Μουσείο Τυπογραφείας

Προνοητικότητα, γιατί χανόμαστε…

omprelesΠόσο προνοητικός οφείλει να είναι ο κάτοικος μιας τουριστικής περιοχής; Σκεφθείτε για λίγο το ερώτημα.

sadfgh

“Eχει ο θεός” έλεγαν οι λίγο παλαιότεροι μας. Ο λόγος; Δεν υπήρχε λόγος για να είσαι εξαιρετικά προνοητικός. Το κλίμα ήταν σταθερό, οι απαιτήσεις των πολιτών δεν ξέφευγαν κι οι καταναλωτικές μας συνήθειες δεν είχαν μεγάλες διακυμάνσεις.
Προ ευρώ είχαμε βέβαια τις αναπάντεχες αυξήσεις στις τιμές λόγω των απανωτών υποτιμήσεων και της διολίσθησης της ισοτιμίας της δραχμούλας μας. Σήμερα για να προνοήσεις χρειάζεται να σκεφθείς με στατιστικά δεδομένα, έλα όμως που δεν μας εκπαιδεύουν σε κάτι τέτοιο. Ετσι, συνεχίζουμε να ενεργούμε με τη διαίσθηση μας και λέγοντας «Είχα την εντύπωση ότι…».
Στο σημερινό σημείωμα θα θίξουμε ακροθιγώς τις τεράστιες αλλαγές στην καθημερινότητά μας που απαιτεί να είμαστε εξαιρετικά προνοητικοί.

Εκπτώσεις και προσφορές
Η οικονομική στενότητα δημιουργεί προνοητικούς. Αυξάνονται αυτοί που γεμίζουν το αποθηκάκι τους με είδη διαρκείας που είναι σε προσφορά. Προσφορές και εκπτώσεις σώζουν τον οικογενειακό ισολογισμό, ιδιαίτερα το καλοκαίρι που οι τιμές ψηλώνουν εξ αιτίας του ήλιου.
Και δεν είναι μόνο τα σούπερ μάρκετ που κάνουν προσφορές. «Ο πληρώνων τοις μετρητοίς» έχει έκπτωση σχεδόν παντού. Ετσι φθάσαμε και επίσημα στην κυκλοφορία δύο όψεων του ιδίου νομίσματος. Είναι το ρευστό και το πλαστικό. Σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερα από το να χουμε ευρώ και δραχμή παράλληλα. Αρκεί είμαστε προνοητικοί, να τσιμπάμε τις προσφορές και να αποθηκεύουμε σαν τα μυρμήγκια.

Συνωστισμός για μια θέση
Βρέθηκα στη πρεμιέρα του θερινού μας κινηματογράφου, ευτυχώς είχα την προνοητικότητα να πάω 10 λεπτά νωρίτερα. Πριν συνεχίσω να εκφράσω τα διαρκή ευχαριστήρια όλων όσων επωφελούνται από το δίκαιο μέτρο της δωρεάν εισόδου σε άτομα άνω των 65.
Ας είναι καλά, ο πρώην δήμαρχος Κυριάκος Βιρβιδάκης που εισήγαγε το μέτρο για τα μέλη των ΚΑΠΗ κι όχι μόνο.
Ο προνοητικός θεατής οφείλει αφ’ ενός να πάει νωρίς, κι αφετέρου να επιλέξει τις λίγες θέσεις που δεν τυφλώνεσαι από τους προβολείς του σταδίου! Στην πρεμιέρα πάντως δεν έπεφτε καρφίτσα.

Στην Κρήτη βρέχει
Φίλοι που πήγαν διακοπές στα Νότια βράχηκαν πολύ. Πού ξανακούστηκε να βρέχει Ιούνη μήνα. Κι όμως έρχεται ο ειδικός και μας λέει ότι έχομε αύξηση της βροχόπτωσης για το μήνα Ιούνιο κατά 50% και ότι η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός. Την βάλανε λένε οι υπουργοί 1η στην ατζέντα τους, τη βάλαμε κι εμείς. Γιατί τι άλλο να κάνεις όταν ακούς βροντές στη Μαδάρα. Μπορείς να προγραμματίσεις; Μπορείς να αλλάξεις στέγες ή να πας διακοπές;

Στις παραλίες μας
Προνοητικότητα στην παραλία; Μα φυσικά.
Κατ’ αρχάς να σκεφθείτε, αν ο αειθαλής παππούς μπορεί να φυλάξει αποτελεσματικά τα εγγόνια. Μήπως θα βάλει τα χέρια στη μέση και θα δίνει εντολές στη γιαγιά;
Να σκεφθείτε αν προλαβαίνετε το μπόμπιρά σας που τρέχει σφαίρα προς τα κύματα.
Θα καθίσετε σε ομπρέλες; Κάθε παραλία του Νομού μας έχει τις δικές της τιμές που δεν είναι πάντοτε ανάλογες με την ποιότητα που προσφέρουν. Έτσι έχουμε τιμές των 12, 10, 9, 8, 6 και 5 ευρώ ανά ομπρέλα.
Για τη θέση του αυτοκινήτου σας απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός.
Στην παραλία του Κούμ Καπί ισχύει “Προνοητικότητα για τα πάντα”. Η μικρή παραλία είναι αφύλαχτη γι’ αυτό δεν μπαίνουμε όταν έχει προβατάκια, τα σκυλιά δεσποζόμενα και μη είναι πλήθος, τουαλέτα δεν υπάρχει κι μοναδική αλλαξιέρα ζέχνει. Τέλος, οι φουσκάλες εμφανίζονται ακάλεστες.

Οδηγώντας ανατολικά
Μαθαίνω ότι Χανιώτες και μη ταξιδεύουν στην Αθήνα μέσω Ηρακλείου. Ο λόγος; Τα φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια, επειδή εκεί λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Και πώς να προγραμματίζεις την διάρκεια της διαδρομής; Ακουσα ότι αρχές του Ιούνη, Χανιώτης επαγγελματίας χρειάστηκε 2.5 ώρες για να επιστρέψει μεσημεριανή ώρα από την μεγαλούπολη.
Ενα είναι βέβαιο πλέον. Χρειαζόμαστε μεγάλη δόση προνοητικότητας για να μη χάνουμε το αεροπλάνο ή το ραντεβού μας οδηγώντας προς τα ανατολικά.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Δοκιμάστε να οδηγήσετε ώρες αιχμής στην πόλη. Κινδυνεύετε να σας τρακάρουν. Προχθές στα Δικαστήρια “ενοικιαστικό” αυτοκίνητο δεν σταμάτησε στο STOP, ευτυχώς δεν έτρεχα.
Αχ κι ας υπήρχαν χαπάκια προνοητικότητας να τα παίρναμε πριν πιάσουμε το τιμόνι.

Εκπαίδευση στην προνοητικότητα
Υπάρχει τέτοιο πράγμα; Ναι κι είναι απαραίτητη για την επιβίωση όλων μας. Ας αρχίσουμε από τα νήπια που μαθαίνουν ευκολότερα γιατί κάποιοι μεγαλύτεροι θα συνεχίζουν να λένε “Εχει ο θεός”.
• Απλά μαθήματα συμπεριφοράς στην κυκλοφορία θα μας σώσει από μπελάδες κι από επισκέψεις σε φαρμακεία και στα επείγοντα.
• Πιο επιρρεπείς σε ατυχήματα είναι οι ξενύχτηδες του καλοκαιριού. Κι εννοώ την επόμενη μέρα.
• Μαθήματα αντίληψης του χώρου και του χρόνου να κάνουμε στα παιδιά. Σ’ όλα τα παιδιά. Η επανάληψη δεν είναι τυχαία.
• Να προνοούμε για να έχουμε. Τι να προνοούμε; θα ρωτήσετε. “Τα πάντα” και δεν είναι κοινοτυπία.
• Η εκπαίδευση στην προνοητικότητα γίνεται παντού, με λίγα λόγια με πρακτικές συμβουλές και παραδείγματα.

Πτυχ.Ψυχολογίας-Ανάπτυξης Παιδιού, Master Εκπαίδευσης στην Δια Βίου Μάθηση,
συγγραφέας ‘Μαθαίνω εύκολα’ , ‘Θυμάμαι εύκολα’ ‘Μελετώ αποτελεσματικά’.
Επικοινωνία polygnosi@otenet.gr facebook polygnosi

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.