Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προανακριτική εξοπλιστικών

Τώρα, που το θέμα των εξοπλιστικών έφτασε στη Βουλή για προκαταρκτική εξέταση, ίσως λυθεί η γλώσσα μερικών. Να δούμε ο πρωθυπουργός της τότε κυβέρνησης κ. Σημίτης τι έχει να πει;
Το αμίμητο του Ανδρέα, «εγώ απλώς προεδρεύω»; Οταν ο πρωθυπουργός της τότε περιόδου κ. Σημίτης λαμβάνει μέρος σε οικονομικά φόρουμ, όπως αυτό των Δελφών, παίζοντας το “σοφό” και δίδοντας συμβουλές, πώς να πορευθεί οικονομικώς η χώρα, ενδεχομένως να απεκδυθεί από κάθε πολιτική, ή άλλου είδους ευθύνη. Προς το παρόν τηρεί σιγή ιχθύος για τυχόν ενοχές του για τους Τσοχατζόπουλο, Τσουκάτο και Μαντέλη. Είναι υποκριτικό, να δείχνει, ότι δεν έμαθε τι γινόταν πίσω από την πλάτη του για τη φούσκα του χρηματιστηρίου, την “Αθήνα 2004”, τα παραποιημένα στοιχεία, που μπήκαμε, στο ευρώ με το περιβόητο swap της Goldman Sachs. Τώρα, που ερευνώνται οι συμβάσεις των εξοπλιστικών του υπουργού του κ. Παπαντωνίου, δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλός. Είναι ανάγκη να δώσει εξηγήσεις. Μία αυτοκριτική έστω και κατόπιν εορτής θα είναι χρήσιμη, να πέσει κάποιο φως, να μάθουμε τον βίο και την πολιτεία της κυβέρνησης εκείνης, τι παρασκηνιακά παιχνίδια παίχθηκαν.
Εξι δικογραφίες διαβιβάστηκαν στη βουλή με αντικείμενο την αγορά εξοπλιστικού ύψους 3 δισ. δολάρια περίπου με ενδείξεις για τυχόν παραβατικά αδικήματα, «απιστία σχετικά με την οικονομία» και «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες», φωτογραφίζοντας τον τότε υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Γιάννο Παπαντωνίου. Ο πρώην υπουργός, ο οποίος κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες διαμένει στην Ελβετία, διδάσκει δε σε Πανεπιστήμιο του Πακιστάν, καλείται να παραβρεθεί στην επιτροπή της βουλής την 28η Μαρτίου, κατόπιν προτάσεως της κυβέρνησης για σύσταση, όχι εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής, αλλά προανακριτικής επιτροπής, που έχει εισαγγελικές αρμοδιότητες, να τοποθετηθεί για τα πεπραγμένα του υπουργείου για τα έτη 2001-2004.
Ο πολεμικός εξοπλισμός που αγοράζεται, εγκρίνεται απ’ το ΚΥΣΕΑ, πρόεδρος του οποίου απαραιτήτως είναι ο πρωθυπουργός. Την περίοδο 2001-2004 υπεγράφησαν συμβάσεις για αγορά 170 αρμάτων μάχης Leopard, για 12 επιθετικά ελικόπτερα Apache, 20 μεταφορικά ελικόπτερα ΝΗ90 και για τον εκσυγχρονισμό 6 φρεγατών τύπου “S”.
H χώρα μας απ’ τη μεταπολίτευση ως το 2010 βρισκόταν στην 5η θέση των αγοραστών πολεμικού υλικού στον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Στοκχόλμης αγόρασε το 3,74% των εξοπλιστικών εξαγωγών των ΗΠΑ, το 9,64% της Γερμανίας και το 5,51% της Γαλλίας. Τούτο αποτιμάται σε 15,5 δισ. δολ. στις ΗΠΑ, 6,5 δισ. δολ. στη Γερμανία και 4,1 δισ. δολ. στη Γαλλία. Εχουμε πάρει και εξοπλισμό απ’ την Ολλανδία 2 δισ. δολ., απ’ τη Ρωσία 1 δισ. δολ. και απ’ την Ιταλία 900 εκατ. δολ. Μας έχουν βάλει στο χορό να αγοράζουμε εξοπλισμούς, πληρώνοντάς τους με δανεικά, γι’ αυτό σκαρφάλωσε το χρέος στα ύψη.
Εν τοις πράγμασι φημολογείται, χωρίς να γίνεται αντιληπτή η σκανδαλολογία. Οι φερόμενοι, ότι ενέχονται σε πράξεις, που αντιβαίνουν στις αντιλήψεις περί ηθικής, επικαλούνται εκτέλεση καθήκοντος, ότι πειθαρχούν εκτελώντας εντολές άνωθεν και ότι επιτελούν αποστολή διασφάλισης της ακεραιότητας της χώρας, ανεξάρτητα αν εναρμονίζονται με το σύστημα. Εδώ έγκειται η εντιμότητα του κάθε αρμοδίου, να αποχωρεί, όταν ανακαλύπτει, ότι το σύστημα είναι διεφθαρμένο, διότι όταν προσηλώνεται σ’ αυτό, τότε το υπηρετεί αναπαράγοντας τους βρώμικους κανόνες της αγοράς, τους οποίους κάποια στιγμή θα τους βρει μπροστά του.
Τα σκάνδαλα συνήθως έρχονται στην επιφάνεια μετά 10 χρόνια. Σ’ αυτό το διάστημα η χώρα τα πληρώνει ακριβά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα