Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πού πάει η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα στη γη βλέπει πολύ γρήγορα ένα έμπειρο μάτι, ότι όλα όσα γίνονται ξεκινούν από την παγκοσμιοποίηση και καταλήγουν στις τσέπες των υπερπλουσίων. Τα ψίχουλα που πέφτουν από τα αδέξια χέρια τους, κοντεύουν να μας πείσουν ότι φτάνουν και για εμάς τους υπόλοιπους, δηλαδή του πλούσιους και τους φτωχούς. Μόνο που οι πλούσιοι έχουν τα μέσα να παίρνουν τα πολλά από τα εναπομείναντα των υπερπλουσίων και για τους φτωχούς που δεν πέθαναν στην πείνα, απομένουν, πραγματικά ελάχιστα!
Σημαντικό παράδειγμα υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων είναι το ότι οι αποταμιεύσεις έχουν αυξηθεί στις χώρες που δεν διαταράχθηκε η οικονομική ροή κεφαλαίων για την κάλυψη των αναγκών της τρέχουσας οικονομίας.
Σύμφωνα με μελέτη της δεξαμενής σκέψης του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην Ελλάδα ακολούθησαν την πορεία που φαίνεται στο διάγραμμα1:
Με απόγειο την προ – μνημονίων εποχή η Ελλάδα διέθετε μια αποταμίευση ικανή να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της εποχής της. Ως προς τις επενδυτικές και χρηματοοικονομικές της ανάγκες. Περίεργο μεν, αληθές όμως, η κατακρήμνιση της αποταμιευτικής ικανότητας που συμβαδίζει μεταξύ νοικοκυριών και επιχειρήσεων συμβάδισε με την απώλεια άνω του ενός τετάρτου του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ την ίδια στιγμή στις γερμανικές τράπεζες υπήρχε ένας πακτωλός αποταμιεύσεων με  αρνητικές επιδόσεις στα επιτόκια που υπερέβαινε τα 7 τρις €! Έτσι φθάσαμε σήμερα, στην εποχή του 2003, ουσιαστική αρχή του ευρώ στη χώρα μας. Για εκεί μας προόριζαν, εκεί μας φτάσανε για την ώρα, γιατί αύριο δεν ξέρουμε τι ξημερώνει, αφού δεν κρατούμε εμείς την τύχη μας, με τα ίδια μας τα χέρια!
Υποθέτω ότι το ελληνικό δράμα με τους λάθος χειρισμούς από ανηκέστου βλάβης χειρουργούς του οικονομικού συστήματος, που σημείωναν κάθε λίγο και λιγάκι «συγνώμη κάναμε λάθος» έπαιξε ρόλο στο να υιοθετηθεί πρόσφατα πολιτική με τις απαιτήσεις ρευστότητας και οι υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων παρέχουν στον SRB1  επαρκή χρόνο για να αντιδράσει;
Σύμφωνα με ειδική ανάλυση που παρατίθεται στη διεύθυνση: http://www.europarl.europa.eu/thinktank/el/document.html?reference=IPOL_IDA(2018)614508
«Οι αποτυχίες της τράπεζας έχουν πολλαπλές αιτίες, αν και συνήθως κατακρημνίζονται από μια ταχέως αναπτυσσόμενη κρίση χρηματοδότησης. Οι νέες απαιτήσεις προληπτικής ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρουν ορισμένες διασφαλίσεις έναντι των μοντέλων κινδύνου, αλλά δεν θα αποτρέψουν τέτοια σενάρια. Η ταχύτητα των γεγονότων που διαπιστώθηκε σε ισπανική τράπεζα το 2017 προσφέρει ορισμένα διδάγματα για την περαιτέρω ενίσχυση του πλαισίου εξυγίανσης εντός της ζώνης του ευρώ, ιδίως όσον αφορά τον συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών, τη χρήση μορατόριων πληρωμών και τη χρηματοδότηση της διαδικασία ανάλυσης».
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι όπως επισημάνθηκε και στη συνεδρίαση του γιούρογκρουπ για την τέταρτη δόση του δανείου για την Ελλάδα, που ανέρχεται σε 6,7 δισ. Ευρώ και θα εκταμιευθεί για ανάγκες, όπως η εξυπηρέτηση του χρέους, ή η δημιουργία προσωρινού  ταμείου, αλλά και η εγχώρια εκκαθάριση καθυστερήσεων2, οι συνθήκες που συνδέονται με την πληρωμή αφορούν ένα εκτεταμένο σύνολο μεταρρυθμίσεων (συνολικά 110 προηγούμενες ενέργειες) στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, της δημόσιας δημοσιονομικής διαχείρισης και των δημόσιων οικονομικών, των δημοσίων μεταρρυθμίσεων εσόδων, του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, της επίλυσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ιδιωτικοποίηση.
Σημείο με ιδιαίτερη σημασία έχει το ενημερωτικό δελτίο επενδυτών αριθ. 273 που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, όπου σημειώνει για την Ελλάδα: Επιπλέον, η Ελλάδα ολοκλήρωσε έναν ακόμη γύρο μεταρρυθμίσεων, ανοίγοντας το δρόμο για νέες εκταμιεύσεις. Έχει εγκριθεί μια συνολική επόμενη δόση ύψους 6,7 δισ. Ευρώ.
Ακόμη παροτρύνει εκ του ασφαλούς την ευρωπαϊκή πολιτική, με τις καλές πιθανότητες να προβεί σε περαιτέρω βήματα προς την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης, θεωρώντας ότι «Μια πιο ισχυρή ένωση, με ισχυρότερο ρόλο για τον ΕΜΣ, θα συνέβαλε στην οικοδόμηση μιας πιο ευημερούσας Ευρώπης»
Με βάση τα σημεία που αναφέραμε προηγουμένως, θα αναλύσουμε στο ερχόμενο σημείωμά μας τι φόβοι γεννιούνται από την γερμανική άλωση της Ευρ. Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και τους γαλλικούς φόβους για την παγκοσμιοποίηση, για να καταδειχθεί ότι όλοι μας κεντούμε πάνω σε ένα καμβά με αμφίβολα χρώματα και με κλωστές φθαρμένες.

1. Cash outflows in crisis scenarios: do liquidity requirements and reporting obligations give the SRB sufficient time to react? Banking Union  Scrutiny. Economic Governance Support Unit – Directorate-General for Internal Policies of the Union – PE 614.508 – March 2018
2.  Το Συμβούλιο Ενιαίου Διακανονισμού (SRB) είναι η αρχή επίλυσης της νέας Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης. Αποτελεί βασικό στοιχείο της Τραπεζικής Ένωσης και του Μηχανισμού Ενιαίας Αναλύσεως. Αποστολή του είναι να εξασφαλίσει την ομαλή επίλυση των προβληματικών τραπεζών, με όσο το δυνατόν μικρότερο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά των συμμετεχουσών χωρών της ΕΕ και άλλων. Ρόλος: Εξασφάλιση της ομαλής επίλυσης των προβληματικών τραπεζών, με ελάχιστο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά των συμμετεχουσών χωρών της ΕΕ και άλλων. (δες περισσότερα στη διεύθυνση: https://europa.eu/european-union/about-eu/agencies/srb_en )
3.  https://www.esm.europa.eu/content/explainer-fourth-esm-loan-tranche-greece


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα