Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πρόσωπα της απομάγευσης

Εκδόσεις “8” ΟΚΤΩ, εκδότης Αλέξανδρος Μανωλάκης
Πρόλογος: Κωνσταντίνος Τσουκαλάς

Αλλά πόσο γρήγορα μπορεί η νέα κυβέρνηση του Συριζα μέσα στην Ευρωζώνη να κάνει αλλαγές;

Πόσο η Αμερική δεν ενοχλεί, αλλά αξιοποιεί την Ευρώπη των αγορών και του ευρωπαϊκού καπιταλιστικού σχεδίου;
Με το μέγα ερώτημα για εμάς: Μέσα ή έξω από την Ευρωζώνη ή πόσο βρισκόμαστε στο κλίμα του 1917 (της ρωσικής επανάστασης) ως αδύναμος κρίκος, που, αν σπάσει, θα τραβήξει τα μεγάλα συντηρητικά κράτη…
Ομως τώρα οι ανήσυχοι οικονομολόγοι, όπως ο καθηγητής Λίο Πάνιτς, υποστηρίζουν πως «η αριστερά δεν πρέπει να ενδίδει στον φόβο», ο οποίος εκχύνεται από τους μηχανισμούς της εκμετάλλευσης όπως έγινε με το αρχικό σφάλμα (ο γράφων το λέει έγκλημα) το 2010, που μεγάλες και μικρές χώρες της Ευρωζώνης και μη αρνήθηκαν την πραγματική βοήθεια ουσιώδους αλληλεγγύης και όχι υπερ-εκμετάλλευσης σε βάρος του ελληνικού λαού: Με στήριξη της σαθρής αποτελεσματικότητας των αγορών;
Η Ελλάδα πώς θα πορευτεί με κυβέρνηση Συριζα στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία; Στο βιβλίο του Τάσου Τσακίρογλου “Πρόσωπα της απομάγευσης, με 38 συνεντεύξεις για την κρίση και το μέλλον” δίδονται σημαντικές απαντήσεις από τον σημαντικό πρόλογο του σοφού αγωνιστή ομ. καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τώρα βουλευτή επικρατείας του Συριζα Κωνσταντίνου Τσουκαλά, αλλά και από τις 38 συνεντεύξεις ελεύθερης γνώμης μεγάλης βαρύτητας και επιστημονικής – πνευματικής αξίας προσωπικότητας.

ΑΠΟΜΑΓΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
“Πρόσωπα της απομάγευσης – 38 συνεντεύξεις για την κρίση και το μέλλον” διάσημων στοχαστών όπως Jürgen Habermas, Zygmunt Bauman, Saskia Sassen, Tsvetan Todorov, Étienne Balibar, Tariq Ali, Ernesto Laclau, Alex Callinicos, Samir Amin, Alain Badiou, Leo Panitch, Alain Supiot, Costanzo Preve, John Holloway, Judith Butler και άλλες 23 διεθνείς γνωστές προσωπικότητες της σύγχρονης σκέψης στον σύγχρονο κόσμο.
Τη σημαντική αυτή έκδοση οργάνωσε και πραγματοποίησε με δύο χρόνια κοπιώδη προσπάθεια ο γνωστός δημοσιογράφος Τάσος Τσακίρογλου, πολιτικός επιστήμων, με διεθνείς σπουδές και ευρεία, ποιοτική δημοσιογραφική δραστηριότητα στον τομέα των ειδήσεων και την τελευταία δεκαετία στον απαιτητικό τομέα του πολιτικού και διπλωματικού ρεπορτάζ: αρχικά στην “Ελευθεροτυπία” και τώρα στην “Εφημερίδα των συντακτών” στην οποία και αρθρογραφεί.
Ο διακεκριμένος έγκυρος δημοσιογράφος και πολιτικός επιστήμων με τις σημαντικές 38 συνεντεύξεις που εκδόθηκαν σε βιβλίο φιλοδοξεί να συμβάλει στην προώθηση της κοινωνικής ανάλυσης που αποτελεί εξαιρετικού ενδιαφέροντος τομέα, στον οποίο έχει αφιερωθεί τα τελευταία χρόνια αφιερώνοντας το βιβλίο της “Απομάγευσης” στη μνήμη του αδελφού του Σπύρου που έφυγε πρόωρα.
Ο πρόλογος του ιδιαίτερα ενδιαφέροντος βιβλίου “Πρόσωπα της απομάγευσης – 38 συνεντεύξεις για την κρίση και το μέλλον” είναι του “βαρέων βαρών” ομ. καθηγητή (και αγωνιστή) της Κοινωνιολογίας στο Παν. Αθηνών -και εκλεγέντος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Συριζα της Α. Πρ. Αθηνών κ. Κωνσταντίνου Τσουκαλά.

38 ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Θεωρώντας προσωπικά ιδιαίτερα επίκαιρο και πολύ ενδιαφέρον αυτό το βιβλίο με τη ριζοσπαστική αλλαγή πολιτικής – οικονομικής – κοινωνικής – ευρωπαϊκής και διεθνούς πορείας της χώρας μας, πραγματοποιούμε την πρώτη     -μετά την ορκωμοσία και την άμεση λειτουργία της νέας κυβέρνησης- παρουσίαση “με την ευθύνη του πνεύματος” με το βιβλίο “Πρόσωπα της απομάγευσης – 38 συνεντεύξεις για την κρίση και το μέλλον” του Τάσου Τσακίρογλου.
Το βιβλίο αυτό αποτελείται από: τον σημαντικό πρόλογο του καθηγητή και βουλευτή τώρα Κωνσταντίνου Τσουκαλά καθώς και την εισαγωγή του δημιουργού αυτού του έργου Τάσου Τσακίρογλου.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ, ΙΣΤΟΡΙΚΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΑ
Ακολουθούν τα τρία μέρη του βιβλίου με τους ξεχωριστούς τίτλους που συνιστούν το κάθε μέρος στο οποίο εντάσσονται οι αντιπροσωπευτικοί σύγχρονοι κορυφαίοι διανοούμενοι της απομάγευσης. Με αναφορά συμπυκνωμένων πληροφοριών στο τέλος της κάθε συνέντευξης για το έργο όλων αυτών των εξεχουσών προσωπικοτήτων. Το πρώτο μέρος έχει τίτλο: “Με τα εργαλεία της φιλοσοφίας και της κοινωνιολογίας”.
Σ’ αυτό το μέρος συμμετέχουν 18 μεγάλης σκέψης, στοχασμού, πολιτικής, πολιτισμικής,  φιλοσοφικής, ιστορικής και κοινωνιολογικής γνώσης προσωπικότητες οι εξής: Γιούργκεν Χάμπερμας, Ντέιβιντ Χάρβεϊ, Ζίγκμουντ Μπάουμαν, Αλέν Μπαντίου, Τζον Γκρέι, Κλάους Όφε, Κοστάντσο Πρέβε, Μισέλ Ονφρέ, Αλέν Τουρέν, Τσβετάν Τοντορόφ, Ρίτσαρντ Σένετ, Άντονι Γκίντενς, Σάσκια Σάσεν, Έντσο Τραβέρσο, Ντόναλντ Σασούν, Αλέν Σουπιό, Μισέλ Βιβιορκά, Μορίς Γκοντελιέ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Δεύτερο μέρος: “Με τη δύναμη της ανάλυσης” συμμετέχουν οι κάτωθι 14 προσωπικότητες: Ερνέστο Λακλάου, Σαντάλ Μουφ, Ετιέν Μπαλιμπάρ, Κόλιν Κράουτς, Μικαέλ Λεβί, Τζέιμς Πέτρας, Μάικλ Χαρντ, Τζον Χόλογουεϊ, Τάρικ Άλι, Τζούντιθ Μπάτλερ, Ρίτσαρντ Γουόλιν, Άλεξ Καλλίνικος, Κάρλος Τάιμπο και Χένρι Ζιρού.
Το τρίτο μέρος έχει τίτλο: “Υπάρχει και αυτή η οικονομική επιστήμη” με τους κάτωθι συμμετέχοντες: Σαμίρ Αμίν, Φιλίπ Ασκεναζί, Σερζ Λατούς, Μισέλ Μπο, Λίο Πάνιτς, Αλέν Λιπιέτς… (με επίμετρο του γνωστού δημοσιογράφου Τάσου Παππά).

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ
Η σημερινή κρίσιμη συγκυρία της ελληνικής οικονομίας εστιάζεται στη νέα μορφή μετά τις πρώτες ενέργειες της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με συμμετοχή του κόμματος Ανεξάρτητοι Ελληνες, παράλληλα με τις περίπου απολυτότητες των μεγάλων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με κεντρικές παρεμβάσεις της γερμανικής πλευράς.
Με αυτό το δεδομένο εμείς θα παρουσιάσουμε στο σημερινό πρώτο άρθρο μας αποσπάσματα από τις απόψεις των 6 διεθνώς γνωστών οικονομολόγων και ακαδημαϊκών που συμμετείχαν στο τρίτο μέρος των συνεντεύξεων του βιβλίου: “Πρόσωπα απομάγευσης” με τίτλο αυτού του τελευταίου μέρους “Υπάρχει και αυτή η οικονομική επιστήμη”. Δηλαδή εκείνη η άλλη πέρα από τον μονόδρομο του καπιταλιστικού νεοφιλελεύθερου κόσμου.

Η ΣΑΘΡΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Πρώτος είναι ο Φίλιπ Ασκεναζί, καθηγητής στην Ecole d’ Economic, διευθυντής ερευνών στο CNRS Παρισίων, τοπικός αρθρογράφος στην εφημερίδα “Le Monde”, ένας από τους εμπνευστές και πρωτεργάτες των ανήσυχων οικονομολόγων (54 ετών σήμερα), συγγραφέας πολλών βιβλίων με 4 βιβλία του να κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις “ΠΟΛΙΣ”.
Αυτός από το 2010 με υψηλό βαθμό ευθύνης διατύπωσε την πρόβλεψη (όπως έκαμαν και δεκάδες άλλοι ελευθερόφρονες οικονομολόγοι στην Ευρώπη και στον κόσμο) ότι: «Οι πολιτικές που ακολουθούν τα ευρωπαϊκά κράτη υπό την πίεση διεθνών οργανισμών και οίκων αξιολόγησης θα επιδεινώσουν την ευρωπαϊκή κρίση». Με τη νεοφιλελεύθερη θεωρία που βασίζεται στη σαθρή υπόθεση της αποτελεσματικότητας των αγορών, θεωρία που πρέπει να εγκαταλειφθεί, γιατί αυτή υπηρετεί την ανάγκη να συγκρατηθεί η εξουσία του χρηματοπιστωτικού τομέα.

ΤΟ 2010 ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Για να επισημάνει περαιτέρω ότι για το πρόβλημα του ελληνικού χρέους το αρχικό σφάλμα έγινε το 2010, όταν η Ευρώπη αρνήθηκε να βοηθήσει την Ελλάδα. Τότε μια μειοψηφία οικονομολόγων (μαζί με την ομάδα των ανήσυχων οικονομολόγων το μανιφέστο των οποίων παρουσιάσαμε στα “Χανιώτικα νέα”) αποκήρυξε την αυτοκτονική στρατηγική που επιβλήθηκε στην Ελλάδα.
Αλλά παράλληλα παρουσίασε και τα βασικά λάθη στην ψευτο-επιστημονική ανάλυση και αιτιολόγηση του Δ.Ν.Τ. και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ενώ, οι νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι, συμμερίζονταν την άποψη της τρόικας ότι η κρίση χρέους είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας για να επιβληθεί στους ευρωπαϊκούς λαούς μεγαλύτερη απορρύθμιση.
Ανεξάρτητα όμως από τις απόψεις και επιρροές των οικονομολόγων, η Ευρώπη ήταν άτυχη το 2010, γιατί ηγέτες της Ευρωζώνης ήταν η Μέρκελ, ο Θαπατέρο, στο τέλος της θητείας του και οι Μπερλουσκόνι και Σαρκοζί…

ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΔΙΔΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΦΟΒΟ
Σήμερα θα ολοκληρώσουμε το άρθρο μας με τις απόψεις – θέσεις του Λίο Πάνιτς (γεν. 1945), καθηγητή Συγκριτικής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Γιορκ του Καναδά, που έχει χαρακτηριστεί διεθνώς ως ένα από τα κορυφαία πρόσωπα στο πεδίο της αριστερής οικονομικής θεωρίας. Κυκλοφορεί στα ελληνικά το βιβλίο του: «Το κράτος στην τρέχουσα κρίση και οι στρατηγικές της αριστεράς στον 21ο αιώνα». Αλλά ο Λίο Πάνιτς εκδίδει πολλά χρόνια και την περιοδική έκδοση “Socialist Register” που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις “Σαββάλας”.
Βασικά, ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Λίο Πάνιτς υποστηρίζει σθεναρά ότι: «Η αριστερά δεν πρέπει να ενδίδει στον φόβο». Ωστόσο στην ενδιαφέρουσα συνέντευξή του, στην ερώτηση: «Είναι δυνατό μικρού μεγέθους οικονομίες, όπως η Ελληνική, να εγκαταλείψουν μονομερώς την Ευρωζώνη και ποιες θα ήταν οι συνέπειες;» απαντά:

ΤΟ ΜΕΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑ: ΕΞΩ Ή ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ 1917 ΩΣ ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ;
«Αυτό είναι το μέγα ερώτημα για την Ελλάδα τώρα, όπως και για την ελληνική αριστερά ειδικότερα. Ολοι έχουν στραμμένα τα μάτια τους στη χώρα σας και εγώ κατανοώ πλήρως τους δισταγμούς για ένα τέτοιο εγχείρημα. Ακόμα και ανεξάρτητα από το συναισθηματικό δέσιμο που έχουν οι άνθρωποι με το ευρωπαϊκό σχέδιο. Με έναν τρόπο βρισκόμαστε και πάλι στο 1917  και στην έννοια, την οποία εισήγαγαν οι μπολσεβίκοι, του πιο “αδύναμου κρίκου” που μπορεί να σπάσει από τον καπιταλισμό. Θεωρούσαν πως έαν γίνει αυτό, θα μπορούσε να αλλάξει ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης. Ετσι το αντίτιμο που έπρεπε να πληρώσουν οι Ρώσοι ήταν η απομόνωση και η αποκοπή της Ρωσίας από τη διεθνή αγορά, η οποία, όμως, δεν μπορούσε να διαρκέσει».
Οι προσδοκίες αυτές δεν επαληθεύτηκαν. Η επανάσταση νικήθηκε και δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για την άνοδο του σταλινισμού… Ομως δεν θέλω να κάνω καμιά σύγκριση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των Μπολσεβίκων.

ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ
Ωστόσο, βλέπω ομοιότητες στις καταστάσεις. Ετσι κατανοώ πλήρως τον δισταγμό που θα είχε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όπου εάν εγκατέλειπαν την Ευρωζώνη δεν θα υπήρχε κάποια αλλαγή στον συσχετισμό των δυνάμων στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά θα άλλαζε η ζωή των Ελλήνων προς το χειρότερο. Από την άλλη πλευρά όμως θάταν αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κρατώντας τη χώρα στην Ευρωζώνη θα μπορεί να κάνει γρήγορα μεγάλες αλλαγές, στην κατεύθυνση κεϊνσιανών μέτρων ενάντια στη λιτότητα…
“Μεγάλο το δίλημμα” και γι’ αυτό πρέπει κάποιος να είναι μέσα στο πραγματικό κίνημα για να έχει γνώμη κι όχι να μιλά απ’ έξω.

Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΥΝΟΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ
Γενικά και ειδικότερα όμως, όπως πιστεύει ο καθηγητής Λίο Πάνιτς, υπάρχει ένα ευρωπαϊκό κλίμα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα μέσα σ’ ένα πνεύμα αριστερής αυταπάτης παρόλο που υπήρχε πάντα στην Ευρώπη ένα καπιταλιστικό στοιχείο για το γενικότερο ευρωπαϊκό σχέδιο.
Για να είναι αυτός ο λόγος που οι Η.Π.Α. ποτέ δεν αντιτάχθηκαν σε αυτό που δεν είδαν ποτέ την Ευρώπη ως ανταγωνιστή. Με την Ε.Ε. να είναι πάντα προσανατολισμένη στην προώθηση της ελευθερίας του κεφαλαίου και όχι σε μια έννοια σχεδιασμού.
Για να είναι πάντα εκείνο που προσπαθούσε να αποφύγει η Ε.Ε., η ΑΝΟΔΟΣ κάποιου ισχυρού κομμουνιστικού κόμματος στην εξουσία…
Με τον ρομαντισμό της αριστεράς για το τι θα έπρεπε να είναι η Ευρώπη να προσκρούει στο εμφανές καπιταλιστικό σχέδιο…
Παρ’ όλα αυτά ο αγώνας για το τι θα έπρεπε να είναι η Ευρώπη να συνεχίζεται μ’ έναν νέο ελληνικό πραγματισμό από τη μικρή Ελλάδα που προβάλλει το διαιώνιο DNA της ελληνικής αγωνιστικότητας.
(Αλλά έπεται η συνέχεια με άλλα πρόσωπα… απομάγευσης).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα