Μουσείο Τυπογραφείας

Πού πάει η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Η παγκοσμιοποίηση όπως διαφάνηκε από τα προηγούμενα σημειώματά μας, ίσως να  οδηγήσει σε ένα σταδιακό θάνατό του κυρίαρχου νομίσματος που ακούει στο όνομα δολάριο. Η κυριαρχία του όμως, δε σημαίνει ότι θα πεθάνει χωρίς επιπτώσεις. Ο νέος συσχετισμός δυνάμεων ίσως να αποδειχθεί εξαιρετικά θερμός
Το πρόσφατο ταξίδι του αμερικάνου προέδρου Ντόναλντ  Τρανμπ οδήγησε τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να δηλώσει ότι  «Πρέπει να ξέρουμε ότι ως Ευρωπαίοι πρέπει να αγωνιστούμε για το δικό μας μέλλον, για το πεπρωμένο μας.»
Άλλες επικρίσεις υιοθέτησαν τον ισχυρισμό ότι η Αμερική δεν είναι πλέον αξιόπιστος σύμμαχος αλλά μια απειλή για την ευρωπαϊκή, ή ακόμα και για την  παγκόσμια ευημερία. «Όποιος επιταχύνει την κλιματική αλλαγή και την αποδυνάμωση της προστασίας του περιβάλλοντος, ο οποίος πουλάει περισσότερα όπλα σε ζώνες συγκρούσεων, και οι οποίοι δεν θέλουν να επιλύσουν πολιτικά θρησκευτικές συγκρούσεις βάζει την ειρήνη σε κίνδυνο στην Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Σίγκμαρ Γκάμπριελ. «Η κοντόφθαλμη πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης στέκεται ενάντια στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Δύση έχει μειωθεί, τουλάχιστον έχει γίνει πιο αδύναμη .»
Το λάος του Τράμπ είναι τόσο βαρύ που και ο νέος Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Macron, απευθύνθηκε στο αμερικανικό κοινό απ ‘ευθείας επικρίνοντας την απόφαση ως «λάθος για τις ΗΠΑ και τον πλανήτη μας.» και κάλεσε «όλους τους επιστήμονες, μηχανικούς, επιχειρηματίες, υπεύθυνους πολίτες οι οποίοι είναι απογοητευμένοι από την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, ότι θα βρουν στη Γαλλία μια δεύτερη πατρίδα», δήλωσε ο Macron. «τους καλώ, να έλθουν και να εργαστούν εδώ μαζί μας , να εργαστούμε από κοινού για συγκεκριμένες λύσεις για το κλίμα μας, το περιβάλλον μας. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα.»
Αυτά είναι δείγματα που δείχνουν το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας νέας: Της εποχής του  θανάτου του δολαρίου. Η συχνά επαναλαμβανόμενη επωδός εδώ και πολύ καιρό «Αμερική πρώτα», σύμφωνα με τον καθηγητή Ikenberry, οδηγεί μια υπερδύναμη που δεν έχει την υποστήριξη της παγκόσμιας κοινότητας, να πάψει πλέον να είναι μια υπερδύναμη.
Συνεργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή και το χρέος των ΗΠΑ που είναι υπέρογκο[1] αφού έσπασε πλέον το φράγμα των 20 τρις δολαρίων!
Ποιος μπορεί να δανείσει μια χώρα που δεν αισθάνεται καμία υποχρέωση να αποπληρώσει το χρέος της;. Φαίνεται ότι αυτό είναι και ο φόβος του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ. Οι αναλυτές πάντως επιμένουν ότι έτσι έτρεξε και τις επιχειρήσεις του ο νέος αμερικάνος πρόεδρος. Θεωρεί ότι η πτώχευση είναι επιχειρηματική στρατηγική του. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες μεταφέρουν  $ 20 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρέος με λόγο χρέους προς ΑΕΠ 105%.
