Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πού πάει η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Η θέση που υποστηρίζουμε είναι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι υπέρ της κατάργησης της παγκοσμιοποίησης, και όπως είχαμε προαναγγείλει επιχειρούμε σήμερα τη σύνθεση της πολιτικής αυτής. Το δολάριο θα παίξει σημαντικό ρόλο στην υπόθεση εργασίας που υποστηρίζουμε και η πτωτική του αξία μειώνει την πραγματική αξία του δυσεπίλυτου δημόσιου χρέους της χώρας αυτής. Ίσως να αποδειχθεί σύντομα ότι ο Νίξον ήταν ο πρόεδρος που έσωσε μακροχρόνια τις ΗΠΑ με την απόφασή του να καταργηθεί η ισοτιμία χρυσού δολαρίου!

Όπως σημειώσαμε στο προηγούμενο σημείωμά μας, πληθύνουν τα προειδοποιητικά σημάδια ότι το δολάριο πρόκειται να πέσει από έναν γκρεμό, χάρις κυρίως στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ στην Federal Reserve.
Κοιτάξτε στο ακόλουθο γράφημα την πτώση της αξίας του δολαρίου:
Βλέπουμε ότι το 1913, το έτος κατά το οποίο δημιουργήθηκε η Federal Reserve το δολάριο αποτιμήθηκε πλήρως και στην πραγματικότητα άξιζε $ 1. Σήμερα, το δολάριο αξίζει πραγματικά λιγότερο από λίγα σεντς.
Οι πολιτικές και οικονομικές αναλύσεις έδειχναν ότι όλα ήταν καλά και καλά στην Αμερική. Αλλά όχι σήμερα… Η κοινωνία έχει γίνει κομμάτια, όπως και στη χώρα μας, από τους φόρους εισοδήματος, ακόμη και με τους πρόσφατους νέους φορολογικούς νόμους.
Η υποδομή στις ΗΠΑ, οι δρόμοι, οι γέφυρες, οι σωλήνες και οι υπόνομοι συνεχίζουν να καταρρέουν και να καταρρέουν σε όλη την αμερικάνικη επικράτεια. Θα χρειαστούν δεκαετίες για την επισκευή τους, ακόμη και αν το Κογκρέσο βρει τα χρήματα για να πληρώσει για τις επισκευές.
Και ως έθνος, οι ΗΠΑ χρωστούν περισσότερα χρήματα από ό, τι κερδίζουν.
Πολλοί τα έχουν βάλει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Όμως μου προκαλεί αίσθηση ως επιχειρηματίας η εμμονή του να επιστρέψουν ορισμένοι τομείς παραγωγικής δραστηριότητας μέσα στις ΗΠΑ, ακόμη και από μη ελεγχόμενες πολυεθνικές. Όση οξυδέρκεια και να ενεργοποιήσει κανείς, δε βρίσκει άλλη αιτία από το φρενάρισμα στην παγκοσμιοποίηση.
Πρώτο δείγμα διαφάνηκε από την πρόθεσή του να βάλει τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ κυρίως τους Γερμανούς να πληρώνουν το περίφημο 2% του ΑΕΠ τους στις δαπάνες αυτές. Τεράστια κονδύλια. Δεν είχε σε τίποτα να εξωπετάξει και τους Τούρκους, με το δεύτερο στρατό του ΝΑΤΟ.
Σχεδιάζει να απαντήσει στην παγκόσμια κοινή γνώμη με ένα φαραωνικό έργο 7.000 χιλιομέτρων φωτοβολταϊκό πάρκο που καλύπτει τον περίφημο τοίχο που θέλει να κατασκευάσει για να ανακόψει την εισροή μεταναστών μέσω Μεξικού. Πιστεύω ότι θα το κάνει. Το βασικό όμως είναι ότι δεν τον ενδιαφέρει η ισοτιμία του δολαρίου αφού όταν τα δανειζότανε η αξία του δολαρίου ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από τη σημερινή αξία του ίδιου νομίσματος. Τον ενδιαφέρει όμως, τώρα που έχει «καπαρώσει» σημαντικό μέρος της παγκόσμιας αγοράς και πολλές χώρες εξαρτώνται από την παραγωγική μηχανή των ΗΠΑ, να είναι σε θέση να παράγει, να εξάγει και να εξασφαλίζει απασχόλησης σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ομοεθνών του που ζητούν να έχουν απασχόληση και υψηλή καταναλωτική δύναμη. Οι αναχρονισμοί της απίθανης Γερμανίας που λήστεψε με τον πιο έξυπνο τρόπο, όλους τους λαούς της ΕΕ, σε σημαντικό βαθμό με τη βοήθεια της Γαλλίας, ας αποτελέσουν ειδικό μάθημα στις πανεπιστημιακές σχολές που θα μάθουν τους φοιτητές τους να μαθαίνουν.
