Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πού πάει η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Μέρος 78ο

Αναβιώνει η ασκούμενη κριτική από το Δ.Ν.Τ. για τα λάθη που έχουν γίνει στην περίπτωση δανειοδότησης και διάσωσης της Ελλάδας. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι τουλάχιστον το τρίτο από τα έξι διδάγματα της καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κας Ναϊρί Γουντς, που το Δ.Ν.Τ. δεν εφάρμοσε στην ελληνική περίπτωση, ήταν το ότι τα μέτρα λιτότητας οδηγούν συχνά σε έναν «φαύλο κύκλο» καθώς οι περικοπές δαπανών επιφέρουν μεγαλύτερη συρρίκνωση στην οικονομία από εκείνη που θα υπήρχε χωρίς τα μέτρα1! Δε φτάνει βέβαια αυτό, αλλά και οι προσπαθούντες να βγάλουν τα λεφτά τους έξω δημιουργούν όλοι μαζί μια ζοφερή εικόνα για την κατάσταση στη χώρα μας.
Στη ζοφερή εικόνα που δημιουργείται, καλλιεργείται και μεγαλώνει, προσθέτουμε την άρτι αφιχθείσα είδηση των πολυεθνικών και ονομαστών επιχειρήσεων που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και κατά τα άλλα, ο καπιταλισμός διέρχεται ίσως την κρίση κατάπτωσής του και χρειάζεται περισσότερη προσοχή από όλους μας.
Προστίθενται στον καμβά και άλλες ρήσεις όπως του κ. Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα δεν πρέπει να ελπίζει σε μεγάλη μείωση χρέους. Σύμφωνα με το Associated Press, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Διάσωσης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ χαμηλώνει τον πήχη  για τις ελληνικές προσδοκίες, σχετικά με μεγάλη μείωση χρέους, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο για την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ είναι απίθανο να γίνει αποδεκτό από τους Ευρωπαίους πιστωτές.
Επίσης ένα νέο στοιχείο αλιεύσαμε από τη βελγική ηλεκτρονική εφημερίδα “Η Ηχώ της Οικονομίας”2 για τη βελγική κυβέρνηση που θέλει να επιταχύνει την επιστροφή του μαύρου χρήματος, σε δημοσίευμά της την 1η Οκτωβρίου 2015. Μια νέα εκστρατεία φορολογικής τακτοποίησης θα παρέχει απόλυτη ευκαιρία στους απατεώνες για να τακτοποιήσουν την κατάστασή τους μέσα στα πλαίσια της διαφάνειας. Η κυβέρνηση του Βελγίου, από τις λίστες που έχει στα χέρια της προχωρά στη νομιμοποίηση των αδήλωτων κεφαλαίων, σφίγγοντας τη θηλιά γύρω από τους φοροδιαφεύγοντες. Ηδη έχει εισπράξει  € 2,6 δισ. αυτών των χρημάτων, ενώ έχουν εισρεύσει στα ταμεία του Βελγίου και 5,7 δισ. € από περσινή εφαρμογή μιας καμπάνιας φορολογικής τακτοποίησης.
Πρωταγωνιστές στη βελγική φοροδιαφυγή είναι η Ελβετία και το Λουξεμβούργο. Το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου, που έχει αγωνιστεί για χρόνια ενάντια στη διεύρυνση της οδηγίας για την αποταμίευση, ανατρέπει την πολιτική του και αρχίζουν να ανταλλάσσουν πληροφορίες μάλλον από το επόμενο έτος. Τον Μάρτιο του 2016 οι φορολογικές αρχές του Λουξεμβούργου θα ενημερώσουν εκ τούτου τις βελγικές φορολογικές αρχές για τα εισοδήματα που κατέχονται από Βέλγους πολίτες σε λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο.
Και η Ελβετία, που είναι ο πρωταθλητής σε όλες τις κατηγορίες του τραπεζικού απορρήτου, θα άρει αυτό το απόρρητο, από το 2018. Οι ελβετικές τράπεζες θα μπορούν στη συνέχεια να  κοινοποιούν τις πληροφορίες για τον ελβετικό φόρο εισοδήματος που έχουν συσσωρεύσει οι Βέλγοι σε ελβετικούς λογαριασμούς. Πρόβλημα συναντούν όλοι οι απανταχού απατεώνες και από τις βελγικές τράπεζες, που αρνούνται πελάτες που φθάνουν με ξένο κεφάλαιο που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευσή του.
Υπενθυμίζουμε την κατάργηση της οδηγίας “Αποταμίευση” και τη νέα συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και την Ελβετία3, για τη φορολόγηση των αποταμιεύσεων, σύμφωνα με την εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ-107-2014 για τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της άμεσης φορολογίας. Ηδη από τις 18 Μαρτίου του 2015, η Επιτροπή παρουσίασε μια πρόταση στο Συμβούλιο για την Κατάργηση της οδηγίας για τη φορολόγηση των αποταμιεύσεων. Τα μέτρα συνεργασίας που προβλέπονται από την οδηγία για τη φορολόγηση των αποταμιεύσεων θα αντικατασταθούν σταδιακά από την εφαρμογή της οδηγίας του Συμβουλίου της ΕΕ-107-2014 για τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της άμεσης φορολογίας, η οποία προβλέπει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς μεταξύ των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων κατηγοριών εσόδων που περιέχονται στην οδηγία για τη φορολόγηση των αποταμιεύσεων. Δυνάμει των μεταβατικών διατάξεων, η εφαρμογή της οδηγίας για τη φορολόγηση των αποταμιεύσεων θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2015 και θα αντικατασταθεί από την απόφαση 2014/107/ΕΚ του Συμβουλίου από 1ης Ιανουαρίου 2016.
Κατόπιν, στις 27 Μαΐου, 2015, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ελβετία υπέγραψαν ένα πρωτόκολλο για την τροποποίηση της συμφωνίας για τη φορολόγηση των αποταμιεύσεων και μετατρέποντάς τη σε μια συμφωνία σχετικά με την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικών με την οικονομική λογιστική με βάση το παγκόσμιο πρότυπο. Η αναθεωρημένη συμφωνία που εξασφαλίζει ότι οι κάτοικοι της Ε.Ε. δεν θα κρύψουν αδήλωτα εισοδήματα σε λογαριασμούς στην Ελβετία, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προόδου για την Ευρωπαϊκή Ενωση στην καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής. Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε με δύο λόγια και για τις άλλες συμφωνίες για τη φορολόγηση των αποταμιεύσεων. Η Επιτροπή διαπραγματεύεται με την Ανδόρα, το Λιχτενστάιν, το Μονακό και το Σαν Μαρίνο να επικαιροποιήσουν τις αντίστοιχες συμφωνίες για τη φορολόγηση των αποταμιεύσεων, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης σε διεθνές επίπεδο και στην Ε.Ε., σύμφωνα με την αναθεώρηση της συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και Ελβετίας.
Τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο των ελληνικών αρχών και όχι το έγκλημα που έχει γίνει να κρύβεται η λίστα Λαγκάρντ επί μια πενταετία και να αρχίσει μόλις να δίνει κάποιους καρπούς.
Μια ελάχιστη τάξη και στη χώρα μας, θα μας έβγαζε από αρκετά αδιέξοδα και μια νέα κυβέρνηση, όπως η παρούσα έχει και χρέος και υποχρέωση να ασκήσει όλα τα μέσα προκειμένου να προκύψουν πόροι που θα διαφοροποιήσουν την κατάσταση που παρατηρείται σήμερα, ήτοι να παίρνουν τα απαιτούμενα από τους δανειστές λεφτά, από το σύνηθες υποζύγιο που είναι ο λαός μας.
Δε χρειαζότανε καθηγήτρια στην Οξφόρδη για να βγάλει το συμπέρασμα ότι όταν κάνεις λάθη πρέπει και να τα πληρώνεις.

1. http://www.ert.gr/gounts-ta-6-lathi-tou-dnt-stin-ellada/
2. http://www.lecho.be/economie_politique/belgique_economie/Le_gouvernement_veut_accelerer_le_retour_de_l_argent_noir.9681751-3166.art?ckc=1&ts=1443674990
3. http://ec.europa.eu/taxation_customs/taxation/personal_tax/savings_tax/revised_directive/index_fr.htm


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα