Μουσείο Τυπογραφείας

Πρόληψη αντί θεραπείας

Οχτώ μέρες συμπληρώνονται από τη μεγάλη κακοκαιρία που διέλυσε -λες και ήταν χάρτινες- υποδομές κομβικής σημασίας για τα Χανιά. Το αν και το ποιος φταίει για την εξέλιξη αυτή, είναι αντικείμενο μιας έρευνας -ίσως και εισαγγελικής- η οποία μπορεί ακόμη να περιμένει, καθώς προέχει η αποκατάσταση της κανονικότητας.
Ο κρατικός μηχανισμός έδειξε ότι κινητοποιήθηκε ενώ και χρήματα εκταμιεύτηκαν άμεσα για να γίνουν οι πρώτες απαραίτητες παρεμβάσεις.
Η γενική εικόνα πάντως είναι ότι σοβαρό σχέδιο αντιμετώπισης μιας καταστροφής μεγάλης κλίμακας, δεν υπήρχε ούτε σε τοπικό, μα ούτε και σε κεντρικό επίπεδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι οχτώ ημέρες μετά υπάρχουν ακόμα άνθρωποι αποκλεισμένοι και περιοχές χωρίς ηλεκτροδότηση.
Φανταστείτε τώρα, όλο αυτό να συνέβαινε εν μέσω τουριστικής περιόδου, με τον πληθυσμό των περιοχών που επλήγησαν να είναι πολλαπλάσιος του σημερινού.
Μην κοροϊδευόμαστε· αυτή την κρίση, κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση καλούνται να τη διαχειριστούν υπό την πίεση μιας προεκλογικής περιόδου. Δεν γίνεται όμως, κάτω από την πίεση αυτή να γίνονται κινήσεις σπασμωδικές που αγνοούν τις φωνές της επιστημονικής κοινότητας αλλά και της λογικής.
Δεν μπορείς για παράδειγμα να θεωρείς λύση -έστω και προσωρινή- στη σύνδεση του Πλατανιά με τα Χανιά, μια γέφυρα που μπορεί να αντέξει μέχρι 8 τόνους βάρος, άρα αδυνατεί να εξυπηρετήσει λεωφορεία.
Δύο λοιπόν είναι οι ξεκάθαρες αδυναμίες που ανέδειξε αυτή η καταστροφή.
Αφενός ότι πάσχουμε στη διαχείριση κρίσεων, αφετέρου ότι αδυνατούμε να κάνουμε ένα στρατηγικό σχεδιασμό που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις, όπως αυτές που θέτει η κλιματική αλλαγή. Δίνουμε έμφαση στη θεραπεία και αφήνουμε στην άκρη την πρόληψη.
Οι επιστήμονες και τα εργαλεία υπάρχουν. Επιβάλλεται να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.