να πάρουν το μωρό τους ως εγγεγραμμένοι γονείς. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει επιπλέον, να διεξαχθεί διεθνής συναίνεση, για τη θέσπιση κατευθυντήριων γραμμών, για την παροχή βοήθειας σε ασθενείς με όλες τις πτυχές ενός προγράμματος παρένθετης».
Το σίγουρο είναι τονίζει ο Dr Ιωάννης Γιακουμάκης, ότι «λόγω της νομοθεσίας η χώρα μας και ιδιαίτερα η Κρήτη μπορεί να γίνει πόλος έλξης σε υπηρεσίες υγείας, που αφορούν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και την παρένθετη μητρότητα για χιλιάδες ζευγάρια από όλο τον κόσμο».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.