Μουσείο Τυπογραφείας

Προστασία και ανάδειξη της λίμνης στην Αγιά

Η ανάδειξη και η προστασία της λίμνης της Αγιάς βρίσκεται στις προτεραιότητες της Αντιπεριφέρειας, αλλά και του Δήμου Χανίων, όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών. Και φέτος δεκάδες πολίτες και μικρά παιδιά βρέθηκαν στον σημαντικό υγρότοπο της Δυτικής Κρήτης στο πλαίσιο της γιορτής. Με κιάλια και φωτογραφικές μηχανές παρατήρησαν και απαθανάτισαν τα διάφορα πτηνά, τα οποία, με σύμμαχο τον καλό καιρό, έπλεαν ή πετούσαν πάνω από αυτή.

ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ

Τη λίμνη επισκέφτηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο οποίος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι «μετά την παραχώρηση που έκανε η ΔΕΗ στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων όλων των γύρω εκτάσεων της λίμνης καθώς και άλλα σημεία που βρίσκονταν στην ιδιοκτησία της, εμείς προχωράμε ήδη με γρήγορους ρυθμούς στην ανάπλαση της γύρω περιοχής. Ηδη βρίσκεται υπό κατασκευή ο πεζόδρομος, ο οποίος θα ολοκληρωθεί σε πολύ σύντομο διάστημα, που θα συνδέει τη λίμνη με το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ, το οποίο να σημειώσω θα γίνει Μουσείο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης υπάρχει έτοιμη μελέτη για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου που θα συνδέει τη λίμνη με το χωριό Μεσκλά». Ο κ. Βουλγαράκης υπογράμμισε ότι «όλες αυτές οι παρεμβάσεις θα δώσουν μια άλλη όψη στην ευρύτερη περιοχή, θα αναδεικνύονται οι φυσικές ομορφιές του τόπου μας, ενώ παράλληλα θα αποτελέσουν πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων, που τους αρέσει ο φυσιολατρικός τουρισμός».

ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Το “παρών” στη γιορτή έδωσε και ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο οποίος, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, υπογράμμισε ότι «η περιοχή της λίμνης είναι μια από τις περιοχές του δικτύου ΝΑΤΟΥΡΑ 2000 του Δήμου Χανίων, λόγω της ορνιθοπανίδας και έχουμε την υποχρέωση να την προστατεύουμε. Για την περιοχή έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αρκετές μελέτες και ερευνητικές εργασίες και στο πλαίσιο αυτών έχουν γίνει προτάσεις για τη διαχείρισή της και για προληπτικά μέτρα προστασίας».

Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου Φώτης Ποντικάκης τόνισε ότι «η λίμνη αντιμετωπίζει το πρόβλημα ότι η στάθμη του νερού είναι χαμηλή σε σχέση με άλλες χρονιές. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η κλιματική αλλαγή γενικότερα, άλλα και η υπεράντληση που γίνεται είτε για άρδευση είτε για ύδρευση».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.