Μουσείο Τυπογραφείας

Προεκτάσεις μιας ΝΑΤΟϊκής Συνόδου

Αντί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ να ήταν πανηγυρική και οι αρχηγοί των κρατών – μελών να θριαμβολογούσαν, επειδή η Συμμαχία επέζησε απ’ το 1949 ως σήμερα 70 χρόνια, παραμένοντας “ισχυρότερη στην ιστορία”, επισκιάστηκε και ανέδειξε προβλήματα που την ταλαιπωρούν λόγω απουσίας ενότητας.
Αν παρουσιάστηκε χάσμα σ’ αυτή τη Σύνοδο, οφείλεται κυρίως στη συμπεριφορά των τριών προέδρων, που προκάλεσαν αμφισβητήσεις για το μέλλον της συμμαχίας Τραμπ, Μακρόν και Ερντογάν, με τη Μέρκελ να έχει χάσει τα πρωτεία. Ο Τραμπ, ο πάμπλουτος, που αναποδογυρίζει τους πάντες με τη φλύαρη πολιτική του, η οποία ήταν επιθετική σε μέλη που δεν πληρώνουν τη συμμετοχή τους και στην ηγεσία του ΝΑΤΟ, γιατί επελέγη η επίσημη εορτή για τα 70 χρόνια τον Απρίλιο να γίνει με συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και όχι των αρχηγών – κρατών. Ο Μακρόν που έχει χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ ως “εγκεφαλικά νεκρό” παριστάνει τον φιλελεύθερο και παρά τις αντιθέσεις του μέσα στην πατρίδα του, θέλει μια Ευρώπη διαφορετική απ’ ό,τι είναι σήμερα, με τη Μέρκελ να τηρεί αποστάσεις υποψιαζόμενη ότι ο Μακρόν θέλει ν’ αντικατασταθεί το ΝΑΤΟ από έναν ισχυρό Ευρωστρατό. Επιπλέον έχει ταχθεί υπέρ του διαλόγου με τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία “ένα παράξενο σύμμαχο”. Ο τρίτος πρόεδρος Ερντογάν, ο ισλαμιστής, με τις απαιτήσεις του πέραν των ανεκτών ορίων, που θέλει να κυριαρχήσει ως νέος “Σουλτάνος” είχε αντεπιτεθεί στον Μακρόν επειδή τον κατηγόρησε για την εισβολή του στη Συρία λέγοντας ότι αυτός και όχι το ΝΑΤΟ είναι “εγκεφαλικά νεκρός”.
Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Συμμαχίας υπό την σκιάν του “μνημονίου κατανόησης”, που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τη μελλοντική ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ των, δεν φαίνεται να είχε ευνοϊκή κατάληξη. Από δημοσιογραφικές πληροφορίες μαθαίνουμε ότι ο Τούρκος πρόεδρος ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη περί της συμφωνίας με τη Λιβύη και ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει και με εμάς για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ επί τη βάση όχι της ίσης απόστασης, αλλά ίσης κατανομής, ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα με μεγάλες ακτογραμμές. Διέρρευσε ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε το σχέδιο της συμφωνίας, αλλά πήρε την απάντηση ότι θα μπορούσατε να το πάρετε απ’ τον πρέσβη της Λιβύης τον οποίον διώχνετε.
Το θέμα του μνημονίου υφίσταται απ’ το ‘17, μαθεύτηκε τον Δεκέμβριο του ‘18, όταν ο Ερντογάν πήγε στη Λιβύη και παρουσίασε τον πρώτο χάρτη. Για να ισχύσει η συμφωνία και να παράξει έννομο συμφέρον, χρειάζεται υπογραφή απ’ τα κοινοβούλια και των δύο κρατών. Απ’ τη Λιβύη είναι κάπως δύσκολο, γιατί είναι χωρισμένη στα δύο και ο πρόεδρος που υπέγραψε με τον Ερντογάν, δεν έχει την πλειοψηφία στη βουλή. Αλλά και δίχως αυτή την έγκριση ο Ερντογάν χωρίς να την εφαρμόζει θα την επισείει ως “δαμόκλειο σπάθη” να εκφοβίζει. Εχει κατά νου το ανατολίτικο παζάρι να μας βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Τα ερωτήματα που τίθενται αυτή τη στιγμή αφορούν τη διασφάλιση των ορίων των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, των θαλάσσιων ζωνών, που είναι τα χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα, η αλιευτική ζώνη, η ΑΟΖ.
Τα προβλήματα όπως εξελίσσονται είναι δύσκολα με την Τουρκία, που εκτός από παράνομη είναι και παράλογη γεωγραφικά, θεωρώντας ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Επιβάλλεται να διεθνοποιήσουμε το θέμα και να ζητήσουμε συμμαχίες με κράτη, που έχουν καταγγείλει την Τουρκία.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.