Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Προεκλογική δραστηριότητα

Είναι αδιαμφησβήτητη η διαπίστωση ότι ο Νομός δέχεται τα τελευταία χρόνια  ισχυρές λειτουργικές και περιβαλλοντικές πιέσεις .Η απόκλιση μεταξύ αναγκών και  αναπτυξιακών παρεμβάσεων  σε κρίσιμους τομείς  εξακολουθεί να είναι μεγάλη και σε ορισμένους μάλιστα από αυτούς, κατά τη περίοδο της κρίσης διευρύνθηκε.
Επιπλέον οι πρόσφατες καταστροφικές θεομηνίες επέτειναν τα προβλήματα. Ανέδειξαν παθογένειες του παρελθόντος και δημιούργησαν νέες επείγουσες ανάγκες.
Κανείς όμως δεν μπορεί να παραβλέψει και το γεγονός  ότι έγιναν και γίνονται σημαντικές προσπάθειες από τα Υπουργεία και τους  φορείς της Αυτοδιοίκησης. Παρά τις σοβαρές δυσκολίες και εμπόδια που δημιούργησε η κρίση ,οι δεσμεύσεις των δανειστών και οι δυσκαμψίες δομών του Δημόσιου Τομέα.  Ιδιαίτερα  τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε σημαντική αύξηση των χρηματοδοτήσεων στους Δήμους και τη δρομολόγηση αρκετών έργων ανάπλασης και υποδομής(ΒΟΑΚ, καλώδιο, Βιολογικοί, οδικά κ.α) και δράσεων ανάδειξης του ιστορικού και φυσικού πλούτου του Νομού.
Οι απαιτήσεις όμως είναι κατά πολύ μεγαλύτερες.  Μην ξεχνάμε ότι οι αφίξεις εξωτερικού στο Δασκαλογιάννης από 680 χιλ. το 2012  εκτοξεύτηκαν σε 1,2 εκατ. το 2018.
Οι ανάγκες  που δημιουργεί ο παραπάνω υψηλός ρυθμός αύξησης των επισκεπτών, η τεράστια απόκλιση μεταξύ δυνατοτήτων και αποτελεσμάτων του γεωργικού τομέα και οι  ανάγκες των κατοίκων για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στο περιβάλλον των πόλεων και της υπαίθρου απαιτούν «να πάμε πιο γρήγορα».  Κυρίως ,με πιο στοχευμένα έργα  και τη βέλτιστη αξιοποίηση των Δημόσιων και Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων . Μη παραβλέπουμε άλλωστε το γεγονός ότι στα Χανιά, έργα για τα οποία δαπανήθηκαν πολλές δεκάδες εκατομμύρια, είναι σε αχρησία   λόγω πλημμελούς μελέτης ή επίβλεψης ή  και κατασκευαστικών αστοχιών.
Πρέπει να κινηθούμε με ολιστική αντίληψη, στρατηγική και στόχους. Ενόψει μάλιστα της επεξεργασίας του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 πιστεύω ότι είναι αναγκαία η ουσιαστική προετοιμασία του Νομού με την κωδικοποίηση ενός πακέτου ρεαλιστικών προτάσεων  και κατευθύνσεων  για τα Χανιά του 2030 ενταγμένα ισότιμα  και με δυναμισμό στη Κρήτη της νέας εποχής  . Για προβληματισμό αναφέρω ενδεικτικά ορισμένους   βασικούς άξονες παρέμβασης όπου μπορούν να αποτελέσουν  συμβολή στην  επεξεργασία ενός άμεσου αναπτυξιακού τοπικού προγράμματος εναρμονισμένου με τον Περιφερειακό σχεδιασμό.
• Δημόσιες υποδομές μεταφορών, με προτεραιότητες την αποκατάσταση με ταυτόχρονη  αναβάθμιση του Περιφερειακού ,Δημοτικού και Αγροτικού οδικού δικτύου ,την έναρξη κατασκευής του ΒΟΑΚ και την σύνδεση ΒΟΑΚ-Αεροδρόμιο. Την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων έργων στο λιμάνι της Σούδας και την αναβάθμιση των υποδομών στο λιμάνι της Κισάμου.
• Θωράκιση από φυσικές καταστροφές  με προτεραιότητες  την οριοθέτηση των ποταμών και τα ανάλογα βασικά έργα διευθέτησης, το σχεδιασμό και  υλοποίηση πλέγματος μικρών αποστραγγιστικών έργων διασυνδεμένων και με το αρδευτικό δίκτυο και την κατάρτιση νέου επιχειρησιακού σχεδίου με ανασυγκρότηση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας  με παράλληλη προώθηση του εθελοντισμού.
• Ενεργειακή ασφάλεια με ΑΠΕ με στόχο την αποδέσμευση των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης από τους υδρογονάνθρακες .Προτεραιότητες η ανάπτυξη μικρού ή μεσαίου μεγέθους μονάδων παραγωγής ΑΠΕ με αξιοποίηση του πλαισίου των ενεργειακών κοινοτήτων.  Δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης μέσω των προγραμμάτων ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ , net metering και πράσινων προμηθειών.  Η αναμενόμενη ένταξη της Κρήτης στον αγωγό Eastmed και η έναρξη των διαδικασιών έρευνας και παραγωγής  υδρογονανθράκων να εξελιχθεί με όρους περιβαλλοντικά και οικονομικά αποδεκτούς αξιοποιώντας και την ερευνητική παρουσία του Ινστιτούτου Πετρελαϊκών Ερευνών στα Χανιά.
• Το περιβάλλον ως πλούτος και όρος βιώσιμης ανάπτυξης  με προτεραιότητα την έναρξη και ολοκλήρωση (επιτέλους!) των τοπικών χωροταξικών σχεδίων, την ολοκλήρωση των βιολογικών καθαρισμών και την προώθηση των μηχανισμών κάθετης διαλογής  και ανακύκλωσης  των στερεών απορριμμάτων(ΣΜΑ, πράσινα σημεία). Ένταξη της διαχείρισης των στερεών και υγρών αποβλήτων στην κυκλική οικονομία .Εκπόνηση ΕΠΜ για τη περιοχή της Γραμβούσας-Μπάλου και η πλήρης εφαρμογή διαχειριστικών σχεδίων στις περιοχές NATURA.
• Το αγροδιατροφικό σύμπλεγμα  με στόχο την  αναμόρφωση του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα και ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου. Με προτεραιότητες την περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας ,την διάχυση της επιστημονικής γνώσης στην καλλιέργεια και παραγωγή διατροφικών προϊόντων μέσα από συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών. Την ταυτοποίηση της ποιότητας και ενίσχυση της εξαγωγικής δυναμικής στα τυποποιημένα προϊόντα. Την ένταξη  των παραγωγικών δραστηριοτήτων του αγροτικού χώρου σε δίκτυα περιήγησης επισκεπτών .Την αξιολόγηση των  αναγκαίων παρεμβάσεων και την ιεράρχηση των νέων  αναγκαίων υδραυλικών υποδομών σε εφαρμογή του Σχεδίου Λεκανών Απορροής και στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ενιαία διαχείριση των υδάτινων πόρων. Την εφαρμογή συγχρόνων κριτηρίων ,μεθόδων και εφαρμογών στην διαχείριση υδάτων.
• Ο τουρισμός να συνεχίσει τον δυναμισμό του με ενισχυμένους όμως τους όρους ποιότητας και αυθεντικής τοπικής ταυτότητας. Να συνδέσουμε την οικονομία της φιλοξενίας με άλλους τομείς και κύρια την πρωτογενή παραγωγή, το περιβάλλον ,τα μνημεία, το πολιτισμό και γενικότερα τον λεγόμενο «δημιουργικό πολιτισμό» διαχέοντας το τουριστικό εισόδημα και στην ενδοχώρα ,ιδιαίτερα στις ορεινές ή ημιορεινές περιοχές. Να οικοδομήσουμε συνέργειες επιχειρηματικών δυνάμεων, Αυτοδιοικητικών φορέων και δημοσίου τομέα για τη προβολή ,τη διαχείριση των προορισμών και επισκεπτών και την αντιμετώπιση  με επιτυχία του φαινόμενου του υπέρ- τουρισμού.
• Οι κοινωνικές υπηρεσίες υγείας , εκπαίδευσης και αθλητισμού με προτεραιότητες την υλικοτεχνική στήριξη και στελέχωση των μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης  στα βασικά οικιστικά δίκτυα μέσω ενός πλήρους δικτύου Κ.Υ ,Πολυατρείων και Περιφ. Ιατρείων και τις δράσεις πρόληψης και υγειονομικής προστασίας. Την ανέγερση των αναγκαίων σχολικών μονάδων(Βάμος, Κίσαμος) και την υλοποίηση σχολικών προγραμμάτων πολιτιστικών δράσεων ,περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης. Στην ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό των αθλητικών υποδομών και τη προώθηση της στρατηγικής  του αθλητισμού για όλους.
Έχουμε λοιπόν μπροστά μας πολλές προκλήσεις αλλά και δυνατότητες.
Οι δυνατότητες όμως πρέπει να εκδηλωθούν με  δράσεις και αποτελέσματα. Με ενίσχυση της απασχόλησης και βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των κατοίκων.
Κλειδιά είναι  η εμβάθυνση  της διαρκούς συνεργασίας και η ανάπτυξη πνεύματος συναλληλίας  σε κοινούς στόχους μεταξύ των Αυτοδιοικητικών φορέων, Επιχειρηματικών Ενώσεων  σε επίπεδο Νομού και των Ερευνητικών Ιδρυμάτων. Η στήριξη της υγειούς επιχειρηματικότητας με καινοτομία και εξωστρέφεια και  η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας .Η ενδυνάμωση των διαδικασιών Δημόσιας διαβούλευσης και  η ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες σχεδιασμού και διεκδίκησης των αναγκαίων λύσεων. Η ουσιαστική ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στη σχέσεις πολίτη και Διοίκησης , η τήρηση των  αρχών της διαφάνειας ,της ίσης μεταχείρισης και των κανόνων χρηστής διαχείρισης των Δημόσιων πόρων στις  διαδικασίες σύναψης και παρακολούθησης των   Δημόσιων Συμβάσεων Έργων  και Προμηθειών.
Τότε μόνο η ιεράρχηση ,τεκμηρίωση και προώθηση των αναγκαίων παρεμβάσεων θα  είναι αξιόπιστη και η  υλοποίησή τους θα έχει  συνολικό όφελος και πολλαπλασιαστικό  αποτέλεσμα.
Πάνω  και σε αυτή τη πρόκληση –κυρίως σε αυτή-θα κριθεί η ικανότητα των νέων Αυτοδιοικητικών αρχών και των αιρετών εκπροσώπων στην Περιφέρεια  και τους Δήμους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα