Μουσείο Τυπογραφείας

Πού πάει η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Δεν είναι μόνο τα αποδεδειγμένα σκάνδαλα της NOVARTIS ή της ΖΗΜΕΝΣ. Οι αρμόδιοι επιλαμβάνονται για το ξεκαθάρισμα. Οι κανόνες της παγκοσμιοποίησης είναι στη βάση των άνομων υπολογισμών που επιστρατεύουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων, αδιαφορώντας για το σπίλωμα και την καταστροφή οικογενειών ή μεμονωμένων ατόμων. Και βέβαια, από το συνολικό παιχνίδι αυτό δε λείπουν κράτη-πειρατές, όπως η γείτων, για τη στάση της οποίας μπορώ με δυο λόγια να πω ότι παρατηρείται ολιγωρία στη λήψη μέρων από γειτονικά κράτη, όπως και από το δικό μας.

Eγραφα στο τελευταίο μου σημείωμα ότι η  παγκοσμιοποίηση δεν οδήγησε σε σταθερά θεμέλια τη νέα κατασκευή. Πρέπει να αλλάξουν και οι συνταγές και τα υλικά. Ας κάτσουν όλοι γύρω από μια αλάνα, γιατί ένα τραπέζι δεν τους χωρά πλέον και να φύγουν από εκεί όταν θα έχουν αποφασίσει να διαδραματίσουν σωστά τους ρόλους τους. Αλλά πώς να κάτσουν όταν στη συμμετοχική προσπάθεια υπάρχουν άμυαλοι που θεωρούν το συμφέρον τους υπεράνω του συμφέροντος των εταίρων τους;
Εκτός αν οι διδαχές έρχονται να δικαιώσουν σε μεγάλο βαθμό τις παράνομες προσδοκίες των πειρατών. Όπως έχω γράψει και στο παρελθόν. Για να μπορεί η Τουρκία να εξοπλίζεται τόσο από την Αμερική, όσο και από την Ευρώπη, και τελευταίως και από τη Ρωσία, έπρεπε οι Ευρωπαίοι κυρίως να απορροφούν σημαντικό μέρος της αγροτικής τους παραγωγής και αυτό με εισαγωγές έναντι της αρχής του κοινοτικού κεκτημένου το οποίο οδήγησε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, να χάσουν σημαντικές αγορές με τα ανεκτίμητης αξίας προϊόντα μας.
Τώρα οι ευρωπαϊκές αξίες που δεν έχουν μεν, απεμποληθεί, αλλά στενάζουν κάτω από τη μπότα των οργιαστικών πειρατειών της γείτονος, τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου, όσο κα στα δικά μας χωρικά ύδατα, αποθρασυνόμενοι μέρα με τη μέρα υπερβαίνουν τις διακηρύξεις και ανακοινώσεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας με φαρδιά χαμόγελα!
Έτσι στο κείμενο των παρατηρήσεων του προέδρου Donald Tusk μετά την ανεπίσημη συνάντηση των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 23 Φεβρουαρίου 20181, αναφέρονται σημεία όπως:
• Οι πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ για τον πολυετή προϋπολογισμό μετά το 2020, με διαφορετικό γεωπολιτικό πλαίσιο γύρω από την Ευρώπη μετά το Brexit.
• Με μεγαλύτερες δαπάνες για την παύση της λαθρομετανάστευσης, την άμυνα και την ασφάλεια, καθώς και για το πρόγραμμα Erasmus +.
• Με επιτέλους, πάλι τονισμένη τη σημασία της πολιτικής συνοχής, της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, των επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία και της πανευρωπαϊκής υποδομής. Είναι σαφές ότι οι προτεραιότητες συνδέονται με το μέγεθος του προϋπολογισμού και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αντιμετωπίσουμε το χάσμα των εσόδων που προκάλεσε η Brexit.
• Με τον εκσυγχρονισμό του προϋπολογισμού της ΕΕ και των πολιτικών της, ακόμη και αν χρειαστεί να συμβάλουν περισσότερο στον προϋπολογισμό μετά το 2020.
• Με τη θέση του συμβουλίου ότι το όργανο αυτό δεν μπορεί να εγγυηθεί εκ των προτέρων ότι θα προτείνει έναν από τους επικεφαλής υποψηφίους για τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν υπάρχει αυτόματη διαδικασία. Η Συνθήκη είναι πολύ σαφής ότι η αυτόνομη αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να διορίζει τον υποψήφιο, λαμβάνοντας υπόψη τις ευρωπαϊκές εκλογές και έχοντας προβεί στις κατάλληλες διαβουλεύσεις.
• Με άλλα σημεία εξίσου σοβαρά όπως η μελλοντική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου.
• Με ευθεία  αναφορά στον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Αναστασιάδη και στον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, οι οποίοι, σωστά πράττοντας ς ενημέρωσαν για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις παράνομες παραβιάσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
Είναι αλήθεια ότι οι ανακοινώσεις που βγήκαν στον αέρα έριχναν στην Τουρκία όλο το άδικο και ξεκαθάριζαν ότι οι ενέργειες αυτές είναι αντίθετες με τη δέσμευση της Τουρκίας για καλές σχέσεις γειτονίας και ομαλοποίηση με όλα τα κράτη μέλη. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία και θα αξιολογήσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου εάν οι συνθήκες είναι εκεί για να πραγματοποιηθεί η Συνάντηση των ηγετών με την Τουρκία στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ουσιαστικά τίποτα, αν κρίνει κανείς ότι η Τουρκία εκβιάζει με το μεταναστευτικό το οποίο επιτείνει και η ίδια, αλλά κανείς δεν το αναφέρει και κανείς δεν τολμά από όλους αυτούς του περίεργους ευρωηγετίσκους να σηκώσει ανάστημα και να πει στους Τούρκους ότι θα τους επιστρέψουμε σταδιακά στη Μογγολία απ όπου προέρχονται. Και εδώ θα αναφερθώ σε ένα ήπιο χαρακτηριστικό που θα πρέπει να προβληματίσει τους Τούρκους. Με τον ευρωβουλευτή Μιλτιάδη Κύρκο να μας «αποδελτιώνει» την άποψή του, την οποία σε μεγάλο βαθμό υποστηρίζω2  σε σύντομο βιντεάκι του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ότι «είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να τερματίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διότι ο δρόμος προς την Ευρώπη έχει αποκλειστεί από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν . Θα πρέπει να οδηγήσει την Τουρκία με όσα έχουν υπογράψει οι γείτονες και όχι διότι θεωρούν ότι τους περνά η αδίσταχτη πολιτική θέση και πρακτική.
Υπάρχει και το ενδεχόμενο να καλέσουμε λίγα πλοία να παρέμβουν στα θαλάσσια σύνορα ΕΕ-Τουρκίας σε σημεία όπως τα Ίμια για να φανεί στον τούρκικο λαό όλο το ψέμα που του σερβίρει η άσκεφτη ηγεσία του….
Εκτός αν όλοι φοβούνται ότι με τα μειονεκτήματα της παγκοσμιοποίησης ο Ερντογάν μπορεί να επιβάλλεται και εμείς ας μετριάσουμε τις κουβέντες μας. Αυτό είναι μια άλλη προοπτική που δεν πρέπει να αποδεχθούμε.
Τι συμπεραίνει κανείς από τα τεκταινόμενα στην περιοχή μας και τις αναπτύξεις που επιχειρούμε για το θέμα της παγκοσμιοποίησης. Ότι όλα πλέον τίθενται ως Ιφιγένεια στο βωμό της θυσίας για να πνεύσουν ούριοι άνεμοι. Το ότι θα θυσιαστεί κάποιος ή κάποιοι, ίσως και να μην πειράζει μερικά ξεροκέφαλα μυαλά, αλλά σίγουρα σε μια στροφή μπορεί να βγει το όχημα εκτός γραμμής με ανυπολόγιστα αποτελέσματα. Και τότε θα είναι αργά να επανέλθουμε.

1. http://www.consilium.europa.eu/fr/press/press-releases/2018/02/23/remarks-by-president-donald-tusk-following-the-informal-meeting-of-the-27-heads-of-state-or-government-on-23-february-2018/
2.  https://www.europarltv.europa.eu/el/programme/others/eu-turkey-getting-out-of-the-deadlock

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.