Μουσείο Τυπογραφείας

Προϋπόθεση οι υποδομές για ΑμεΑ για την προσέλκυση επισκεπτών

«Ήλθαμε πέρυσι στα Χανιά και ξετρελαθήκαμε βλέποντας ότι στην παραλία της Νέας Χώρας υπήρχε μηχανισμός υποβοήθησης για τα ΑμΕΑ ! Δεν το περιμέναμε! Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που ήρθαμε και φέτος και πάλι στα Χανιά. Απλά θα ζητούσα από τους αρμόδιους φορείς να το προσέξουν λίγο περισσότερο ώστε να παραμείνει σε καλή κατάσταση» είναι τα λόγια του κ. Svend Herlig Pedersen από τη Δανία που με τη σύζυγο του Charlotte βρίσκονται αυτές τις ημέρες στα Χανιά.

  • «Είναι μία εξαιρετική υποδομή που πρέπει να τη διατηρήσετε και τα επόμενα χρόνια» είναι τα λόγια του κ. Svend Herling Petersen
  • Το πανί της καρέκλας έχει φύγει από τη θέση του

H κ. Charlotte εξαιτίας μια σοβαρής ασθένειας δεν είναι σε θέση να κινηθεί παρά μόνο σε αναπηρικό καρότσι που σπρώχνει ο σύζυγος της.
«Η γυναίκα μου δεν μπορεί να περπατήσει στην άμμο και για αυτό το λόγο δεν είχε μπει στη θάλασσα για χρόνια. Καταλαβαίνετε τη χαρά μας όταν είδαμε ότι υπάρχει το Sea Track στην παραλία, ότι μπορείς να πάρεις το χειριστήριο από την ταβέρνα εδώ κοντά και να το χρησιμοποιήσεις. Εμείς το κάνουμε… τρεις φορές την ημέρα» μας αναφέρει ο κ. Svend που μας πηγαίνει στο σημείο στην ανατολική πλευρά της ακτής της Νέας Χώρας όπου βρίσκεται το σύστημα. Ήλθαν πέρυσι πρώτη φορά στα Χανιά για διακοπές και χωρίς να το ξέρουν ότι στην παραλία μπροστά στο ξενοδοχείο τους λειτουργούσε αυτό το σύστημα.
Και αυτός και η σύζυγος του θέλουν να δουν το Sea Track να συνεχίσει να λειτουργεί και τα επόμενα χρόνια αλλά σωστά και όπως πρέπει ώστε να βοηθάει πραγματικά τον άνθρωπο με κινητικά προβλήματα.

Ο κ. Svend μας δείχνει τον ξύλινο διάδρομο που οδηγεί από το δρόμο στο Sea Track. Ξεχαρβαλωμένος σε αρκετά σημεία κάνει πολύ δύσκολη την προσέγγιση. Επίσης είναι δύσκολο μετά το μπάνιο για τον λουόμενο με κινητικά προβλήματα να μείνει στην παραλία αφού οι ομπρέλες είναι βαθιά μέσα στην άμμο και δεν μπορούν να μετακινηθούν, όπως δεν μπορεί να μετακινηθεί και το καροτσάκι πάνω στην άμμο. Η μια θέση με ομπρέλα που είναι ενσωματωμένη στο σύστημα δεν μπορεί να φιλοξενήσει δύο άτομα (το ΑμΕΑ και το συνοδό του).
Ο συνομιλητής μας δείχνει το κάτω μέρος της καρέκλας που κάθεται το άτομα με κινητικά προβλήματα. Το πανάκι έχει βγει από τη θέση και απαιτείται η αντικατάσταση του, επίσης στη ράμπα που οδηγεί στη θάλασσα έχει δημιουργηθεί ένα στρώμα από πρασινάδα της θάλασσας.
Μας δείχνει και τις πινακίδες με τις οδηγίες χρήσης και άλλες πληροφορίες που υπάρχουν στο μηχανισμό. Όλες στα Ελληνικά, καμία στα Αγγλικά. Στα Αγγλικά υπάρχει μόνο μια επιγραφή που αναφέρει ότι το Sea Track αφορά τα άτομα με κινητικά προβλήματα.
Στις Σκανδιναβικές χώρες όπως η Δανία οι παροχές σε άτομα με ειδικές ανάγκες είναι σε άλλο επίπεδο εδώ και δεκαετίες. Ο κ. Pedersen δεν έχει την απαίτηση να είναι όλα όπως στη χώρα του. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που υπάρχει αυτή η δομή αλλά πρέπει να κάνετε ότι μπορείτε ώστε να διατηρηθεί και να συνεχίσει να λειτουργεί. Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να υπάρχει ώστε να συνεχίσουμε να ερχόμαστε» είναι τα τελευταία λόγια που κλείνει τη συζήτησης μας.

1 σχολιο

  • [Κώστας] ~ ~ ~ Απάντηση

    Εάν θες κάνουμε μια βόλτα σε όλα τα seatrac να δούμε εάν τηρείται η αλυσίδα τής προσβασιμότητας τουαλέτες αποδυτήρια πάρκινγκ κ.α. Οι αρτιμελείς τα έχουν τα ΑμεΑ όχι Γιατί???Δεν είναι ίσοι σύμφωνα με το Σύνταγμα???

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.