Μουσείο Τυπογραφείας

Προστασία και ανάδειξη του Κοιλιάρη

Αντιδιαβρωτική, αντιπλημμυρική και περιβαλλοντική προστασία, οριοθέτηση – διευθέτηση του ποταμού Κοιλιάρη και δημιουργία παρόχθιου δάσους περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το ερευνητικό έργο που εκπονούν το Πολυτεχνείο Κρήτης, ο Δήμος Αποκορώνου, η Περιφέρεια Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

  • Η μελέτη προτείνει λύσεις βιώσιμες που στηρίζονται στη φύση, υπογράμμισε
ο καθηγητής 
ου Πολυτεχνείου Κρήτης Ν. Νικολαΐδης.
  • Σημαντικά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη μπορεί να αποκομίσει η ευρύτερη περιοχή από την εφαρμογή της μελέτης, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αποκορώνου Χ. Κουκιανάκη.

H μελέτη που βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης και χθες παρουσιάστηκε σε ειδική συνεδρίαση του Δημαρχείου Αποκορώνου, αναμένεται, μεταξύ άλλων, να αναβαθμίσει σημαντικά την περιοχή ως χώρο αναψυχής, ενώ εφόσον προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες και υπάρχει συναίνεση από την τοπική κοινωνία, στόχος του Δήμου είναι μέσα στο 2020 το έργο, προϋπολογισμού περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, να ξεκινήσει να εκτελείται.
Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση βασικοί στόχοι των μέτρων αποκατάστασης που προτείνονται είναι η σταθεροποίηση των πρανών του ποταμού και η ενίσχυση των οικοσυστημικών λειτουργικών του παρόχθιου δάσους, η προστασία του παρόχθιου δρόμου και ιδιοκτησιών και η αξιοποίηση της παρόχθιας ζώνης για αναψυχή.
Το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη οριοθέτησης – διευθέτησης του Κοιλιάρη και αντιδιαβρωτικές παρεμβάσεις σε 14 σημεία του ποταμού και των παραπόταμων Κεραμιανού και Αναβρετής.
Όπως επεσήμανε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Νίκος Νικολαΐδης μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες μελέτες.
«Αυτό που προτείνει η μελέτη είναι λύσεις βιώσιμες που στηρίζονται στη φύση και γι’ αυτό ο στόχος μας είναι να ξαναδημιουργήσουμε το παρόχθιο δάσος που θα δώσει την αντιδιαβρωτική προστασία», ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης και διευκρίνισε ότι το δάσος θα εμπλουτιστεί σε απόσταση περίπου 15 έως 25μ. εκατέρωθεν του ποταμού. Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ακόμα ότι μέσα από τις παρεμβάσεις θα βοηθηθεί η αγροτική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή.
Σε ό,τι αφορά τις σημειακές αντιδιαβρωτικές παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν την κατασκευή λιθοδομών και λιθεπιστρώσεις στην κοίτη του ποταμού και ενίσχυση με φυτά.
Επίσης, στη θέση των 6 αυτοσχέδιων διαβάσεων που διατρέχουν το ποτάμι θα κατασκευαστούν 2 γέφυρες (πλακοσκεπής οχετοί) κατά τα πρότυπα των κατασκευαστικών σχεδίων της Εγνατίας Οδού.
Ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης υπογράμμισε τα περιβαλλοντικά οφέλη από τις παρεμβάσεις καθώς την προστασία που θα επιφέρουν στις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής. Κι αυτό, όπως εξήγησε, θα επιτευχθεί με την οριοθέτηση – διευθέτηση του Κοιλιάρη και την αντιδιαβρωτική προστασία.
«Με αυτό τον τρόπο και οι πλημμύρες θα περιοριστούν και οι περιουσίες θα προστατευτούν. Παράλληλα, όμως, η γραμμή πλημμύρας από τα 160μ. μειώνεται στα 50μ. περιορίζοντας σημαντικά τα όρια της δέσμευσης των περιουσιών. Δηλαδή απελευθερώνονται περιουσίες και μπορούν να δημιουργήσουν δραστηριότητες στα σημεία αυτά, ενώ δημιουργείται κι ένα παρόχθιο δάσος με περιπατητική διαδρομή που έρχεται να “κουμπώσει” με τις άλλες φυσιολατρικές διαδρομές που ξεκινάνε από την Αρχαία Απτέρα και εκτείνονται σε όλη την ενδοχώρα του Δήμου Αποκορώνου. Δημιουργούμε μια όαση χαράς και αναψυχής η οποία απέχει μόλις 15-20 λεπτά από τα Χανιά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής», υπογράμμισε ο κ. Κουκιανάκης.
Ο δήμαρχος Αποκορώνου ανέφερε ακόμα ότι η μελέτη θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση και εκτίμησε ότι θα τύχει ευρύτατης αποδοχής, ενώ όπως επεσήμανε θα υπάρξει διαπαραταξιακά ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τα οφέλη από την εφαρμογή της μελέτης.

1 σχολιο

  • [coba] ~ ~ ~ Απάντηση

    Μπραβο ας αξιοποιηθουν επιτελους τα ποταμια κ ολος ο φυσικός πλουτος του Αποκορωνα…..κ ο Κοιλιαρης κ ο Αλμυρος κ ο Περαστικος κ ο Μπουτακας…..να δημιουργηθουν φυσιολατρικες διαδρομες ωστε να προστατευτουν κ οι περιοχες Natura….Ας δούμε λοιπον εργα!!!!!!!!!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.