Έστω και αν οι Γάλλοι ονομάσθηκαν ομοτράπεζοί τους και δημιούργησαν τον άξονα, στην αρχή Παρίσι – Βόννη και μετά το 1989 τον ίδιο άξονα αλλά με πρωτεύουσα πλέον, το Βερολίνο, της επανενωμένης Γερμανίας. 1
Υπενθυμίζω ότι ο Τραμπ είπε για δασμούς στη Κίνα: Μόνο οι ηλίθιοι διαφωνούν και επέβαλε επιπρόσθετους δασμούς αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αγαθά που παράγονται στην Κίνα και εισάγονται στην αμερικανική αγορά, υποστηρίζοντας ότι τα εν λόγω μέτρο «είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από όσο κανείς μπορούσε να περιμένει». «Η αγορά μας είναι πιο ισχυρή από ποτέ και θα ενισχυθεί δραματικά μόλις αυτές οι φρικτές εμπορικές συμφωνίες επαναδιαπραγματευτούν με επιτυχία. Πρώτα η Αμερική», είπε χαρακτηριστικά. Το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει αύξηση των δασμούς που πρόκειται να επιβληθούν σε κινεζικά προϊόντα από 10% σε 25%. Και ταυτόχρονα έστρεψε το ελεγχόμενο από αυτόν ΔΝΤ κατά Γερμανίας, που ζητά από τη Γερμανία να αυξήσει μισθούς και δημόσιες δαπάνες, θεωρώντας ότι είναι πηγή κινδύνων το μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα2.
Βέβαια, αν ήθελαν να πουν την αλήθεια, θα έπρεπε το ΔΝΤ με τα τεράστια λάθη που επέφερε χωρίς καμιά απολύτως ευθύνη ή να υποστεί ποινή από την ασυναρτησία του, να ζητήσει από τη Γερμανία να διενεργήσει επενδύσεις στις χώρες που ζημιώθηκαν από την επιβεβλημένη πολιτική λιτότητας. Το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και καιρό προτρέπουν τη Γερμανία να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση αυξάνοντας τους μισθούς και τις επενδύσεις, προκειμένου να μειωθούν οι παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες. Μετά την εκλογή του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει την εξαγωγική ισχύ της Γερμανίας.
Πάντως η γερμανίδα καγκελάριος έλυσε τις όποιες αντιρρήσεις τουλάχιστον της από την ίδια, ελεγχόμενης Κομισιόν και προτείνει (και θα το πετύχει) να βάλει στη θέση του προέδρου της Κομισιόν ένα Γερμανό, για να σταματήσουν πλέον οι άλλοι να ψάχνουν τρόπους μείωσης της απίθανα ισχυρής Γερμανίας με όλα τα λεφτά της Ευρώπης στην τσέπη της.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι δυνατοί της παγκόσμιας οικονομίας με τις αποφάσεις που παίρνουν δημιουργούν μια περαιτέρω διεύρυνση των ανισοτήτων μεταξύ πλούσιων και πτωχών και δε φαίνεται κάποιο σημάδι στον ορίζοντα που να δείχνει αλλαγή πλεύσης.

1. https://www.sofokleousin.gr/tramp-gia-dasmous-sti-kina-mono-oi-ilithioi-diafonoun


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα