Μουσείο Τυπογραφείας

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας: “Οχι” στον ισοπεδωτικό στιγματισμό των εξαρτημένων

Την αντίθεσή του στον «ισοπεδωτικό και άδικο στιγματισμό των εξαρτημένων» εκφράζει το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του ΟΚΑΝΑ που υλοποιείταισε Θεσσαλονίκη, Χανιά και Σητεία.

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του,
«με αφορμή τον τρόπο που προβλήθηκε από την πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης η αποτρόπαια εγκληματική πράξη ενός εξαρτημένου πατέρα με θύμα την τετράχρονη κόρη του, αισθανόμαστε την ανάγκη να δηλώσουμε τα ακόλουθα:
Τα σχετικά με το αποτρόπαιο γεγονός ρεπορτάζ συνδέουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο την εγκληματική πράξη με την κατάχρηση ναρκωτικών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο μέσος αναγνώστης ή τηλεθεατής να συναγάγει το λαθεμένο και αντιεπιστημονικό συμπέρασμα ότι η εγκληματική πράξη αποτελεί φυσικό επακόλουθο της χρήσης των ναρκωτικών. Αυτή η αντίληψη είναι όμως εκτός από προκατειλημμένη πέρα για πέρα αντιεπιστημονική. Ούτε με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία και έρευνα, αλλά ούτε και από τη μακρόχρονη εμπειρία μας προκύπτει ένας τέτοιος συσχετισμός. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ναρκωτικές ουσίες ή είναι εξαρτημένοι από αυτές, είναι άνθρωποι με διαφορετικές προσωπικότητες και κατ’ επέκταση συμπεριφέρονται όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι. Δεν υπάρχει συνεπώς καμία ναρκωτική ουσία της οποίας η λήψη να οδηγεί νομοτελειακά στο έγκλημα.
Τέλος θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι τέτοιου είδους προκατειλημμένες, εύκολες και επιφανειακές δημοσιογραφικές προσεγγίσεις οδηγούν σε έναν άδικο στιγματισμό που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη θέση των εξαρτημένων και επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τον κοινωνικό τους αποκλεισμό».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.