Μουσείο Τυπογραφείας

Πού πάει η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Σε λιγότερο από μια εβδομάδα έρχονται οι ευρωπαϊκές εκλογές. Στα πλαίσια της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, της βάσης πάνω στην οποία είναι χτισμένη η ΕΕ, λοιπόν καλούνται οι ψηφοφόροι να επιλέξουν αυτούς που θα κυριαρχήσουν σε όσα προβλέπονται από τις συνθήκες και αφορούν το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Αυτό είναι ένα το κρατούμενο, γιατί υπάρχει και δεύτερο κρατούμενο και αφορά αυτό το τελευταίο Γιούρογκρουπ (Eurogroup) στο οποίο ακούστηκαν ίσως ενδιαφέρουσες απόψεις ένθεν και εντεύθεν για τα μέτρα ελάφρυνσης που ψήφισε η ελληνική βουλή με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Για να καταδειχθούν ορισμένα κρυφά συμπεράσματα πρέπει να δούμε που οδεύει η όλη η τωρινή συγκυρία και πόσο αλληλοσυγκρουόμενα είναι πολλά από τα σημεία των καιρών.

Στο δελτίο τύπου της τελευταίας συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ της 16ης Μαΐου 2019, ο πρόεδρος του άτυπου αυτού οργάνου, αλλά με ισχύ που υπερβαίνει τα εσκαμμένα, κ. Σεντένο, συμπεριέλαβε ορισμένες σκέψεις και σημεία από τη σχετική συζήτηση, που αναπαράγουμε συνοπτικά στη συνέχεια1
Δύο σημαντικά θέματα απασχόλησαν τη συνεδρίαση: η οικονομική κατάσταση και το δημοσιονομικό μέσο για την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση. Ο πρόεδρος μίλησε για επιτεύγματα της ευρωζώνης, όπως ανάπτυξη της οικονομίας και μείωση της ανεργίας. Αλλά στη θετικότητα των πραγμάτων ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι σε μεγάλο βαθμό εξωτερικοί και πολιτικοί. Οι εμπορικές εντάσεις και η αβεβαιότητα του Brexit είναι ίσως οι πιο σημαντικές. Ο πρόεδρος Σεντένο ανάφερε ότι στο πλαίσιο των μέτρων εθνικής πολιτικής, η Ελλάδα ενημέρωσε σχετικά με τα πρόσφατα ανακοινωθέντα νομοθετικά μέτρα που έχουν σχέση με τη συμφωνηθείσα δημοσιονομική πορεία.
Στη συνεδρίαση αρχών Ιουνίου θα συζητηθούν οι απόψεις για το σημείο αυτό. Το τονίζουμε γιατί ο επικεφαλής του μηχανισμού του ESM κ. Ρέγκλινγκ προβληματίστηκε σοβαρά και θα πρέπει να περιμένουμε ορισμένα δυσοίωνα συμπεράσματα. Αντίθετα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Μοσκοβισί ήταν περισσότερο ευδιάθετος για το θέμα. Βέβαια, υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει ο στόχος της παρακολούθησης της κίνησης του ταμειακών δεδομένων της Ελλάδας ώστε να διαπιστώνει έγκαιρα εάν η χώρα μας, θα μπορεί να αποπληρώνει τα δάνεια που έχει λάβει από τους Ευρωπαίους πιστωτές! Πρόκειται για το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης (EWS), για τον εντοπισμό των κινδύνων αποπληρωμής των δόσεων των δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, καθώς και των δανείων του EFSF.
Τέλος, ο κ. Σεντένο είπε ότι τον Ιούνιο α επιδιωχθεί να δουν κατά πόσον μπορεί να βαθύνει η τραπεζική ένωση.
Εδώ είναι και η βάση του σημερινού μου σημειώματος. Γιατί στην έγκυρη ιστοσελίδα POLITICO2 κυκλοφόρησε άρθρο πριν λίγες μέρες με τον αποκρουστικό τίτλο «Έρχονται για να πάρουν τα χρήματά σας επάνω στο τραπέζι της κουζίνας σας». Και λέει ότι αν αφήσετε 40 € πάνω στο τραπέζι της κουζίνας χθες βράδυ, μπορεί σήμερα το πρωί να βρήκατε 30€ και μια σημείωση της εφορίας που λέει: «Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, πήραμε 10 € εισφοράς».
Στην ουσία εξισώνει με πραγματική ληστεία, αν δεν έχουν καταλάβει οι άνθρωποι ότι ούτε οι αποταμιεύσεις τους ούτε ο τραπεζικός τους λογαριασμός δεν ήταν απολύτως ασφαλείς στις υπερχρεωμένες χώρες μας. Συνταγές του ΔΝΤ, δε χωρούν παρερμηνείες Τα παραδείγματα βρίθουν, από το 2010 και τις ανησυχίες της Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, στο 2011 , όπου η συμβουλευτική εταιρεία Boston Consulting Group θεωρούσε ότι έπρεπε να πάρει το 11 έως 30% του ιδιωτικού πλούτου στην Ευρώπη, ή το 19% από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Γαλλίας.
Τα παραδείγματα είναι πολλά και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το σύστημα και οι κερδοσκόποι του θα σωθούν από εμάς τους ίδιους και κανέναν άλλον!
Η Ιταλία έχει εισέλθει σε ύφεση, πιθανώς και η Γερμανία, η κατάσταση στην Κίνα είναι καταστροφική και ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κακή κατάσταση.
Είναι ακόμα πιο μαζική στην Ελλάδα, όπου τα 3/4 της ευρωπαϊκής βοήθειας χρησίμευαν για τη διάσωση των ευρωπαϊκών και ελληνικών τραπεζών:
Συσσωρευμένοι πλούτοι εξαφανίζονται με ιδιαίτερη ευκολία.
Έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση όπου το σύστημα στρέφεται εναντίον εκείνων που έπρεπε να εξυπηρετήσει. Οι πληρωμές και οι μεταφορές στο εξωτερικό κινδυνεύουν να καταστούν αδύνατες, αν επανεμφανιστεί νέα κρίση. Ένα απλό ταξίδι στην Ιταλία θα γίνει αδύνατο. Εμείς το ζήσαμε ως υβριδικό έργο με τους ελέγχους κεφαλαίου. Ούτε στα εγγόνια μας να δίνουμε δώρα δε θα είναι δυνατόν, αν επαληθευτούν νέες κρίσεις.
Όταν οι τράπεζες ή οι μεγάλες εταιρείες ξαναβρεθούν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, δεν θα βασίζονται πλέον στα κράτη για να τους εθνικοποιήσουν όπως έκαναν το 2008. Αυτή τη φορά, τα κράτη θα πάρουν τον έλεγχο των αποταμιεύσεων και των καταθέσεων όλων μας και χωρίς να μας ρωτήσουν.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, μεταφράσαμε τα βασικά στοιχεία του πίνακα που παρατίθεται στο προειρημένο άρθρο του POLITICO. Πιστεύω ότι είναι η πλέον αληθινή απεικόνιση του τι έγινε με την υπερχρέωση της χώρας μας.
Οι καταστάσεις αυτές δεν κρύβουν κανένα μυστικό για την τάση των νέων ανθρώπων, να κινηθούν εκτός παραδειγματισμού της κοινωνίας με γνώμονα την εκδικητικότητα ενός συστήματος που όταν δεν τρώει τη σάρκα του διπλανού του, ξεσκίζει με απλό και φανερό τρόπο τη σάρκα τη δική του στα πλαίσια ιστορικής αυτοκαταστροφικής μανίας. Να γιατί η φασιστική νοοτροπία εγκαθίσταται σε πονεμένα, πεινασμένα και άθλια μυαλά, που θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα, πρώτα και καλλίτερα.
Μπορεί εμείς οι Έλληνες να σώσαμε τους Γάλλους και του Γερμανούς τραπεζίτες, αλλά είναι βέβαιο ότι αν χρειαστεί αυτοί δεν πρόκειται να μας σώσουν.
Οι ευρωεκλογές θα καταστούν λίαν επικίνδυνη περίπτωση για τη μακροζωία μας και τη μακροθυμία μας.

1. https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2019/05/16/remarks-by-mario-centeno-following-the-eurogroup-meeting-of-16-may-2019/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=Remarks+by+M%C3%A1rio+Centeno+following+the+Eurogroup+meeting+of+16+May+2019
2. https://pro.publications-agora.fr/p/ODM-delamarche-en-liberte 1902/EODMV519/?a=3&o=21797&s=43685&u=379964&l=859684&r=MC2&vid=9pAd1l&g=0&h=true

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.