Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πρόσφυγες χωρίς νομική συνδρομή

» Περίπλοκες διαδικασίες από τον νέο νόμο για την πρόσβαση σε δικηγόρο
Δύσκολη υπόθεση και γεμάτη προσκόμματα για τους πρόσφυγες η νομική υπεράσπισή τους σε θέματα που αφορούν στο αίτημά τους για παροχή ασύλου. Σύμφωνα με ενημερωτικό έγγραφο της ΜΚΟ Oxfam και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) μόνο το 2018, από τις 15.355 προσφυγές που υποβλήθηκαν σε ολόκληρη την Ελλάδα κατά της απορριπτικής απόφασης σε α’ βαθμό, μόνο το 21% των αιτούντων άσυλο επωφελήθηκε από δωρεάν νομική συνδρομή από το κράτος.
Aυτό σημαίνει, όπως αναφέρεται στην έκθεση, ότι μόνο δύο στους δέκα ανθρώπους, που χρειάστηκαν νομική συνδρομή, είχαν δικηγόρο διορισμένο από το κράτος για να τους βοηθήσει στην διαδικασία προσφυγής. Στα ελληνικά νησιά δε η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, με μόνο δύο στους 100 ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στη δωρεάν νομική συνδρομή για να προσφύγουν κατά της απορριπτικής απόφασης.
Ειδικά στην Λέσβο, για το μεγαλύτερο διάστημα του 2018, δεν υπήρχαν διορισμένοι από το κράτος δικηγόροι για το στάδιο της προσφυγής, ενώ το 2019 και μέχρι σήμερα υπάρχει μόνο ένας. Επισημαίνεται ότι κάθε μήνα, περίπου 50 έως 60 αιτούντες άσυλο, που απορρίπτονται σε πρώτο βαθμό, χρειάζονται νομική συνδρομή στο στάδιο της προσφυγής. Όμως, σύμφωνα με τα ισχύοντα, σε κάθε δικηγόρο, που έχει διοριστεί από το κράτος, αναλογούν το πολύ 10 έως 17 νέες υποθέσεις ανά μήνα.
Σύμφωνα με το εν λόγω ενημερωτικό έγγραφο – έκθεση των προαναφερομένων Οργανώσεων του Δεκεμβρίου 2019 με τίτλο «Ζώνη χωρίς δικαιώματα», ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου που κατατέθηκαν στα ελληνικά νησιά έχει εκτοξευθεί από το 2015, γεγονός που οφείλεται στην πολιτική της ΕΕ που εμποδίζει τους αιτούντες άσυλο να εγκαταλείψουν τα ελληνικά νησιά.
Κατά μέσο όρο, κάθε μήνα του 2018, περίπου 5.500 άτομα υπέβαλαν αίτηση για διεθνή προστασία στην Ελλάδα, αριθμός πενταπλάσιος από αυτόν του 2015. Στη Λέσβο, μεταξύ 2016 -2018, οι αιτήσεις τριπλασιάστηκαν (από 5.091 αιτήσεις σε 17.269 ). Ήδη κατά το 2019, περισσότεροι άνθρωποι που ζητούν άσυλο φτάνουν και εγκλωβίζονται στα ελληνικά νησιά και ο αριθμός των αιτημάτων για άσυλο είναι αυξανόμενος.
Παρά ταύτα, στη Λέσβο, η έλλειψη δικηγόρων για την κάλυψη των αναγκών του αυξανόμενου πληθυσμού είναι χρόνια και συνεχής. Αν και η UNHCR χρηματοδοτεί 19 δικηγόρους στα πέντε νησιά και οι ΜΚΟ προσπαθούν να παράσχουν δωρεάν νομική βοήθεια με περιορισμένους πόρους, οι ανάγκες είναι υπερβολικά μεγάλες. Στην κορύφωσή του το 2019, ο μέγιστος αριθμός των Ελλήνων δικηγόρων (εκτός των διορισμένων από το κράτος) που ήταν παρόντες στη Λέσβο και σε θέση να παράσχουν τοις υπηρεσίες τους σε αιτούντες άσυλο σε όλα τα στάδια της διαδικασίας ασύλου ήταν 30. Ταυτόχρονα, υπήρξαν πάνω από 23.000 αφίξεις στο νησί από την αρχή του έτους μέχρι τη δημοσίευση της εν λόγω έκθεσης.
Στα ελληνικά νησιά, η διαθεσιμότητα των διορισμένων από το κράτος δικηγόρων είναι ακόμη χαμηλότερη, με μόνο το 2,5% των αιτούντων άσυλο να λαμβάνουν δωρεάν νομική συνδρομή κατά τη διαδικασία της προσφυγής.
Επίσης, οι προσπάθειες επιτάχυνσης της διαδικασίας έχουν κάνει την διαδικασία ασύλου περισσότερο χρονοβόρα, καθώς μεταξύ άλλων προσκρούουν σε πάγιες ελλείψεις του συστήματος Υποδοχής και Ασύλου, όπως οι τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, αλλά και η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και αρχών, επισημαίνουν οι Οργανώσεις.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι «ταχύρρυθμες διαδικασίες» στην Ελλάδα τείνουν να είναι όλο και πιο χρονοβόρες, με το χρονικό διάστημα μεταξύ της αρχικής καταγραφής των αιτημάτων ασύλου και της πρώτης απόφασης ασύλου να έχει αυξηθεί από 236 ημέρες, το 2016 (7-8 μήνες), σε 363 (σχεδόν ένα ολόκληρο έτος) το 2018.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί, όπως επισημαίνεται στο ενημερωτικό έγγραφο της Oxfam και του ΕΣΠ, η πρόσβαση των προσφύγων σε δικηγόρο γίνεται ακόμη πιο δύσκολη εξαιτίας του νέου νόμου, καθώς αυτός εισάγει πρόσθετες απαιτήσεις προς τους αιτούντες άσυλο οι οποίες δεν προβλέπονται από το δίκαιο της ΕΕ που δημιουργούν απροσπέλαστα εμπόδια στην άσκηση του δικαιώματός τους να εκπροσωπηθούν από δικηγόρο.
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, προκειμένου οι αιτούντες άσυλο να μπορέσουν να εκπροσωπηθούν από δικηγόρο, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν υπογράψει εξουσιοδότηση. Εντούτοις, το έγγραφο αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς χρειάζεται επίσης απόδειξη του γνήσιου της υπογραφής τους, για την οποία προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή εγγράφου που να ταυτοποιεί και να φέρει φωτογραφία του αιτούντος, όπως η κάρτα αιτήσαντος ασύλου και το διαβατήριο.
Η πιστοποίηση του γνησίου της υπογραφής μπορεί να γίνει πηγαίνοντας στην αστυνομία ή στα κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών «KEΠ», γεγονός που από μόνο του, στην πράξη, απαιτεί χρόνο. Πλέον ανησυχητικό, ωστόσο, είναι ότι για τους αιτούντες άσυλο που λαμβάνουν πρωτοβάθμια απόρριψη της αίτησης ασύλου τους, προβλέπεται η αφαίρεση του δελτίου αιτήσαντος ασύλου. Κατά συνέπεια και καθώς οι αιτούντες άσυλο συνήθως δεν διαθέτουν διαβατήριο, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να μην μπορούν να προβούν στην επικύρωση της υπογραφής τους και άρα να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο, την οποία δικαιούνται.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα