Μουσείο Τυπογραφείας

Πρόγραμμα ΕΣΠΑ – Ατέλειωτη ταλαιπωρία

Κύριε διευθυντά,
αυτές τις ημέρες αναστατώθηκε η πόλη μας από μια έντονη κινητικότητα κάποιων οικογενειών που δικαιούνται να συμμετάσχουν στα προγράμματα ΕΣΠΑ.
Αρκετές οικογένειες βιώνουν μια απερίγραπτη κατάσταση, εξουθενωτική, που υποτιμά την νοημοσύνη μας και δημιουργεί μεγάλο, σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα.
Πολλές οικογένειες βάση του προγράμματος ΕΣΠΑ με κάποιες προϋποθέσεις, δικαιούνται ένα voucher. Ένα εισιτήριο που θα εξασφαλίσει για το παιδί τους μια θέση σε δημόσιο και ιδιωτικό παιδικό σταθμό. Αυτή είναι η σωστή, η ωφέλιμη, η λύση, για κάποιες οικογένειες. Είναι λύση, εφ’ όσον το παιδί τους το Σεπτέμβριο μπορέσει να φοιτήσει σε ένα σχολείο. Δυστυχώς, δεν ισχύει αυτό. Δυστυχώς πολλές οικογένειες έλαβαν το πολυπόθητο εισιτήριο αλλά δεν μπορούν να εξασφαλίσουν μια θέση. Ποιο είναι το πρόβλημα; τι φταίει; ποιος φταίει; ποιος ευθύνεται γι’ αυτό; σίγουρα όχι οι παιδικοί σταθμοί, είτε είναι δημόσιοι, είτε είναι ιδιωτικοί.
Υπεύθυνο είναι το σύστημα που ενώ δίδει voucher δεν εξασφαλίζει τις αντίστοιχες θέσεις. Είναι σα να δίνουμε στον διψασμένο νερό, και όταν θελήσει να το πιει να το χύνουμε κάτω. Πολλές οικογένειες ταλαιπωρήθηκαν αυτές τις ημέρες με το να στέκονται έξω από τα σχολεία σε ατέλειωτες ουρές όλη τη νύχτα, χωρίς το ποθητό αποτέλεσμα. Τι θα γίνουν όλα αυτά τα παιδιά; τι θα κάνουν οι μητέρες τους που αν είναι εργαζόμενες δεν θα έχουν πού να απασχολήσουν το παιδί τους; επιπόλαια αντιμετώπιση για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Αφού τα χρήματα υπάρχουν, γιατί δεν βρίσκεται λύση; όσα παιδιά δεν κάνουν χρήση του voucher τι θα γίνουν τα χρηματικά ποσά τους;
Τυχαίνει να είμαι ιδιοκτήτρια των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Μαυροματάκη – Μητέρα. Αυτές τις ημέρες ένιωσε έντονα το πρόβλημα κάποιων μητέρων που με δάκρυα στα μάτια εκλιπαρούσαν για μια θέση. Ήταν ακόμη πιο δύσκολο γιατί όσο και αν θέλαμε να βοηθήσουμε, αδυνατούσαμε να δώσουμε κάποια θέση. Υπάρχει δυστυχώς και σε εμάς ένας συγκεκριμένος αριθμός παιδιών που μπορούμε να πάρουμε.
Αυτό που μπορέσαμε να κάνουμε ήταν ότι εξασφαλίσαμε κάποιες θέσεις παιδιών που φοιτούσαν και την φετινή χρονιά στο σχολείο μας και έτσι οι γονείς μας απαλλάχθηκαν από την ψυχική και σωματική ταλαιπωρία. Σίγουρα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να αλλάξει το σύστημα. Σίγουρα δικαιούνται όλα τα παιδιά να έχουν θέση στα σχολεία.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε να βρεθούνε σωστές λύσεις.
Ευχόμαστε να ξεκινήσει μια νέα χρονιά εποικοδομητική για τα περισσότερα παιδιά.

Μαριάννα Μαυροματάκη
ιδιοκτήτρια εκπαιδευτηρίων
Μαυροματάκη – Μητέρα

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.