Γιατί θα πρέπει κάποιος να θεωρήσει ότι η Αμερική έχει την πρόθεση να το πληρώσει; Και αν η Αμερική δεν μπορεί να τύχει εμπιστοσύνης ως οφειλέτης, γιατί θα είναι αξιόπιστος ως διαχειριστής της παγκόσμιας οικονομίας; Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με μια σειρά θεσμών, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), και το ΔΝΤ θα χάσουν την αξιοπιστία τους, ακριβώς όπως κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το δολάριο. Αυτό ανοίγει την πόρτα για τους νέους ανταγωνιστές να πάρουν τη θέση τους.
Πράγματι, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Αφρική έχουν ήδη ξεκινήσει ανταγωνιστικά ιδρύματα με τη μορφή της νέας Τράπεζας Ανάπτυξης (NDB) και το Ενδεχόμενες διακανονισμού Reserve (CRA). Η Κίνα έχει ξεκινήσει μια ανταλλαγή χρυσού στη Σαγκάη για να ανταγωνιστεί με το Λονδίνο και τη Wall Street. Και χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν υπογράψει δισεκατομμύρια δολάρια την αξία των πράξεων ανταλλαγής νομισμάτων, που τους επιτρέπει να κάνουν εμπόριο χωρίς τη χρήση του δολαρίου ΗΠΑ, δηλαδή έχουν βρει ένα υποκατάστατο. Είτε η Χίλαρυ Κλίντον είχε βγει είτε ο Ντόναλντ Τραμπ, το αποτέλεσα του θανάτου του δολαρίου θα ήταν ορατό, με μονή διαφορά ότι η προεδρία Ντόναλντ Τραμπ οδηγεί με ραγδαία επιτάχυνση στο θάνατο του δολαρίου. Η δυσαρέσκεια μεταξύ των άλλων εθνών αυξάνεται. Όλοι πλέον  αγοράζουν χρυσό. Κανείς δεν ακούει πλέον την αμερικάνικη κεντρική τράπεζα, εκτός ίσως από τους αμερικάνους.
Από τη μια ο επερχόμενος θάνατος του δολαρίου, από την άλλη η γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη, που διακρίνει σωστά τα κεφαλαιώδη λάθη του νέου αμερικανού προέδρου, είναι χαρακτηριστικά ακόμη και των δηλώσεων του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Σόιμπλε ότι θα βρεθεί λύση στο Γιούρογκρουπ και βρέθηκε! Εδώ πρέπει να τονιστεί ίσως η για πρώτη φορά παρατηρούμενη σε ελληνική κυβέρνηση ικανότητα να παίξει σωστά το διαπραγματευτικό της χαρτί, με τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα φέρει το θέμα στο συμβούλιο κορυφής αν δε λυθεί το θέμα στο Γιούρογκρουπ. Και λύθηκε και μάλιστα αφήνοντας δυο κυβερνήσεις ικανοποιημένες: την ελληνική και τη γερμανική. Ισως αυτό να αποτελεί τον πρόδρομο μιας ικανοποιητικής λύσης για το βιώσιμο ελληνικό χρέος και να τοποθετεί τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση.
Έτσι φαίνεται ότι και το ΔΝΤ παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα και δε χρειάζεται να εισφέρει προς το παρόν, χρήματα. Πάντως επανέρχεται με οξύτητα το ότι κανένα δε συμφέρει η πτώχευση ενός κυρίαρχου κράτους μέλους και θα κάνουν όλοι ότι πρέπει να κάνουν για να μην ευοδωθούν τα σχέδια εκείνων που απεργάζονται θλιβερά σενάρια. Η κυριάρχηση του νέου προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν στην εσωτερική σκηνή θα βοηθήσει την ενδυνάμωση του άξονα Παρίσι – Βερολίνο, ώστε να αλλάξουν ρότα και οι πλέον δύσπιστοι και είναι πλέον φανερό ότι η Μεγάλη Βρετανία μετράει πληγές από την ελευθεροποίηση απόφασης για έξοδο από την ΕΕ. Αντίθετα, εμείς υπενθυμίζουμε ότι το αντίδοτο της χρεωκοπίας είναι ο φεντεραλισμός.
Τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν και μάλιστα σύντομα.

[1] https://powerpolitics.eu/%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B7%CF%80%CE%B1-m%CE%AF%CE%B1 %CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%AF%CE%BC%CE%B7%CF%83/

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.