Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Προϋποθεση οι συνέργειες για την τοπική ανάπτυξη

Η συνέργεια ανάμεσα σε συνεταιριστικές επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και σχετικούς φορείς με στόχο τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη, αναδείχθηκε μέσα από το τριήμερο διεθνές συνέδριο που άρχισε χθες και συνεχίζεται σήμερα στην Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Το συνέδριο με θέμα: “Tοπικές Δημοκρατικές Προκλήσεις: Περιβάλλον, Ανισότητες και Ανθεκτική Πολιτιστική Μεσολάβηση σε Ευάλωτες/σε Μετάβαση, Κοινότητες” διοργανώνεται από τη Διεθνή Κοινωνιολογική Εταιρεία (ISA) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Μέσα από το συνέδριο ανοίγεται ένας διάλογος για το πως τα Χανιά μπορούν να λύσουν το θέμα της εποχικότητας στην οικονομία των επισκεπτών και να αποτελέσουν ένα καλό παράδειγμα σύμπραξης αγροτικής επιχειρηματικότητας και πολιτισμού.
Μιλώντας στα “Χ.ν.” ο κ. Γιώργος Τσομπάνογλου, Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Απασχόλησης και Τοπικής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, συνεργάτης του ΟΟΣΑ, τόνισε πως« έχει σημασία να βρεθεί ένας κοινός τόπος συνεργασίας των δυναμικών φορέων με σκοπό την καταπολέμηση του αποκλεισμού και της κρίσης η οποία υπάρχει στη χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια. Σημασία έχει μέσα από τα πλαίσια του συνεργατισμού και της κοινωνικής οικονομίας να βρεθεί και στην Ελλάδα ένας τρόπος ώστε να υπάρχει συμφωνία τοπικών φορέων η οποία θα δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα. Μέσα σε αυτήν την εταιρική σχέση θα πρέπει να συμμετέχουν και οι τοπικοί φορείς, οι εκλεγμένοι πολιτικοί φορείς και προπαντός οι οικονομικοί φορείς που στην πόλη των Χανίων έχουν μια δυναμική παρουσία, γι’ αυτό και επιλέξαμε να διοργανώσουμε εδώ το διεθνές συνέδριο».
« Η συνεταιριστική οικονομία είναι κοινωνική και η κοινωνική επιχειρηματικότητα αποτελεί μια πρωτοπορία στα Χανιά και την Κρήτη», επεσήμανε ο κ. Τσομπάνογλου κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ιστορικό δημιουργίας της ΑΝΕΚ αλλά και σε σημερινές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, συνεταιριστικές τράπεζες και συνεταιριστικά σούπερ μάρκετ.
Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στο παράδειγμα της περιφέρειας της Ανδαλουσίας στην Ισπανία, όπου η κυβέρνηση για να καταπολεμήσει τον αποκλεισμό και την ανεργία πρόταξε τις συνέργειες φορέων κοινωνικής οικονομίας, δηλαδή συνέργειες συνεταιριστικών φορέων, οικονομικών φορέων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Σύμφωνα με τον κ. Τσομπάνογλου, είναι σημαντική η συγκρότηση δικτύων συνεργασίας με κοινούς σκοπούς που στηρίζονται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα μιας περιοχής. «Εαν αυτά δεν προκαθωρισθούν και δεν γίνουν κατανοητά τότε θα έχουμε προβλήματα ανεργίας, εποχικότητας στην απασχόληση, ανασφάλειας λόγω κινδύνων κοινωνικών αλλά και φυσικών, που οδηγούν σε αποκλεισμούς, ανισότητες, φτώχεια, φυγή νέων αλλά και επιστημόνων…» τόνισε, προσθέτοντας ότι: «ότι το μέγεθος της πόλης των Χανίων, η ιστορία της, η στρατηγική της θέση και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που υπάρχουν εδώ θα μπορούσαν να συμβάλλουν στο να υπάρξει κοινωνική ανάκαμψη με σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας, της φυγής του νεανικού κεφαλαίου, που είναι μια πληγή. Η Κρήτη θα μπορούσε να γίνει μια πύλη εισόδου όλου αυτού του ανθρωπίνου δυναμικού που έχει φύγει από την χώρα. Θεωρώ ότι από τα Χανιά θα μπορούσε να ξεκινήσει μια τέτοια δράση… Άλλωστε τα Χανιά έχουν και οικονομικό πλούτο και θα μπορούσα να παίξουν και πιο στρατηγικό ρόλο αφού πάντα συμμετείχαν ενεργά στην εθνική πολιτική σκηνή. Εδώ υπάρχουν δυνατές συνεταιριστικές δομές οι οποίες μας δείχνουν τη λύση στην βιωσιμότητα, όπως π.χ συνεταιριστικές τράπεζες κάτι που στις μεγάλες πόλεις δεν υπάρχει».
Στην κατεύθυνση αυτή, σημαντική είναι και η συμβολή του Τύπου μέσα από την προβολή των συνεργειών, συνεργασιών και καλών πρακτικών στην τοπική κοινότητα, τόνισε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσομπάνογλου και στην ανάδειξη του πολιτιστικού κεφαλαίου των Χανίων ως μια σημαντική συνιστώσα της οικονομίας. «Τα Χανιά θα μπορούσαν να γίνουν ένα μεγάλο κέντρο Πολιτισμού και να αναπτυχθεί η αγορά της Τέχνης. Ήδη έχουν μια σημαντική εικόνα αλλά θα μπορούσε να αναδειχθεί περισσότερο με σκοπό να μειωθεί αυτή η εποχικότητα, κάτι που θεωρώ απαράδεκτο. Μόνο η Ελλάδα έχει εποχικότητα στον τουρισμό» σημείωσε.
Χαιρετισμό κατά την έναρξη του Συνεδρίου απηύθηναν η πρόεδρος της Διεθνούς Κοινωνιολογικής Εταιρείας (ISA) Καθ. Flaminia Sacca ( Πανεπιστήμιο Tuscia, Ιταλία) και ο Αντιπρόεδρος Καθ. Nikita Pokrovsk (National Research University, Μόσχα) τονίζοντας το πώς οι συμπράξεις και οι συνέργειες μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα