Μουσείο Τυπογραφείας

Πρόταση για ταχύτερη λύση στα Μεγάλα Χωράφια

kathizisi voak megala xorafiaΠρομελέτη στο Υπουργείο Υποδομών για την επίσπευση των διαδικασιών για μια πρώτη παρέμβαση στον Β.Ο.Α.Κ. στα Μεγάλα Χωράφια στο σημείο της μεγάλης καθίζησης ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής κίνηση των οχημάτων, κατέθεσε ο Ο.Α.Κ.

Η πρόταση αυτή σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Φώτη Καζάση μπορεί να εφαρμοστεί πολύ γρήγορα έτσι ώστε να δοθεί μια προσωρινή λύση στο ζήτημα της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων μέχρι να προχωρήσει η οριστική λύση.

Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά ο κ. Καζάσης η λύση αυτή προβλέπει διαπλάτυνση με τεχνικά έργα που θα στηρίξουν το δρόμο, ενώ παράλληλα η κίνηση των οχημάτων θα γίνεται ταυτόχρονα και προς τις δύο κατευθύνσεις αλλά με μικρές ταχύτητες.

«Ζητήσαμε από το μελετητή που εκπονεί τη Μελέτη Οδικής Ασφάλειας για το ΒΟΑΚ μια εκτίμηση κατά πόσο μπορεί να γίνει η διαπλάτυνση του υπόλοιπου δρόμου στα Μεγάλα Χωράφια ώστε να έχουμε δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας. Ο μελετητής εξέτασε όλες τις παραμέτρους και μας έχει στείλει μια προμελέτη για το πως μπορείς να διαπλατύνεις το δρόμο προχωρώντας παράλληλα σε ένα έργο αντιστήριξης στο σημείο της κατολίσθησης. Έτσι θα εξασφαλίσεις ότι ο φόρτος των αυτοκινήτων που θα κινούνται και στις δύο κατευθύνσεις δεν θα επιβαρύνει την κατάσταση» λέει ο κ. Καζάσης. Ο ΟΑΚ έχει ενημερώσει το Υπουργείο Υποδομών για τη λύση αυτή προκειμένου να εφαρμοστεί προσωρινά μέχρις ότου αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα της καθίζησης στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ όπως λέει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται και ο περιφερειάρχης κ. Στ. Αρναουτάκης.

Η προμελέτη προβλέπει για το συγκεκριμένο σημείο:

•  Διαπλάτυνση μικρή του δρόμου με παράλληλη αντιστήριξη των πρανών.

• Δύο ρεύματα κυκλοφορίας πλάτους 2,75 μ. το καθένα.

•  Ενδιάμεση σήμανση πλάτους 0,50 εκ.

•  Κυκλοφορία των οχημάτων σε δύο κατευθύνσεις αλλά με μικρή ταχύτητα.

«Η λύση που έχει ακουστεί για διαπλάτυνση του υπάρχοντος ρεύματος κυκλοφορίας με μπάζωμα της τάφρου στο πλάι δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί αν αύριο περάσουν μεγάλα φορτηγά ο δρόμος θα φύγει όλος κάτω. Ο δείκτης ασφαλείας στο συγκεκριμένο σημείο είναι πολύ χαμηλός και αυτή η διαπλάτυνση δεν θα δώσει καμία λύση» αναφέρει ο Καζάσης, εκτιμώντας πως προσωρινή λύση μπορεί να δοθεί με βάση την προμελέτη. Αναφορικά με το κόστος των συγκεκριμένων παρεμβάσεων έχει εξασφαλιστεί η χρηματοτοδότηση από τα 15 εκ. ευρώ που έδωσε το Υπουργείο Υποδομών για το ΒΟΑΚ.

Παρέμβαση στον αγωγό των Μεσκλών

Για τον μεγάλο αγωγό που φέρνει νερό στα Μυλωνιανά από τα Μεσκλά και υπέστη σημαντικές ζημιές από την κακοκαιριά της 25ης Φεβρουρίου ο ΟΑΚ θα πραγματοποιήσει κάποιες πρώτες παρεμβάσεις προκειμένου να εξετάσει αν μπορεί να τον χρησιμοποιήσει και πάλι έστω πρόχειρα.. Το μέλος του Δ.Σ. του ΟΑΚ κ. Βασίλης Λιβάνιος σημειώνει «ο αγωγός αυτός στη δεύτερη πλημμύρα αποκαλύφθηκε σε αρκετά σημεία με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές που εκτιμούμε ότι σε κάποια σημεία δεν είναι επισκευάσιμες . Ζητάμε 1 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο για την αντικατάσταση μεγάλων τμημάτων και σημαντικές εργασίες προστασίας του ώστε να μην έχουμε ξανά ανάλογα προβλήματα. Μέχρι όμως να γίνει αυτό, για να μπορούμε να δώσουμε νερό από τις πηγές των Μεσκλών -που έχουν ποιοτικό και πολύ νερό αυτήν την εποχή – κάνουμε κάποιες πρώτες εργασίες αποκατάστασης προκειμένου να μπορέσουμε να γεμίσουμε τον αγωγό. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να βάλουμε και πάλι νερό από τις πηγές των Μεσκλών .Είναι ζητήματα που τα τρέξαμε άμεσα για να δώσουμε λύσει». Τα τμήματα του αγωγού που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ανάμεσα σε Μεσκλά- Φουρνέ αλλά και μετά το Φουρνέ.

Πιο γρήγορα οι διαγωνισμοί

kazasisΣτο ίδιο νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας υπήρξαν αλλαγές στο άρθρο 32 του νόμου 4412 που αφορά τις κατεπείγουσες εργασίες ειδικά μετά από φυσική καταστροφή. «Πλέον οι διαδικασίες τρέχουν ακόμα πιο γρήγορα, δεν απαιτούνται εγγυητικές, ούτε ανάρτηση στο ηλεκτρονικό σύστημα απλά ο διαγωνισμός προχωράει πιο γρήγορα όταν πρόκειται για αντιμετώπιση φυσικής καταστροφής. Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ θετική» λέει ο κ. Καζάσης (φωτ).

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.